Από την έντυπη έκδοση
Της Αννας Δόγα
[email protected]
Μετά την έγκρισή του από τους θεσμούς αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, το οποίο θα λύσει και αρκετά ανοικτά θέματα της διαδικασίας, καίρια για την έκβαση του εγχειρήματος. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν εκ νέου στη Φραγκφούρτη για νέο γύρο ενημέρωσης από τον SSM.
Χθες στην συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής έγινε συζήτηση για το θέμα, ενώ το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί αύριο Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το κρίσιμο σημείο είναι πάντως η έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών, οι οποίοι θα το λάβουν σήμερα ώστε να τύχει επεξεργασίας στις συναντήσεις με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη σήμερα, αλλά και στο επίπεδο των τεχνικών κλιμακίων.
Το κείμενο του σχεδίου νόμου θα αποτυπώσει την οδηγία BRRD, περιγράφοντας το γενικό πλαίσιο, θα πρέπει όμως να «απαντήσει» σε βασικά θέματα, όπως ο τρόπος συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας -και η αναλογία μεταξύ coco’s και κοινών μετοχών, ο χαρακτήρας των coco’s-, οι όροι μετατροπής, το επιτόκιο, η τύχη των προνομιούχων μετοχών, η τύχη των warrants και κυρίως το θέμα των senior bonds, ενώ τεχνικά ζητήματα θα αποσαφηνιστούν με υπουργικές αποφάσεις.
Ενώ τουλάχιστον το κλίμα αναφορικά με το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών δημιουργεί αισιοδοξία, έστω και συγκρατημένη ακόμη, μέχρι να προστεθεί νέα πληροφόρηση από τον SSM, διαφορετικές απόψεις γύρω από το πλαίσιο και κυρίως η πρόθεση που έχει διατυπωθεί από κυβερνητικής πλευράς για διατήρηση σημαντικού ελέγχου από το Δημόσιο δημιουργούν κάποια ανησυχία για το κατά πόσον θα υπάρξουν συνθήκες προσέλκυσης ιδιωτών μετόχων.
Είναι προφανές πάντως ότι η «βούλα» των θεσμών, την οποία θα χρειαστεί το σχέδιο νόμου, θα αποτυπώσει τις δικές τους προθέσεις, διευκολύνοντας τη συμμετοχή ιδιωτών στο κομμάτι των αναγκών που θα προκύψουν από το AQR και το βασικό σενάριο.
Το δυσμενές σενάριο θα καλύψει το ΤΧΣ και εκεί τίθεται το θέμα σε ποια αναλογία θα συμμετάσχει με τα μετατρέψιμα σε μετοχές coco’s και σε ποια με κοινές μετοχές. Το «μίγμα» αυτό κρίθηκε σκόπιμο προκειμένου να μην υποστεί το Ταμείο dilution, αλλά μαξιμαλιστικές απόψεις για μεγάλο ποσοστό κοινών μετοχών με πλήρη δικαιώματα ψήφου, οι οποίες διατυπώθηκαν, φαίνεται να μην είναι οι επικρατούσες εντός της κυβέρνησης, αφού τότε θα υπήρχε αντικίνητρο για τη συμμετοχή ιδιωτών.
Ανοικτό θέμα είναι η τύχη των προνομιούχων μετοχών της Εθνικής και της Eurobank – η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς τις έχουν αποπληρώσει όπως και τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης, ειδικά, δε, αφού ήδη «τρέχει» η δημόσια προσφορά της Πειραιώς για επαναγορά τίτλων της και εξετάζεται ανάλογη διαδικασία και από τις άλλες τράπεζες με στόχο τη μείωση των κεφαλαιακών αναγκών.
Οικονομολόγοι που μετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg εκτιμούν σε 18 δισ. ευρώ τις συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες, ενώ τραπεζίτες που μίλησαν στο Reuters εκτίμησαν επίσης ότι κινούνται κάτω από τα 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα κεφάλαια που προκύπτουν συνολικά, ενώ αναλυτές τις υπολογίζουν στο επίπεδο των 6 δισ. ευρώ, ποσό που δεν μπορεί να επαληθευθεί επί του παρόντος.
Aγώνας δρόμου
Πέμπτη και Παρασκευή oι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα βρεθούν εκ νέου στη Φραγκφούρτη για νέο διήμερο ενημέρωσης από τον SSM. Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν ενδείξεις για το AQR και το βασικό σενάριο, οι οποίες και δημιούργησαν το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας, ενώ στις επικείμενες συναντήσεις αναμένεται να προστεθούν μερικές ακόμη ψηφίδες. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου και θα ακολουθήσει ένας αγώνας δρόμου για τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών και τις αυξήσεις κεφαλαίου.