Skip to main content

Σούνιο: Φιλανθρωπική επίδειξη στον Ναό του Ποσειδώνα

Η διεθνής Ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας Μαίρη Κατράντζου (Mary Katrantzou) θα παρουσιάσει, στις 3 Οκτωβρίου, τη νέα της συλλογή στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο.

Είναι η πρώτη φορά που το αρχαιολογικό μνημείο θα φιλοξενήσει μια ιδιωτική εκδήλωση. Η έγκριση για την παραχώρηση του μνημείου δόθηκε τον περασμένο Ιούλιο από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), μετά από αίτημα του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ», καθώς ο σκοπός της εκδήλωσης είναι φιλανθρωπικός.  

Συγκεκριμένα, η ελληνικής καταγωγής Μαίρη Κατράντζου θα διοργανώσει την επίδειξη συνεργαζόμενη με τον Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και στόχο την ενίσχυση σκοπών του ιδρύματος, το οποίο γιορτάζει τα 30 του χρόνια. 

Το αίτημα για παραχώρηση του Ναού του Ποσειδώνα πέρασε από το ΚΑΣ χωρίς ενστάσεις καθώς ο σκοπός είναι φιλανθρωπικός, ενώ η πρόταση για τη διοργάνωση εξασφαλίζει πως θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, με προτεραιότητα τον σεβασμό και την προστασία του. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Το ίδρυμα Ελπίδα αναφέρει, επίσης, πως η Μαίρη Κατράντζου δέχθηκε να γίνουν όλα αφιλοκερδώς και πως μοναδικός αποδέκτης των εσόδων θα είναι ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Διαύγεια – Οι 20 όροι για την επίδειξη, όπως αναφέρονται στην απόφαση που αναρτήθηκε

1. Οι εργασίες προετοιμασίας και η εγκατάσταση εξοπλισμού στον χώρο την προηγούμενη της εκδήλωσης δεν είναι εφικτή, καθώς ο χώρος είναι επισκέψιμος μέχρι τη δύση του ηλίου, με αυξημένο αριθμό επισκεπτών και δεν είναι δυνατόν να γίνουν οιεσδήποτε εργασίες και τεχνικές δοκιμές κατά «τη διάρκεια της νύχτας», εφόσον δεν υπάρχει νυκτοφύλακας.

2. Η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στην ελεύθερη περιοχή βόρεια του ναού του Ποσειδώνος. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης, ο χώρος του Ιερού του Ποσειδώνος και η πρόσβαση σε αυτόν να αποκοπούν από τον υπόλοιπο αρχαιολογικό χώρο.

3. Η κίνηση των μοντέλων να περιοριστεί αποκλειστικά βόρεια του ναού και μπροστά από τους πάγκους. Η διαμόρφωση του χώρου της διαδρομής, ο αριθμός των επισκεπτών, ο αριθμός των πάγκων και η τελική θέση τους θα γίνει σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

4. Να μην γίνει καμία σκηνογραφική παρέμβαση στον χώρο. Οι απαιτούμενες εγκαταστάσεις για την εκδήλωση θα πρέπει να είναι ελαφριές και αναστρέψιμες και να μην προκαλέσουν άμεση ή έμμεση βλάβη στα μνημεία. Επίσης, πρέπει να απομακρυνθούν το αργότερο την επόμενη από τη λήξη της εκδήλωσης, με ευθύνη των διοργανωτών.  

5. Δεν επιτρέπεται η είσοδος εντός της περισχοινίσεως των μνημείων του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου (Ναού του Ποσειδώνος, προπύλου, στοών) ή η οποιαδήποτε επέμβαση στα μνημεία για την εξυπηρέτηση οιωνδήποτε λειτουργικών αναγκών της εκδήλωσης.  
6. Η ακριβής ημερομηνία και το πρόγραμμα της εκδήλωσης να καθοριστούν σε συνεννόηση με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

7. Να μην προκληθεί αλλοίωση του εδάφους στον αρχαιολογικό χώρο.

8. Η ένταση εξόδου των μικροφωνικών εγκαταστάσεων να είναι ελεγχόμενη, με μέγιστο όριο τα 100 ντεσιμπέλ.

9. Για τον φωτισμό της εκδήλωσης να ακολουθηθεί η τρίτη εναλλακτική πρόταση με τέσσερις φωτιστικούς πύργους. Να μη χρησιμοποιηθούν προβολείς μεγάλης ισχύος.

10. Οι μικροφωνικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις να έχουν έρποντα καλώδια και να καλυφθούν στα σημεία διάβασης των επισκεπτών.

11. Να χρησιμοποιηθούν γεννήτριες για την παροχή του απαιτούμενου για την εκδήλωση ρεύματος.

12. Η τοποθέτηση των απαιτούμενων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (συμπεριλαμβανομένων και των γεννητριών) να γίνει κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία.

13. Να προηγηθεί άμεση αυτοψία στον χώρο με τους διοργανωτές της εκδήλωσης, προκειμένου να διευθετηθούν τα ζητήματα των τεχνικών εγκαταστάσεων και της τοποθέτησης της τέντας.

14. Να οριστεί από την πλευρά των διοργανωτών συντονιστής της εκδήλωσης και, σε συνεργασία με τους αρχαιοφύλακες του αρχαιολογικού χώρου Σουνίου, να φροντίσουν για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.

15. Η ευπρέπεια, η καθαριότητα και η ευταξία του χώρου κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και μετά το πέρας αυτής αποτελεί ευθύνη των διοργανωτών της εκδήλωσης, οι οποίοι και οφείλουν να τον αποδώσουν καθαρό μετά τη λήξη της εκδήλωσης.

16. Να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος για τη στάθμευση οχημάτων εκτός περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Πυροσβεστική της περιοχής από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

17. Στην έξοδο του Αρχαιολογικού Χώρου να σταθμεύει ασθενοφόρο, το οποίο θα προσκληθεί με ευθύνη των διοργανωτών της εκδήλωσης.  

18. Οι διοργανωτές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και πυροπροστασίας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στον χώρο. Σε περίπτωση ατυχήματος, το Ελληνικό Δημόσιο δεν φέρει ουδεμία ευθύνη.  

19. Η παραχώρηση να δοθεί ατελώς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11, παρ. 2 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 ΚΥΑ (ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011), σχετικά με τα «Τέλη φωτογράφησης-κινηματογράφησης και χρήσης οπτικοακουστικών έργων και απεικονίσεων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, μνημείων, μουσειακών εκθέσεων και συλλογών. Τέλη πραγματοποίησης εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/12569/7-2-2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ 648/Β/7-3-2012), καθώς το σύνολο των εσόδων θα διατεθούν για κοινωφελή σκοπό. 

20. Οποιαδήποτε περαιτέρω δαπάνη προκύψει κατά τη διάρκεια της παραχώρησης βαρύνει τον διοργανωτή σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 15 της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΙΠΚΑ/ΤΠΚΑΧΜΑΕ/Φ56/357180/254204/  7869/3303/26.9.2018 Υ.Α. (ΦΕΚ 4521/Β/2018). Γενικώς, η εκδήλωση καθώς και η κινηματογράφηση αυτής θα γίνουν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην προαναφερόμενη Υ.Α., στην Υ.Α. με αρ. πρ. ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ42/1020/62/10.4.2012 (ΦΕΚ 1138/Β/10-4-2012) και την ΚΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/126463/28.12.2011 n(ΦΕΚ 3046/Β/30-12-2011), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την αρ.πρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/12569/7-2-2012 ΚΥΑ (ΦΕΚ648/Β/7-3-2012).  

naftemporiki.gr