Skip to main content

Αυξήθηκε 34,7% η λίστα οφειλετών στο Δημόσιο

Από την έντυπη έκδοση

Εντυπωσιακή ήταν, για μια ακόμη φορά, η αύξηση των οφειλετών του Δημοσίου κατά 34,7% μόνο σε διάστημα ενός μηνός, το Σεπτέμβριο, οπότε και το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία ανήλθε σε 68,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το Σεπτέμβριο στη «λίστα» των οφειλετών προστέθηκαν 851.201 πρόσωπα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των οφειλετών να ανέλθει σε 3.303.110 πρόσωπα, από 2.451.909 που ήταν στο τέλος Αυγούστου.

Πού οφείλεται σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την εν λόγω αύξηση των οφειλετών σε δύο αιτίες, στη μη πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στην αναμονή της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 100 δόσεων που «πάγωσε» τις πληρωμές.

Ειδικότερα, όπως παρατηρούν οι ίδιοι παράγοντες, ήταν χιλιάδες οι φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι αν και είχαν λάβει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ δεν κατέβαλαν την πρώτη δόση, είτε γιατί περίμεναν τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά με τις εκπτώσεις και απαλλαγές που τυχόν πίστευαν ότι δικαιούνταν, είτε γιατί διαπίστωσαν ότι ο ΕΝΦΙΑ που τους καταλογίστηκε ήταν «φουσκωμένος», εξαιτίας όμως δικών τους λαθών ή παραλείψεων που είχαν στη δήλωση του Ε9.

Για το λόγο εξάλλου αυτό και δεν πλήρωσαν τη δόση τους και περιμένουν τώρα να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των τροποιητικών δηλώσεων Ε9, ώστε να διορθώσουν τα λάθη και να λάβουν το νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό με μειωμένο φόρο.

Η δεύτερη αιτία, όπως είχε ήδη επισημάνει η «Ν», ήταν η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην υλοποίηση της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε 72 έως και 100 δόσεις, καθώς είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να μην ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και να μην πληρώνουν τους φόρους, αφού περίμεναν το ευνοϊκότερο καθεστώς, βάσει του οποίου έχουν πλέον τη δυνατότητα να εξοφλήσουν σε περισσότερες δόσεις και να καταβάλουν χαμηλότερο ποσό.

Ομαλοποίηση της κατάστασης

Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ευελπιστούν ότι πολύ σύντομα τα ανωτέρω «φαινόμενα» θα εκλείψουν, με δεδομένο ότι μόλις τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί, αφενός γιατί θα είναι ένα ισχυρό «ανάχωμα» στη διόγκωση των χρεών, αφετέρου διότι θα είναι μεγάλος ο αριθμός των οφειλετών που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Αρνητικές επιπτώσεις

Θα πρέπει εξάλλου να αναφερθεί ότι το ισχύον καθεστώς των ρυθμίσεων, όπως είχε επισημάνει η «Ν», μόνο αρνητικές επιπτώσεις είχε, όχι μόνο για τους φορολογούμενους, αλλά και για τα έσοδα του Δημοσίου, αφού δεν είναι τυχαίο, με βάση τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ότι τα συνολικά χρέη σε Εφορίες και Τελωνεία ανέρχονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 68,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά, μάλιστα, τα 51,767 δισεκατομμύρια ευρώ αφορούσαν χρέη που είχαν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμα έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2012, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορούσε χρέη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και τις 30 Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Ασφαιρες»  ρυθμίσεις

Οι δύο εξάλλου τελευταίες ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτή της «τελευταίας ευκαιρίας» ή «νέας αρχής» που αφορούσε οφειλές που είχαν βεβαιωθεί και καταστεί ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, αλλά και της «πάγιας ρύθμισης» για τα χρέη που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2013, αποδείχθηκαν «άσφαιρες» λόγω φυσικά των αυστηρών προϋποθέσεων που περιελάμβαναν για να ενταχθεί κάποιος οφειλέτης σε αυτές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών στις εν λόγω ρυθμίσεις έχουν ενταχθεί περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου αυτών.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα και από τις ανωτέρω δύο ρυθμίσεις είναι πενιχρά για τα δημόσια ταμεία, αφού, με βάση πάντα τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από το σύνολο των 68,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα μόλις το 3,3% αυτών ή 2,27 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση και από αυτά έχει εξοφληθεί μόνο το 1,09 δισ. ευρώ.