Από την έντυπη έκδοση
Των Έφης Τριήρη
και Αγγελικής Κοτσοβού
Την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της κεφαλαιακής βάσης για ορισμένες τράπεζες της Ευρωζώνης υπογράμμισε κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στον απόηχο των αποτελεσμάτων των stress tests, την ώρα που εντείνεται η κούρσα διαδοχής στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΚΤ (ΕΕΜ) με σύμπραξη του ευρωπαϊκού Νότου.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, προειδοποίησε ότι 12 τράπεζες της Ευρωζώνης που διακρατούν περίπου το 40% του ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου θα πρέπει να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους βάση, κάτι που ουσιαστικά αντανακλά τα αποτελέσματα των stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΤΑ) που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή. Αρχικά, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι θα θεωρούσε αποδεκτό στα stress tests έναν ελάχιστο δείκτη κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET 1) 5,5%, όμως τώρα τα σχόλια του Ντε Γκίντος υποδηλώνουν ότι ίσως η ΕΚΤ να θέλει ένα υψηλότερο επίπεδο. «Οι τράπεζες με βασική κεφαλαιακή επάρκεια, σε ένα δυσμενές σενάριο, χαμηλότερη του 9%, παρουσιάζουν μια ασθενέστερη κεφαλαιακή κατάσταση, παρότι αυτή εξακολουθεί να είναι ικανοποιητική», δήλωσε ο Ντε Γκίντος. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τις 12 τράπεζες, που διακρατούν περίπου το 40% του τραπεζικού ενεργητικού, να γίνουν πιο εύρωστες και να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους θέση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις και γι’ αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι υπό παρακολούθηση.
Ποιες είναι
Στις 12 τράπεζες περιλαμβάνονται οι Deutsche Bank, BNP Paribas και Societe Generale. H Deutsche Bank πέρασε τα stress tests στο ακραίο σενάριο με βασική κεφαλαιακή επάρκεια 8,14%, ενώ το κεφάλαιο των BNP Paribas και SocGen θα υποχωρούσε στο 8,64% και 7,61% αντίστοιχα. Τη χειρότερη επίδοση εμφάνισε η ιταλική Banco BPM με κεφάλαιο 6,67%. Ο Ντε Γκίντος ανέφερε ότι μόλις το 15% του τραπεζικού ενεργητικού διακρατείται από τράπεζες «με κεφαλαιακή άνεση» ούτως ώστε να μπορούν να αντέχουν κρίσεις, εφόσον η βασική κεφαλαιακή τους επάρκεια δεν υποχωρεί κάτω από το 11%, ακόμη και στο ακραίο σενάριο.
Άλλωστε οι φόβοι για την ανάγκη νέου γύρου άντλησης κεφαλαίου εξηγούν τους λόγους που οι επενδυτές εξακολουθούν να αποφεύγουν τον τραπεζικό κλάδο. Ο δείκτης Stoxx για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ο οποίος έχει υποχωρήσει 20% από τις αρχές του έτους έως σήμερα, παρέμεινε στάσιμος χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης των stress tests.
Ανάκληση της Pilatus
Tην ίδια στιγμή, η ΕΚΤ προχώρησε χθες στην ανάκληση της τραπεζικής άδειας της Pilatus Bank της Μάλτας, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της τράπεζας κατηγορήθηκε στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος και τραπεζική απάτη. Η τράπεζα κατηγορήθηκε επίσης για διενέργεια παράνομων πληρωμών σε ανώτατα πρόσωπα από Αζερμπαϊτζάν και Μάλτα, από τη δημοσιογράφο Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, που δολοφονήθηκε πέρυσι μετά τις αποκαλύψεις της για διαφθορά στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Μάλτας.
Φαβορί στην κούρσα για τα ηνία του ΕΕΜ
Εντείνεται η κούρσα διαδοχής για τα ηνία του ΕΕΜ, με τον ευρωπαϊκό Νότο να συντάσσεται υπέρ του Ιταλού υποψηφίου Αντρέα Ενρία, προέδρου της ΕΤΑ, σύμφωνα με πηγές. Ενώ φαβορί φαινόταν αρχικά η Σάρον Ντόνερι, αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, τις τελευταίες εβδομάδες ο Ιταλός υποψήφιος Αντρέα Ενρία φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για εκλογή του στην ψηφοφορία που θα γίνει από τους διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αύριο, Τετάρτη, κεκλεισμένων των θυρών.
Ο ΕΕΜ, ο οποίος συστήθηκε πριν από τέσσερα έτη, εποπτεύει 118 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης με συνολικό ενεργητικό αξίας 21 τρισ. ευρώ, με απώτερο στόχο την πρόληψη κρίσεων. Η Ντόνερι, βασική αρχιτέκτονας του σχεδίου της ΕΚΤ για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, υποστηρίζεται από πολλές από τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, λόγω της αυστηρής στάσης της. Από τη στιγμή όμως που το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων αφορά πολλές τράπεζες του ευρωπαϊκού Νότου, ειδικά Ιταλία και Ελλάδα, αυτή η αυστηρή στάση της έχει αποστασιοποιήσει τις χώρες του Νότου.