Skip to main content

Γιώργος Βάλαρης: «…όταν έχεις ένα όνειρο και το θέλεις πολύ, μπορεί να πραγματοποιηθεί!»

«Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» στο Embassy Theater

© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Το θρυλικό μιούζικαλ  για όλη την οικογένεια «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» ολοκληρώνει τις παραστάσεις του στο Embassy Theater,  στις 25 Φεβρουαρίου [Πατριάρχου Ιωακείμ 5, Αθήνα].

Βασισμένο στο  παιδικό βιβλίο του Βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Ντάλ, «Charlie and the Chocolate Factory» (1964),  το μιούζικαλ συνδυάζει την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Marc Shaiman με στίχους των Marc Shaiman και Scott Wittman και είναι μια  μοναδική υπερπαραγωγή, με ζωντανή ορχήστρα,  και 30μελή θίασο -με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Πέτρο Ξεκούκη και  τον μικρό Σπύρο Ντούγια.

Ο Τσάρλι Μπάκετ είναι ένα  φτωχό αγόρι· όλα αρχίζουν,  όταν η μικρή επαρχιακή πόλη όπου ζει, αναστατώνεται από την εμφάνιση ενός ζαχαροπλαστείου με τις διάσημες  σοκολάτες Γουόνκα! Μεταμφιεσμένος ιδιοκτήτης,  ο  εκκεντρικός Γουίλι Γουόνκα ανακοινώνει ότι  θα ξανανοίξει τις πύλες του εργοστασίου του σε πέντε τυχερούς που θα βρουν το  χρυσό χαρτάκι ανάμεσα σε εκατομμύρια σοκολάτες! Νικητές, ο λαίμαργος Αύγουστος Κλουπ, η κακομαθημένη Βερούκα Σόλτ, η ποπ  ινφλουένσερ και σταρ της τσιχλόφουσκας Βιολέτα Μπορεγκάρ, ο εθισμένος τηλεορασόπληκτος Μάικ Τιβί και  ο σεμνός Τσάρλι Μπάκετ.

Όταν οι πύλες ανοίξουν, ξεδιπλώνεται ο  κόσμος της φαντασίας του Γουόνκα· ένας κόσμος γεμάτος με ποτάμια ζεστής σοκολάτας, τρελούς σκίουρους, δάση με τεράστια χρωματιστά ζαχαρωτά και άλλα υπέροχα μυστηριώδη τοπία.  Ο μικρός Τσάρλι και οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι νικητές θα ξεκινήσουν ένα απρόβλεπτο ταξίδι στο παράξενο εργοστάσιο, που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή τους.

Ο δημιουργός μεγάλων καλλιτεχνικών και εμπορικών επιτυχιών Γιώργος Βάλαρης υπογράφει την απόδοση και σκηνοθεσία της παράστασης.  Μιλήσαμε μαζί του.

Τι σας προσέλκυσε στο ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου;

«Ήταν σίγουρα μία απ’ τις ταινίες που με είχαν εντυπωσιάσει όταν την είχα δει με τον Johnny Depp· οπότε όταν έτυχε να ανέβει στον broadway της νέας Υόρκης έσπευσα να το δω και ενθουσιάστηκα με την παραγωγή τα τραγούδια και τον εντυπωσιασμό αυτής της παράστασης».

Θα μας πείτε λίγα λόγια για τα κεντρικά ζητήματα ή και μηνύματα που συναντούμε στον πυρήνα του;

«Το κεντρικό μήνυμα, που είναι και για μένα οδηγός στη ζωή μου, είναι ότι όταν έχεις ένα όνειρο και το θέλεις πολύ, μπορεί να πραγματοποιηθεί!»

Μια περιγραφή σας για τον Γουίλι Γουόνκα;

«Ο Γουίλι Γουόνκα είναι ένας πληγωμένος άνθρωπος που η αγάπη ενός παιδιού τον θεραπεύει».

Και μία για τον Τσάρλι Μπάκετ;

«Ο Τσάρλι είναι ένα παιδί από φτωχή οικογένεια αλλά με ένα βαθύ όνειρο· να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες του και να κερδίσει αυτόν τον διαγωνισμό, προκειμένου να μπει στο εργοστάσιο σοκολάτας! Το κάνει με όλη την αγνότητα της παιδικής του ψυχής και το καταφέρνει!»

Ήταν κάποια από τις  κινηματογραφικές εκδοχές του έργου -του 1971 και του 2005 με πρωταγωνιστές τους Τζιν Γουάιλντερ και Τζόνι Ντεπ, αντίστοιχα,  ή τις θεατρικές παραστάσεις που επηρέασε ιδιαίτερα τη δική σας προσέγγιση; Και πού εστίασε η σκηνοθετική σας ματιά;

«Ήταν  περισσότερο η θεατρική εκδοχή που με επηρέασε και προς τα εκεί κινήθηκε και η σκηνοθεσία».

Πιθανές σκέψεις και συναισθήματα που θα συνοδεύουν τον θεατή μετά την παράσταση;

«Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα αλλά, κυρίως, ενθουσιασμός από τη μεγαλειώδη παραγωγή και τον εντυπωσιασμό των εναλλαγών των σκηνών και της μουσικής και ένα πολύ αισιόδοξο συναίσθημα για τη ζωή!»

Κάποια δυσκολία που αντιμετωπίσατε στο ανέβασμα;

«Οι δυσκολίες ήταν πώς σε μία σχετικά μικρή σκηνή να παρουσιάσω ένα τόσο μεγάλο θέαμα· η βοήθεια της τεχνολογίας του video ήταν τεράστια!»

