Skip to main content

Σίμος Κακάλας: «…Είμαστε εχθροί της αλήθειας…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Με οδηγό τη μετάφραση του Γιάννη Τσαρούχη, ο σκηνοθέτης Σίμος Κακάλας αναζητεί τη θέση της τραγωδίας σήμερα, προτείνει ένα θέατρο λαϊκό και, ταυτόχρονα, ποιητικό, που ολοκληρώνεται μέσα από τη διαδραστική σχέση με το κοινό, και μας μιλά για την παράσταση «Ορέστης».

Μιλώντας για τη δημοκρατία που φθίνει και πειραματιζόμενο πάνω στα όρια της τραγωδίας, το έργο του Ευριπίδη, παρουσιάζεται – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου – από την Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 28 και 29 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ.

«Αυτήν τη στιγμή, που ο χρόνος μοιάζει να επιταχύνεται και οι εξελίξεις να προλαβαίνουν οποιαδήποτε σκέψη, πριν αυτή ολοκληρωθεί, τίποτα δεν θα μπορούσε στον “Ορέστη” να μείνει το ίδιο» επισημαίνει ο Σίμος Κακάλας, και μιλά για την παράσταση και για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποια θέματα θίγει ο Ευριπίδης μέσα από τον «Ορέστη»;

Αντιστοιχίζοντας τη δεινή θέση, που βρίσκονται ο Ορέστης και η Ηλέκτρα, με τη θέση των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο, προφητικά σχεδόν, δείχνει ότι αυτός ο πόλεμος δεν έχει νικητές.  

Τι διαδραματίζεται σε αυτήν την τραγωδία;

Μετά τον φόνο της μητέρας τους, Κλυταιμνήστρας, ο Ορέστης και η Ηλέκτρα βρίσκονται αποκλεισμένοι από τους πολίτες στο σπίτι του Αγαμέμνονα. Η πόλη πρόκειται να αποφασίσει πώς θα τους τιμωρήσει. Μοναδική τους ελπιδα είναι ο θείος τους, Μενέλαος, που μόλις κατέφθασε από την Τροία.

Ποια γεγονότα έφεραν τους ήρωες στη δεινή θέση που βρίσκονται;

Σκότωσαν τη μητέρα τους, κατά διαταγή του Απόλλωνα. Όλη η πόλη είναι εναντίον τους, όλοι θέλουν τον θάνατό τους. Βρίσκονται πραγματικά σε απελπιστικό σημείο. Καθώς οι ελπίδες για εύρεση λύσης εξανεμίζονται, απελπίζονται όλο και περισσότερο και, γι’ αυτό, αποφασίζουν να επιχειρήσουν μια “ηρωική έξοδο”, πράγμα που σταματά, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ο Απόλλωνας.

Πού προσανατολίζεται η σκηνοθετική σας αναζήτηση;

Θα έλεγα ότι δούλεψα με επίκεντρο τη μάσκα και τον λόγο. Αυτό  συμπαρέσυρε και οτιδήποτε άλλο. Αυτή η παράσταση είναι εντελώς διαφορετική από τη χειμερινή. 

Ποιες αλλαγές έγιναν από την παράσταση που ανεβάσατε τον Φεβρουάριο, και τι τις επέβαλε;

Ο ανοιχτός χώρος προσανατόλισε προς μια διαφορετική κατεύθυνση το σχεδίασμα του χειμώνα. Οι μάσκες σχεδιάστηκαν εκ νέου και ένας διαφορετικός σκηνικός χώρος προσεγγίστηκε. Αισθανόμουν πολύ διαφορετικά σε σχέση με τον χειμώνα. Οι εξελίξεις πρόλαβαν τα πάντα, δεν νομίζω να έμεινε κανείς ανεπηρέαστος.

Στη σημερινή Ελλάδα, σε ποιες ουσιαστικές και δραστικές αλλαγές επιβάλλεται να προχωρήσουμε;

Οι λέξεις αλλαγή και Ελλάδα είναι δύσκολο να συνυπάρξουν. Για να αλλάξεις κάτι, πρέπει να πιστεύεις ότι χρειάζεται να αλλάξει. Είμαστε εχθροί της αλήθειας. Ίσως, όταν σταματήσουμε να βάζουμε το συναίσθημα πιο πάνω από τη λογική, να αλλάξουν πολλά, αλλά δεν πιστεύω ότι θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. 

Βλέπετε φως στην άκρη του τούνελ;

Σε ποιο από όλα τα τούνελ;

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: Γιάννης Τσαρούχης, σκηνοθεσία: Σίμος Κακάλας, σκηνικά: Σίμος Κακάλας – Μάρθα Φωκά, κοστούμια – μάσκες: Μάρθα Φωκά, μουσική: Mohammad, φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλλης, βοηθός σκηνοθέτη – δραματολόγος: Δημήτρης Καλακίδης, σχεδιασμός κούκλας: Γιάννης Κατρανίτσας, κατασκευή κούκλας: Βούλα Στούμπου, μάσκες χορού: Τίνα Παραλή, οργάνωση παραγωγής: Εταιρεία Θεάτρου Χώρος, εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Μαυρίδης. Ερμηνεύουν: Δήμητρα Κούζα, Έλενα Μαυρίδου, Μιχάλης Βαλάσογλου, Δημήτρης Λάλος, συμμετέχουν το Α´ και Β´ έτος της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και το Α´ έτος της Δραματικής Σχολής Δήλος.

Πληροφορίες
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου: Επίδαυρος – Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026, 27530 22096. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 30 ευρώ, ζώνη Α: 25 ευρώ, ζώνη Β: 15, 12 (ομαδικό) ευρώ, άνω διάζωμα: 10, 8 (ομαδικό) ευρώ, φοιτητικό: 15, 10 ευρώ, άνεργοι – ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 – εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 17:00, Σάββατο: 9:00 – 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 – 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της.