Skip to main content

Γιούνκερ: Ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας λόγω προσφυγικού

Βρυξέλλες

Του Νίκου Μπέλλου

Ρητή δέσμευση ότι η Κομισιόν στο πλαίσιο της εξέτασης των προϋπολογισμών των χωρών μελών για το 2016 θα λάβει υπόψη το πρόσθετο κόστος που συνεπάγεται η προσφυγική κρίση, ανέλαβε σήμερα ενώπιον της Ευρωβουλής, ο Πρόεδρος Ζαν-Κλον Γιούνκερ.

Σε συζήτηση για το προσφυγικό πρόβλημα, ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι αντιμετωπίζουμε έκτακτο και σοβαρό πρόβλημα και με βάση την  ανάλυση που θα γίνει ανά χώρα θα δούμε ποιο είναι το κόστος. «Κάθε χώρα θα κριθεί με βάση τις προσπάθειές της και όποια θέλει ελαστική ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας θα πρέπει αποδείξει ότι έχει επιδείξει αίσθημα ευθύνης στο προσφυγικό» ανέφερε.

Είναι η πρώτη φορά που η Κομισιόν με ρητό τρόπο τάσσεται δημόσια υπέρ της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να επιτραπεί σε κάποιες χώρες μια απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Υπενθυμίζεται ότι αίτημα για χαλάρωση του Συμφώνου έχουν υποβάλει οι κυβερνήσεις της Ιταλίας και της Αυστρίας επικαλούμενες το μεγάλο κόστος του προσφυγικού, ενώ την πρόθεσή της να πράξει ανάλογα έχει εκφράσει και η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που θα μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Γιούνκερ επαίνεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την υπεύθυνη στάση του στην προχθεσινή συνάντηση Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου αποδέχθηκε την προσωρινή φιλοξενία μέχρι 30.000 προσφύγων στα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης έως το τέλος του έτους και άλλους 20.000 πρόσφυγες σε μεταγενέστερο στάδιο και με χρηματοδοτική στήριξη της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Για την Τουρκία τάχθηκε υπέρ της επίτευξης συμφωνίας το συντομότερο, επισημαίνοντας το καθοριστικό ρόλο της χώρας αυτής στο προσφυγικό. Συγκεκριμένα, ζήτησε από τα κράτη μέλη να δώσουν τα 3 δισ. ευρώ που ζητάει η Άγκυρα για τη διαχείρηση 2,5 εκατ. προσφύγων, ώστε να τους διατηρήσει στο έδαφός της. Ζήτησε επίσης να ξεκινήσουν συζητήσεις για το θέμα της κατάργησης της βίζας Τούρκων υπηκόων, αλλά και να επιταχυνθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να φτάσουν στην ΕΕ εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Χαλέπι της Συρίας τις επόμενες βδομάδες, καλώντας τα κράτη μέλη να δράσουν από κοινού στην αντιμετώπιση του προβλήματος.