Skip to main content

Διεθνής διάκριση για το ελληνικό παιδικό βιβλίο «Αλέξη, φάε κάτι!»

Το βιβλίο της συγγραφέα Άλισον Φαλκονάκη και της εικονογράφου Κλαίρης Γεωργέλλη συγκαταλέγεται στα 200 καλύτερα του κόσμου για το 2015, σύμφωνα με τον διεθνή κατάλογο «White Ravens».

Εδώ και 50 χρόνια, η διεθνής βιβλιοθήκη νεότητας του Μονάχου επιλέγει νέες κυκλοφορίες παιδικών και εφηβικών βιβλίων από όλο τον κόσμο, προκειμένου να τα συμπεριλάβει στην ετήσια και διεθνώς καθιερωμένη έκθεσή της, «White Ravens».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επίσημος ιστότοπος της βιβλιοθήκης,  συμπεριλαμβάνονται συνολικά 200 βιβλία γραμμένα σε 30 διαφορετικές γλώσσες από 40 χώρες όλης της υφηλίου.

Για την ένταξη νέων τίτλων στην έκθεση λαμβάνεται υπόψη η απήχηση του θέματος του βιβλίου σε ένα διεθνές κοινό, ενώ σημαντικό κριτήριο αποτελούν η λογοτεχνική και εικαστική αρτιότητα και πρωτοτυπία. Η επιλογή γίνεται από ειδήμονες του χώρου της παιδικής λογοτεχνίας – προσωπικό της βιβλιοθήκης, αλλά και εξωτερικούς συμβούλους -, οι οποίοι διαβάζουν τα βιβλία της έκθεσης στην πρωτότυπη γλώσσα έκδοσης.

Από το 2014, ο κατάλογος παρουσιάζεται κάθε φθινόπωρο στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Φρανκφούρτη και στην Παγκόσμια Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια. Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της δράσης είναι η διάχυση νέων ιδιαίτερα αξιόλογων τίτλων σε αναγνώστες παγκοσμίως και η προώθηση βιβλίων, συγγραφέων και εικονογράφων που αξίζουν διεθνή αναγνώριση.

Στο φετινό κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και το βιβλίο «Αλέξη, φάε κάτι!» της Άλισον Φαλκονάκη και της Κλαίρης Γεωργέλλη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και ήταν υποψήφιο για βραβείο του περιοδικού «Αναγνώστη» 2015 στην κατηγορία Εικονογραφημένου Βιβλίου για παιδιά. Το βιβλίο αποτελεί μέρος μιας νέας σειράς, που θα ολοκληρωθεί σε τέσσερις τόμους και έχει ως στόχο να ενθαρρύνει παιδιά και γονείς να ρυθμίσουν με χιουμοριστική διάθεση θέματα της καθημερινότητας, όπως την ώρα του μπάνιου, τη διατροφή, την τακτοποίηση του δωματίου και την αντιμετώπιση των φόβων.

Η εικονογράφηση της διεθνώς καταξιωμένης graphic designer Κλαίρης Γεωργέλλη διαμορφώνει ένα χαώδες σκηνικό όπου η οικειότητα του σπιτιού συνυφαίνεται έξυπνα και παιχνιδιάρικα με την παιδική, δημιουργική παρόρμηση για ανεξαρτησία. Η Άλισον Φαλκονάκη, διατροφολόγος και συγγραφέας, οδηγεί αριστοτεχνικά την πλοκή σε ένα δεύτερο επίπεδο ερμηνείας που εμπνέει τους νέους αναγνώστες να μάθουν για την υγιεινή διατροφή, χωρίς άμεση παιδαγωγική παρέμβαση.

naftemporiki.gr