Skip to main content

Ακαδημία Αθηνών: Ανακοινώθηκαν τα βραβεία για το 2023

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τους Γιάννη Σιώτο, Αντώνη Μόλχο και Γιάννη Μεταξά. Το Αργυρό Μετάλλιο απονεμήθηκε στον ιστορικό της Πολεοδομίας Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά

Το έτος 2023 αποτέλεσε ορόσημο παγκόσμιων ακραίων καιρικών φαινομένων, αλλά και διεθνών αποφάσεων για την προστασία της ανθρωπότητος από την εξελισσόμενη Κλιματική Κρίση.

Η Ακαδημία Αθηνών, ως το εμβληματικό ανώτατο πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, συνέχισε και φέτος την ανοδική της πορεία με σημαντικές δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το έτος 2023 εξελέγη Επίτιμο Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄, σε αναγνώριση του σπουδαίου θρησκευτικού, ποιμαντορικού και εθνικού έργου που προσφέρει στην Αφρικανική ήπειρο και των θρησκευτικών και εθνικών υπηρεσιών του προς την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό.

Επίσης, η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε τέσσερα (4) νέα Τακτικά Μέλη, τον Καθηγητή του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια Άρη Ροζάκη στην Έδρα «Επιστήμη των Σύγχρονων Υλικών» στην Τάξη των Θετικών Επιστημών. Στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών εξελέγησαν ως Τακτικά Μέλη ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μιζούρι Μιχαήλ Κοσμόπουλος στην Έδρα «Προϊστορική Αρχαιολογία», ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μπουραζέλης στην Έδρα «Ρωμαϊκή Ιστορία» και η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Ιόλη Καλαβρέζου στην Έδρα «Βυζαντινός Πολιτισμός».

Στον αρχιτέκτονα, πολεοδόμο και επιφανή ιστορικό της Πολεοδομίας Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για το επιστημονικό του έργο, στην καθιερωμένη Πανηγυρική Συνεδρία για το 2023 που πραγματοποιήθηκε χθες (21 Δεκεμβρίου) άνευ απονομής Χρυσού Μεταλλίου.

Το Ίδρυμα «Κώστα και Ελένης Ουράνη» απένειμε τέσσερα βραβεία με χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ: Αφηγηματικού πεζού λόγου στον Γιάννη Σιώτο για το βιβλίο του «Μάνα πατρίδα, κακιά μητριά», βραβείο δοκιμίου στον Αντώνη Μόλχο για το βιβλίο του «Κοινοτοπία του Καλού. Ένα εβραιόπουλο στην Ελλάδα της Κατοχής», παιδικής λογοτεχνίας στον Πάνο Βαλαβάνη για το βιβλίο του «Η ιστορία της Ακρόπολης. Εκεί όπου οι άνθρωποι συναντούσαν τους Θεούς», ενώ το βραβείο ποίησης δόθηκε στον Γιάννη Μεταξά για την ποιητική του συλλογή «Φεγγίτες».

Μεταξύ των βραβευθέντων ξεχωρίζουμε τον πολυσχιδή δημιουργό, ζωγράφο, σκηνογράφο, κεραμίστα, γλύπτη και χαράκτη Νίκο Στεφάνου, που διακρίθηκε με το βραβείο της Ακαδημίας για την πολυετή προσφορά του στη ζωγραφική και στη σκηνογραφία. Επίσης, διακρίθηκε ο Γιάννης Μετζικώφ για το έργο του με τίτλο «Ενδύματα και διηγήματα», και ο κριτικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς για την εκθεσιακή του δραστηριότητα, όπως αναφέρει η Ακαδημία, με τις εκθέσεις που επιμελήθηκε από τον Παναγιώτη Τέτση, Δημήτρη Μυταρά, Νίκο Εγγονόπουλο, Θεόφιλο έως τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη. Βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον καθηγητή Γιώργο Ανδρειωμένο για την έκδοση των απάντων του ποιητή και μεταφραστή Κώστα Κουλουφάκου. Εύφημος μνεία της Ακαδημίας δόθηκε στην Γκέιλ Χολστ Βαρχάφτ, φιλέλλην και ελληνομαθή ερευνήτρια της μουσικής, της λογοτεχνίας, της ποίησης και της λαογραφίας της νεότερης Ελλάδας, με ένα εντυπωσιακά πλούσιο συγγραφικό έργο, ενώ το βραβείο Σίμωνος Σίνα απονεμήθηκε στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης, για την ιστορική και συμβολική αξία της ως το αρχαιότερο εν ενεργεία ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ευρώπη.

Με επαίνους διακρίθηκαν ο Σταύρος Αυγολούπης για το σύνολο του έργου του στην παιδική λογοτεχνία, ο Κώστας Φέρρης και η Πέρσα Κουμούτση για το βιβλίο «Η γέφυρα των λεμονιών», και ο Θεόδωρος Στάθης για το βιβλίο «Δούρειος Ίππος της Δημοκρατίας».

Βραβεύθηκε επίσης το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως για τη συμπλήρωση 130 ετών λειτουργίας του και για τη συνεχή προσφορά του στην Παιδεία και τον Πολιτισμό.

Με Βραβείο της Ακαδημίας τιμήθηκε, επίσης, το Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών από την ίδρυσή του ως αναγνώριση της συνεισφοράς του στην ελληνική παιδεία της Κύπρου. Ανάλογη διάκριση έλαβε η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη, συνεκτιμώντας την κοινωνική και εθνική προσφορά της, τη μεγάλη αρχαιολογική και καλλιτεχνική αξία του τοιχογραφημένου καθολικού της για το οποίο έχει εκδοθεί ειδικός τόμος, και τη σημασία της ιστορικής της παρουσίας.

Στον ομότιμο Καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος και Ωκεανογραφίας (ΕΚΠΑ), Μιχαήλ Μάριο Σκούλλο, απονεμήθηκε βραβείο για το έργο του στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.