Ο ιστορικός κινηματογράφος Embassy επαναλειτουργεί ως ένα υπερσύγχρονο θέατρο· και το Embassy Theater άνοιξε την αυλαία του με το δικό σας έργο. Κάποια σκέψη σας, σχετικά;

«Υπέροχο που μία εστία πολιτισμού που ήταν κινηματογράφος μετατρέπεται σε άλλη εστία πολιτισμού που είναι το θέατρο! Ενθουσιασμός γι’ αυτό το νέο θέατρο!»

Ένα σχόλιό σας για τη σχέση των μιούζικαλ με το ελληνικό κοινό;

«Το μιούζικαλ είναι ένα είδος που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αγαπιέται στην Ελλάδα· ωστόσο, κάποια μιούζικαλ αμερικανικά δεν κάνουν για το ελληνικό κοινό. Εγώ προσπαθώ να φέρνω μιούζικαλ τα οποία προσεγγίζουν την ελληνική ιδιοσυγκρασία!»

Έχοντας δημιουργήσει  μεγάλες καλλιτεχνικές επιτυχίες, θα μπορούσατε να πείτε ότι υπάρχουν -αν όχι συνταγή επιτυχίας, κάποια βασικά συστατικά, απαραίτητα για την επιτυχία;

«Η συνταγή για μένα είναι οι σημαντικοί συνεργάτες· γιατί θεωρώ πολύ ομαδική δουλειά το θέατρο και την τέχνη γενικότερα. Μεγάλη αφοσίωση, πολύωρη έρευνα -και πολύμηνη θα έλεγα, και ενθουσιασμός και αγάπη γι’ αυτό που κάνω!»

Κάποια στιγμή που θεωρείτε ιδιαίτερη ή που για κάποιο λόγο ξεχωρίζετε  από τη μέχρι τώρα διαδρομή σας;

«Ξεχώριζα τη συνεργασία και τη στενή μου σχέση με τον Μίκη Θεοδωράκη στην “Όμορφη πόλη”».

Μια καλλιτεχνική επιθυμία που διατηρείτε καιρό, μα δεν έχετε ακόμα υλοποιήσει;

«Να μπορέσω να ταξιδέψω, μέσω της δουλειάς μου, στο εξωτερικό!»

Ταυτότητα Παράστασης

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Roald Dahl
Κείμενο: David Greig
Μουσική: Marc Shaiman
Στίχοι: Scott Wittman & Marc Shaiman
Με τραγούδια από την κινηματογραφική ταινία των Leslie Bricusse & Anthony Newley.
Απόδοση και σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Απόδοση στίχων: Γιώργος Βάλαρης – Φαίη Σούκου
Σκηνικά: Άννα Βεσκούκη
Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού
Μουσική Διεύθυνση – Διδασκαλία ορχήστρας: Ηλίας  Καλούδης
Χορογραφία : Mάρκος Γιακουμόγλου
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Video art: Χ square design lab
Βοηθοί  σκηνοθέτη : Κωνσταντίνος Φρίγγας – Φαίη Σούκου
Βοηθός ενδυματολόγου: Σοφία Κοζανίτη
Mουσική Διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης
Φωτογράφος : Πάνος Γιαννακόπουλος
Τrailer παράστασης: Κυριάκος Περσίδης
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Νίκος Παπαμανώλης
Παραγωγή: Embassy Παραγωγές Πολιτισμού
Το έργο παρουσιάζεται σε συνεργασία με την Music Theatre International www.mtishows.eu»

Πρωταγωνιστούν:
«Γουίλι Γουόνκα» o Αλέξανδρος Μπουρδούμης
«Τσάρλι» ο μικρός Σπύρος Ντούγιας και Γιώργος Καραμολέγκος
«Παππούς Τζο» ο Πέτρος Ξεκούκης

Συμπρωταγωνιστούν (αλφαβητικά):  
Γιάννης Βογιατζάκης, Γιώργος Βούντας, Έμιλυ Γουσγούνη, Ελένη Δήμου, Λία Ζάιου, Πέτρος Ιωάννου, Στέλιος Κέλλερης, Μάριος Μαριόλος, Γιώργος Μαρτίνος, Αδαμαντία Μαστροδούκα, Ζέτα Μαστροδούκα, Αρμάν Eδουάρδος Μενετιάν, Ιουλίτα Μωσαΐδου, Εύα Σταμάτη, Δανάη Τσιρώνη, Φαίδων Φαρίντ, Αννα Φιλιππάκη, Γιώργος Φράγκος

Ορχήστρα:
Διεύθυνση ορχήστρας/Πιάνο: Ηλίας Καλούδης
Βοηθός Μαέστρου/Πιάνο: Αποστόλης Μαργαζής
Πιάνο/Πλήκτρα: Γιώργος Κονής/ Σταύρος Πετσαλάκης
Πιάνο/Πλήκτρα: Ανδριανή Γιακουμέλου/Τζώρτζης Τσιρόπουλος
Φλάουτο, Κλαρινέτο, Τενόρο Σαξόφωνο: Θεόδωρος Πιστόλας
Τρομπέτα: Διονύσης Κοκόλης
Κιθάρα: Χρήστος Γκάτσος/ Γιώργος Κατσαμάκης
Μπάσο: Κώστας Αρσένης
Τύμπανα: Θάνος Καλοδούκας/ Βαγγέλης Κοτζάμπασης
Προγραμματισμός πλήκτρων: Καλούδης Ηλίας/Γιώργος Κονής
Συνοδός πιάνου: Ανδριανή Γιακουμέλου/Φώτης Ματζαρίδης