Skip to main content

Το Αρχαίο Θέατρο ως «φωτοδότης» της Λάρισας

Η πρώτη εκδήλωση του φετινού κύκλου διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών πραγματοποιείται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος

Το Megaron Plus υποδέχεται για μία ακόμη χρονιά το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το οποίο συμβάλλει ενεργά, από το 2008 μέχρι σήμερα, στην προστασία και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων ανά την ελληνική επικράτεια. Η πρώτη εκδήλωση του φετινού κύκλου διαλέξεων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τιτλοφορείται «Το Αρχαίο Θέατρο ως “φωτοδότης” της Λάρισας», πραγματοποιείται την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος και εστιάζει στις εργασίες αποκάλυψης και  αποκατάστασης του αρχαίου θέατρου της πόλης.

Η βραδιά θα αρχίσει με τη διάλεξη «Διαδρομή αρχαιολογικών χώρων με επίκεντρο το Αρχαίο Θέατρο» της Σταυρούλας Σδρόλια, Δρ. Αρχαιολόγου, Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας. Στη συνέχεια, η Ελίνα Αγγέλη, Αρχιτέκτων‒Μηχανικός MSc., Υπεύθυνη Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ για την Προστασία των Μνημείων, θα παρουσιάσει την ομιλία «Το αρχαίο θέατρο στην “καρδιά” ολόκληρης της πόλης».

Προλογίζει ο πρόεδρος του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ Σταύρος Μπένος, o οποίος έχει αναλάβει επίσης τον συντονισμό της συζήτησης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας.

«Διαδρομή αρχαιολογικών χώρων με επίκεντρο το αρχαίο θέατρο»

Σταυρούλα Σδρόλια

Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας

«Στη Λάρισα δημιουργείται μια διαδρομή αρχαιολογικών χώρων στο κέντρο της πόλης, η οποία περιλαμβάνει χώρους και μνημεία από όλες τις περιόδους της ιστορίας της, από τα αρχαία μέχρι τα νεότερα χρόνια. Το επίκεντρο αυτής της διαδρομής είναι το Αρχαίο Θέατρο, στους πρόποδες του Λόφου του Φρουρίου, όπου διεξάγεται μεγάλο έργο αναστήλωσης και ανάδειξης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-20. Ψηλότερα στον ίδιο λόφο βρίσκεται το Μπεζεστένι, το οποίο αναδεικνύεται με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων και η ήδη αναδειχθείσα παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, μνημεία κομβικής σημασίας, το καθένα στην περίοδο που εκπροσωπεί. Γύρω από αυτά συναντά κανείς το Β΄ Αρχαίο Θέατρο, κοντά στο ποτάμι, τον ρωμαϊκό δρόμο και τη ρωμαϊκή δεξαμενή, σημεία του βυζαντινού τείχους, βυζαντινό ναό και λουτρά, καθώς και το Οθωμανικό Λουτρό και το Γενί Τζαμί. Στα μνημεία αυτά διεξάγεται, την περίοδο αυτή, σημαντικό έργο ενοποίησης με πεζοδρομήσεις, σημάνσεις και άλλες εργασίες ανάδειξης, με ευθύνη του Δήμου Λαρισαίων, το οποίο αναμένεται να επανασυνδέσει την πόλη με την ιστορία της και να της δώσει μια νέα ταυτότητα, στοιχεία που άρχισαν ήδη να παρατηρούνται από την εποχή της έναρξης των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο, το σημαντικότερο μνημείο της πόλης».

«Το αρχαίο θέατρο στην “καρδιά” ολόκληρης της πόλης»

Ελίνα Αγγέλη  

Αρχιτέκτων‒Μηχανικός MSc., Υπεύθυνη Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ

για την Προστασία Μνημείων

«Το Αρχαίο Θέατρο αδιαμφισβήτητα έχει αλλάξει την αστική φυσιογνωμία της Λάρισας. Το νέο αυτό τοπόσημο ήταν τόσο ισχυρό, που αυτομάτως η “καρδιά” της πόλης μετατοπίστηκε εκεί, ενώ παράλληλα σηματοδότησε καταλυτικά το ιστορικό κέντρο, που μέχρι τότε παρέμενε αρκετά απροσδιόριστο στη συνείδηση των κατοίκων. Η διαδρομή των αρχαιολογικών χώρων, που υλοποιείται επί του παρόντος στην πόλη, ήρθε να ενισχύσει την έννοια του ιστορικού κέντρου, συνδέοντας όλα τα εμβληματικά μνημεία του μεταξύ τους.

Από τη θέση του μέλους της μελετητικής ομάδας μελέτης για την αποκατάσταση του θεάτρου, αλλά και από αυτή της Λαρισαίας, μπορώ να πω ότι η εμπειρία της πολύμηνης επαφής με το λαμπρό αυτό μνημείο ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία. Σήμερα, από τη θέση του μέλους της θερμοκοιτίδας D-Hub του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ, μπορώ να μοιραστώ το όραμά μας για την επόμενη μέρα: το Αρχαίο Θέατρο ως πυρήνα μιας νέας, μεγαλύτερης πολιτιστικής διαδρομής που θα συνδέει εγκάρσια το ιστορικό κέντρο και τα μνημεία του με σημαντικά περιφερειακά τοπόσημα φύσης, πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού. Έτσι, τόσους αιώνες μετά και ύστερα από μια τιτάνια προσπάθεια αποκάλυψης και αποκατάστασής του, το Αρχαίο Θέατρο μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την πόλη της Λάρισας».

Πληροφορίες
210 72 82 333