Η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται μια πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters.
Ωστόσο οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της.
«Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά δεν έχει αποκλειστεί κιόλας», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων στο Reuters.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο πως οι συζητήσεις για τυχόν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα.
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσαν στο πρακτορείο πως η Αθήνα δεν γνωρίζει να γίνεται επανεξέταση του θέματος από την Ευρωζώνη και εκτίμησαν πως η χώρα δικαιούται μια ελάφρυνση του χρέους όπως της έχουν υποσχεθεί.
«Η συμφωνία για τα μέτρα ανακούφισης τους χρέους δεν ήταν μια λύση ανάγκης, αλλά μια επιβράβευση για μια χώρα που τα κατάφερε. Σε αυτό το πλαίσιο και από τα στιγμή που τα στοιχεία δείχνουν ότι πετυχαίνουμε τους στόχους, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνεχιστεί όπως συμφωνήθηκε» δήλωσε ένας Έλληνας αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται στο Reuters.
Ωστόσο, συνεχίζει το Reuters, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της οικονομικής κατάστασης στην ευρωζώνη και στην Ελλάδα.
«Η πραγματικότητα στην οικονομία έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τις παραμέτρους στις οποίες βασίστηκε η υπόσχεση που δόθηκε το Νοέμβριο του 2012» δήλωσε ακόμη ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
«Με τις διευθετήσεις που έχουν γίνει, δεν έχει και πολύ νόημα να πει κανείς ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Είναι πάρα πολύ βιώσιμο» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Reuters, πριν από δύο χρόνια η υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους ήταν απαραίτητη για την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Μάλιστα, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ είχαν επιμείνει για την δέσμευση αυτή, καθώς τον Νοέμβριο του 2012 φαινόταν ότι η Ελλάδα θα δυσκολευόταν να μειώσει το χρέος της κάτω από το 175% του ΑΕΠ έως το 2016. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ελληνικό χρέος θα κορυφώσει στο 175,5% του ΑΕΠ φέτος, και θα μειωθεί στο 157,8% το 2016.
Οι πληροφορίες αυτές τέθηκαν υπόψιν της ελληνικής πλευράς, από την οποία υπήρξαν αντιδράσεις. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι μια άρση των δεσμεύσεων θα μπορούσε να ισοδυναμεί με τιμωρία. Μάλιστα επικαλείται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους «όχι γιατί δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό, αλλά επειδή το αξίζει ως ανταμοιβή για την επιτυχία της».
Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αθήνα. Οι συνομιλίες για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν μόνο μετά από αυτήν την τρέχουσα αξιολόγηση.