Skip to main content

Το ΣτΕ θα κρίνει την επένδυση ύψους 1,5 δισ. της «Atalanti Hills» στη Φθιώτιδα

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας παραπέμφθηκε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά την τουριστική επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ της εταιρείας «Atalanti Hills» στην παραθαλάσσια και δασική περιοχή Έξαρχος του Δήμου Λοκρών της Φθιώτιδας, προκειμένου να αποφασιστεί η συνταγματικότητά του ή μη.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στο ΣτΕ για επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση της Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) στην εκτός σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή «Έξαρχος» Αταλάντης, του Δήμου Λοκρών Φθιώτιδος.

Η επίμαχη περιοχή είναι στις υπώρειες του όρους Χλωμό, κοντά στον Δήμο Ορχομενού, και απέχει από τη θάλασσα περίπου 11 χλμ. Επίσης, με το ίδιο διάταγμα καθορίζονται οι χρήσεις γης, η μέγιστη εκμετάλλευση της όλης έκτασης κ.λπ.

Η έκταση ανέρχεται σε 12.351.470 τ.μ., εκ της οποίας έχουν δασικό χαρακτήρα τα 11.910.655 τ.μ. και μη δασικό τα 440.815,61 τ.μ. Μάλιστα, το 2015 αποχαρακτηρίστηκε από αναδασωτέα, έκταση των 12.321 τ.μ.

Σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες η επένδυση αναμένεται να εξασφαλίσει περισσότερες από 5.500 μόνιμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόληση ανά έτος και με την πλήρη λειτουργία της τουριστικής μονάδας θα εξασφαλίσει πάνω 8.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κατά το στάδιο κατασκευής οι θέσεις απασχόλησης κυμαίνονται από 310 έως 885 ανά έτος.

Οι εγκαταστάσεις προβλέπεται να περιλαμβάνουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 8.872 κλινών. Οι 2.990 κλίνες θα είναι στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και οι 5.882 κλίνες σε 3.306 τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, που μπορεί να πωληθούν ή να εκμισθωθούν μακροχρόνια. Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή υβριδικού κέντρου υδροθεραπείας και ομορφιάς (spa), συνεδριακό, εκπαιδευτικό και γαστριμαργικό κέντρο.

Στα σχέδια είναι, επίσης, η δημιουργία τριών γηπέδων γκολφ διεθνών εγκαταστάσεων των 18 οπών, τα οποία θα καλύψουν 1.703.465 τ.μ. δασικής και μη δασικής έκτασης.

Το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ επεξεργάστηκε νομοπαρασκευαστικά το επίμαχο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 234/2017 γνωμοδότησή του. Το Τμήμα, λόγω της σπουδαιότητας των συνταγματικών θεμάτων που ανακύπτουν, αλλά και των αντίθετων θέσεων που εκφράστηκαν μεταξύ των συμβούλων Επικρατείας, παρέπεμψε το όλο ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ το απασχόλησε η συνταγματικότητα ή μη των διατάξεων του νόμου 4280/2014, που επέφερε τροποποιήσεις στο νόμο 998/1979 για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