Skip to main content

«Επίτευξη στόχων για το πλεόνασμα φέτος και το 2020»

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 φαίνεται να ενσωματώνουν οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ «κουρεύουν» τον στόχο για τον ρυθμό ανάπτυξης κατά το επόμενο έτος.

Οι οικονομικές προβλέψεις που θα ανακοινώσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως δεν θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2020 ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις φοροελαφρύνσεις, αλλά και τα υπόλοιπα μέτρα με δημοσιονομικό «αποτύπωμα» 1 δισ. ευρώ για το νέο έτος. Πηγές στις Βρυξέλλες αναφέρουν με νόημα πως τούτο προμηνύει έγκριση στις 20 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού μέσα από τη μεταμνημονιακή έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκλίνει στο γεγονός πως το πλεόνασμα 3,5% για το 2019 και το 2020 θα επιτευχθεί τελικώς, παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη θα υπολείπεται του 2,8% που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός και θα είναι πιο κοντά στο 2,3% σε επίπεδο εκτίμησης.

Υπενθυμίζεται ότι, στις καλοκαιρινές προβλέψεις της, τον περασμένο Ιούνιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε λόγο για ανάπτυξη 2,2% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος. Την ίδια πρόβλεψη έκανε για το 2020 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία τον περασμένο μήνα.

Τι εκτιμά η EBRD

Παράλληλα, στο 2% για το 2019 και στο 2,4% για το 2020 προβλέπει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε έκθεσή της για τις περιφερειακές οικονομικές προοπτικές.

Αναλυτικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στην έκθεσή της σημειώνει πως η οικονομική ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2017 συνεχίστηκε το 2018 και το πρώτο εξάμηνο του 2019, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 1,9% το 2018 και ετήσιο ρυθμό αύξησης 1,5% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Σύμφωνα με την EBRD, οι εξαγωγές των αγαθών και των υπηρεσιών παραμένουν μακράν η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης, την ώρα που η ιδιωτική κατανάλωση διατηρεί θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται σε 17% τον Αύγουστο του 2019. Όπως αναφέρει η έκθεση της EBRD, το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε στο 4,4% του ΑΕΠ το 2018, πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου το 2019, ενώ σημειώνεται πως τα Capital Controls έχουν αρθεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.  

ANFAs και SMPs

Η 4η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών θα κρίνει εν πολλοίς την εκταμίευση των κερδών ANFAs και SMPs από τα ελληνικά ομόλογα και το κλίμα δείχνει θετικό για την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο η συζήτηση για τη χρήση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα να αναβληθεί για το επόμενο έτος και να μην αποτελέσει αντικείμενο της ατζέντας κατά το Εurogroup που θα διεξαχθεί στις 4 Δεκεμβρίου. Αν τούτο συμβεί, τότε η χώρα χάνει το πλεονέκτημα για έμμεση μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται μαζί με την επικαιροποιημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA) ως στοιχείο το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα υποβάλει στο Eurogroup.