Skip to main content

Η ατζέντα του νέου προέδρου της ΕΕΤΤ

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Μια γεμάτη ατζέντα με παλιά και καινούργια θέματα έχει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) Κωνσταντίνος Μασσέλος, ο οποίος, εκτός απρόοπτου, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την ερχόμενη Πέμπτη, έπειτα και από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, της απόφασης διορισμού του. 

Το πρώτο ζήτημα που αναμένεται να τεθεί μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου είναι η εξαγορά της Cyta Ελλάδος από τη Vodafone, με την Επιτροπή να έχει περιθώριο τρεις μήνες για να δώσει την έγκρισή της. Το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται εν πολλοίς τυπικό, ωστόσο μένει να δούμε αν η ΕΕΤΤ θα εκφράσει έστω και επιφυλάξεις για τον περιορισμό του αριθμού των παρόχων που βρίσκεται σε εξέλιξη, με δεδομένο ότι επίκειται και η πώληση της Forthnet. Κλίμα κατά της ενοποίησης των παρόχων έχει επιχειρήσει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση με σχετικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη Βουλή.

Στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών της ΕΕΤΤ βρίσκονται μεταξύ άλλων οι νέες ανακοινώσεις των Cosmote και Vodafone για αλλαγές στα τιμολογιακά τους πακέτα. Οι δύο εταιρείες απέσυραν το προηγούμενο διάστημα σχετικό σχεδιασμό τους για αυξήσεις, καθώς βάσει του νέου κανονισμού Γενικών Αδειών οι πάροχοι δεν μπορούν να αλλάξουν τις τιμές σε εν ισχύ συμβόλαια.

Ο κ. Μασσέλος θα βρει επίσης εκκρεμότητες για την εφαρμογή της καθολικής υπηρεσίας. Η απόφαση για το συνολικό ποσό της καθολικής υπηρεσίας τα έτη 2010 – 2011 (24,8 εκατ. ευρώ και 21,9 εκατ. αντίστοιχα) έχουν αποφασιστεί από την προηγούμενη Ολομέλεια, μένει όμως να εξειδικευτεί για τον κάθε πάροχο, καθώς και να προχωρήσει ο υπολογισμός για τα επόμενα έτη. Ακόμα, εκκρεμεί η προσαρμογή της Επιτροπής στην απόφαση του δικαστηρίου για το θέμα των ενοποιημένων υπηρεσιών σταθερής και κινητής του ΟΤΕ και η υπόθεση της καταγγελίας της Vodafone κατά της Cosmote για κατάχρηση των όρων περί ανταγωνισμού στην καρτοκινητή. Πρόκειται για καταγγελία που έγινε το 2012, αφορά την κινητή τηλεφωνία η οποία δεν ρυθμίζεται, ενώ δύναται να προκαλέσει νέα «επεισόδια» μεταξύ των δύο εταιρειών και των μητρικών τους (Deutsche Telekom και όμιλος Vodafone).