Skip to main content

Goldman: Νοσεί βαριά η αγορά πετρελαίου από τον κοροναϊό

Για το μεγαλύτερο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου που έχει καταγραφεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία κάνουν λόγο οι ειδικοί της Goldman Sachs και προειδοποιούν ότι οι δυνατότητες αντίδρασης του ΟΠΕΚ είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 

Ο αναλυτής Τζεφ Κάρι εξηγεί πως η  έκταση του πλήγματος στη ζήτηση από την Κίνα, τον μεγαλύτερο αγοραστή πετρελαίου στον κόσμο, δεν έχει προηγούμενο την τελευταία δεκαετία. «Υπολογίζουμε ότι η ζήτηση είναι 2-3 κατ. βαρέλια ημερησίως μειωμένη, καθώς η χώρα έχει μπει σε καραντίνα» λέει σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg. Ερωτηθείς σε ποιο βαθμό υπολογίζει ότι θα «χτυπήσει» ο ιός την κινεζική οικονομία βραχυπρόθεσμα, προειδοποιεί: «Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα μπορούσε να πέσει από το 6% στο 4%». 

Ο Κάρι σημειώνει πως η εμπειρία του παρελθόντος μας δείχνει ότι ο αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου μπορεί να είναι πολύ ισχυρότερος από ό,τι τι στο ΑΕΠ. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν παγώνεις μόνο τη δραστηριότητα μέσα στα σύνορα της χώρας, αλλά και διακόπτεις μεταφορές, αλυσίδες εφοδιασμού, ταξίδια» εξηγεί. 

Όσο για το τί μπορεί να κάνουν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του για να αμβλύνουν την πίεση στις τιμές; «Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός. Δεν μπορεί να μειώσει δραστικά την προσφορά ενόψει των παραδόσεων του Απριλίου» εκτιμά. 

H τιμή του μπρεντ ανακάμπτει σήμερα 1,6% στα 54,12 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο είναι περισσότερο από 20% χαμηλότερα από το πρόσφατο ζενίθ των αρχών Ιανουαρίου και η επιστροφή του σε εκείνα τα επίπεδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, ακόμη και εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής. Το αμερικανικό αργό διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 50 δολάρια. 

naftemporiki.gr