Skip to main content

Συνεχίζεται το ανοδικό «ράλι» των ομολόγων

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα ανοίξουν τον δρόμο για την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος και την απελευθέρωση ρευστότητας.

Η βελτίωση του κλίματος στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τη στιγμή που οι αποδόσεις και τα spreads διαπέρασαν πτωτικά κάποια σημαντικά ορόσημα, σε μία πορεία αποκλιμάκωσης που έχει αρχίσει εδώ και περίπου δύο μήνες, αλλά έφτασε στο απόγειό της αυτή την εβδομάδα. Μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Δεκέμβριο, ενώ σημαντική είναι και η συρρίκνωση των αποδόσεων στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Χθες η αγορά έκανε ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς την ομαλοποίηση της καμπύλης των αποδόσεων, αφότου η απόδοση του διετούς ελληνικού υποχώρησε κάτω από την απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2014, σε μία ένδειξη ότι οι φόβοι των επενδυτών για στάση πληρωμών του ελληνικού χρέους αρχίζουν να υποχωρούν. Μολονότι η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων δεν έχει ακόμη ομαλοποιηθεί σε όλα τα σημεία της, η πτώση των αποδόσεων των διετών συνιστά ένα σημαντικό βήμα, καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να εξασφαλίσει νέα χρηματοδότηση, τη στιγμή που πριν από λίγους μήνες τα πάντα ήταν ρευστά και ο κίνδυνος μεγάλος. Σημειώνεται ότι όταν το βραχυπρόθεσμο κόστος είναι υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται άμεση χρεοκοπία.

Στην αρχή της εβδομάδας είχε γίνει η πρώτη κίνηση προς την ομαλοποίηση της καμπύλης, όταν η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε χαμηλότερα από την απόδοση του 10ετούς για πρώτη φορά στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Η απόδοση του διετούς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά χθες στο 7,1%, ενώ στο ίδιο επίπεδο βρέθηκε και η απόδοση του πενταετούς και του 30ετούς. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 7,5%, με το spread στις 700 μονάδες βάσης και με τον όγκο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 2 εκατ. ευρώ. Πέρυσι τον Δεκέμβριο η απόδοση του διετούς βρισκόταν στο 5,9%, ενώ στις 24 Οκτωβρίου του 2014 είχε αγγίξει ιστορικό χαμηλό στο 5,7%.

Κλίμα ευφορίας στην Ευρώπη

Το κλίμα ευφορίας, όμως, δεν περιορίστηκε μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά έχει γενικευθεί από προχθές σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, μετά την προχθεσινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στη Μάλτα, όπου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τόσο της επαναξιολόγησης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο, που σημαίνει επέκτασή του, όσο και της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων καταθέσεων.

Η προοπτική αυτή, που φέρνει προ των πυλών και νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, καθιστώντας ακόμη πιο έντονο το χάσμα με τις ΗΠΑ όπου αναμένεται επιτοκιακή αύξηση μέχρι το τέλος του έτους, προκάλεσε ευφορία στα ομόλογα της Ευρωζώνης, οδηγώντας μάλιστα τις αποδόσεις των διετών ιταλικών και ισπανικών ομολόγων κάτω του μηδενός για πρώτη φορά, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι επενδυτές πληρώνουν για να τα αγοράσουν. Πρόκειται για άκρως εντυπωσιακή εξέλιξη εάν αναλογιστεί κάποιος ότι στο απόγειο της κρίσης χρέους το 2011 και το 2013 το κόστος του βραχυπρόθεσμου χρέους ξεπερνούσε το 7%.

Νέο ιστορικό χαμηλό άγγιξε χθες η απόδοση του διετούς γερμανικού. Αξιοσημείωτη είναι επίσης και η επίδοση των πορτογαλικών, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλό πεντέμισι μηνών, στο 2,25%, στην είδηση ότι ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχρισε τον Πέδρο Πάσος Κοέλιο, πρωθυπουργό, γεγονός που απομάκρυνε τις φήμες ότι θα μπορούσε να αναλάβει την κυβέρνηση αριστερός σχηματισμός.

Επιφυλακτικοί οι traders

Παρά την πορεία ομαλοποίησης που διαγράφει η καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, traders της αγοράς εμφανίστηκαν συγκρατημένα αισιόδοξοι, λέγοντας ότι η παραπάνω αλλαγή στην καμπύλη των ελληνικών τίτλων δεν συνιστά ακόμη τάση, εξηγώντας ότι για να γίνει τάση χρειάζεται συστηματικότητα. Και αυτό γιατί, όπως εξηγούν, το κλίμα παραμένει ακόμη ιδιαίτερα εύθραυστο και αρκεί μία μόνο αρνητική είδηση για να αλλάξει άρδην το σημερινό περιβάλλον και να εξανεμιστεί η συγκρατημένη προς το παρόν εμπιστοσύνη των επενδυτών.