Skip to main content

Στο Ευρωκοινοβούλιο η ελληνική οικονομία

H πρόοδος της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα των μέτρων στήριξης που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας αλλά και οι προοπτικές που ανοίγει η υλοποίηση του «Ελλάδα 2.0» αποτελούν μερικά από τα θέματα τα οποία αναμένεται να τεθούν στην σημερινή συζήτηση που θα έχουν οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα. H τελευταία φορά που είχε λάβει χώρα μια τέτοια συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο με Έλληνα υπουργό Οικονομικών ήταν το Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,3% φέτος και κατά 6% το 2022. Παρά το γεγονός ότι οι πρώτες ενδείξεις από την πορεία του τουρισμού, της βιομηχανικής παραγωγής, των ηλεκτρονικών συναλλαγών, κ.α. δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία κινείται καλύτερα από τις αρχικές προβλέψεις, το οικονομικό επιτελείο διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη του για ανάπτυξη 3,6% το 2021.

Αυτό που αναμένει είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ την ερχόμενη εβδομάδα (7/9) για το 2ο τρίμηνο του έτους. Σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα επικαιροποιημένα στοιχεία που θα έχει στη διάθεση του, το υπουργείο Οικονομικών θα καταλήξει και στις προβλέψεις του για την πορεία ανάπτυξης για φέτος. Πρόσφατα μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας είχε χαρακτηρίσει την εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% συντηρητική.

Η ανάκαμψη της οικονομίας θα αυξήσει και τα περιθώρια της κυβέρνησης ώστε να παραμείνει πιστή στο «μονοπάτι» των ελαφρύνσεων από φόρους και εισφορές. Η διατήρηση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα και των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε συνδυασμό με τη περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αποτελούν το βασικό μείγμα των ελαφρύνσεων, ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις 11 του μηνός. Η διασφάλιση του όποιου δημοσιονομικού χώρου προκύψει θα καθορίσει και τις πρόσθετες ελαφρύνσεις αποφασιστούν από τον ίδιο των πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι τη ΔΕΘ.

Καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαδραματίσουν και τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη χώρα να έχει ήδη λάβει την προκαταβολή των 4 δισ. ευρώ και την πρώτη λίστα με τα πρώτα 12 έργα που εντάχθηκαν να έχει ανακοινωθεί. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί μία ακόμα νέα λίστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά από τα έργα που περιλαμβάνονται στο «Ελλάδα 2.0» συνδέονται με τον μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα έχουν φέρει πολύ ψηλά στην ατζέντα την ανάγκη για παρεμβάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, έχει προβλεφθεί η αξιοποίηση 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, εκ των οποίων 10,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Πράσινη Μετάβαση και 5,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ ως προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση υλοποίηση των εξής μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών :

·       Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ».

Μετά την υπογραφή, στις 28 Ιανουαρίου 2021, της σχετικής σύμβασης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εγκρίθηκε, τον Ιούνιο του 2021, από την Διυπουργική Επιτροπή Εθνικού Σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο διαχρονικά πρόγραμμα αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας, με την ονομασία «ΑΙΓΙΣ».

 ·       Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης και υλοποίηση Αντιπλημμυρικών Έργων.

Έχουν – αρχικά – προβλεφθεί 224 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την αναδάσωση.

Το έργο στοχεύει στην αποκατάσταση καμένων περιοχών αλλά και στην ποιοτική διαφοροποίηση των νέων αναδασωμένων εκτάσεων, με νέες ποικιλίες, ανθεκτικότερες στις θερινές πυρκαγιές.

Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί 110 εκατ. ευρώ για επενδύσεις πολλαπλών χρήσεων, με στόχο τον περιορισμό των κινδύνων πλημμύρας, την παροχή νερού για αρδευτικούς σκοπούς σε περιοχές με μεγάλη ξηρασία κατά τη θερινή περίοδο και την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης υδάτων. Επιπρόσθετα, προβλέπονται άλλα 100 εκατ. ευρώ για δράσεις προστασίας της βιοποικιλότητας.

Παράλληλα, δρομολογούνται, μέσω ΕΣΠΑ, πρόσθετες δράσεις για την βιοποικιλότητα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν και αναδασώσεις.

·        Έκδοση πράσινου ομολόγου.

Το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου μέρους του δανειακού και διαχειριστικού προγράμματος για το τρέχον έτος, ξεκίνησε έρευνα, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, από τις αρχές Ιουνίου 2021, για τη δημιουργία πλαισίου έκδοσης ελληνικών κρατικών χρεογράφων, τα πιστωτικά έσοδα των οποίων θα χρησιμοποιηθούν για έργα, δράσεις και προγράμματα του Ελληνικού Δημοσίου με αποκλειστικό προσανατολισμό στην πράσινη και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, η πρώτη έκδοση ενός τέτοιου κρατικού τίτλου, μεσο-μακροχρόνιας διάρκειας, θα αποτελέσει μέρος της εκδοτικής στρατηγικής του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος.

Ραλλού Αλεξοπούλου