Η εικαστική δημιουργία «Δέκα σημεία όρασης» του διακεκριμένου καλλιτέχνη Κώστα Τσόκλη κοσμεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία της Κύπρου, την Πέτρα του Ρωμιού.
Η αποκάλυψη του έργου, στις 30 Ιουλίου, προκάλεσε τον θαυμασμό όσων παραβρέθηκαν στην τελετή των εγκαινίων.Την αρχιτεκτονική επιμέλεια του έργου είχε ο Γιώργος Τριανταφύλλου, ενώ συνεργάστηκε και ο γλύπτης Δημήτρης Σκαλκώτος.
Η δημιουργία έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του οργανισμού «Πάφος, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017». Ο πρόεδρος του οργανισμού, δρ. Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφερε ότι η Πέτρα του Ρωμιού είναι «ένας σημαδιακός χώρος, μία τοποθεσία που συγκεντρώνει την ιστορία της Κύπρου, αλλά και την ομορφιάς της». Ο κ. Πατσαλίδης ευχαρίστησε τους δημιουργούς και τους Κώστα Σερέζη και Ανδρέα Χαραλαμπίδη, από τους οποίους προήλθε η πρόταση γι’ αυτήν την εικαστική εγκατάσταση και τόνισε ότι το έργο «αφήνει μία μόνιμη παρακαταθήκη, που θα υπενθυμίζει την ιδιαίτερη σημασία της χρονιάς 2017 για την Πάφο, τους ανθρώπους της και τις τέχνες».
Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Κώστας Τσόκλης, φανερά συγκινημένος, σημείωσε: «Τα γλυπτικά στοιχεία, που τοποθετήθηκαν στο φυσικό τοπίο, θα αποκτήσουν επιπλέον αξία από το ίδιο το τοπίο, τα χρώματα και την ομορφιά του».
Ιδιαίτερη στιγμή των εγκαινίων ήταν το ηλιοβασίλεμα, το οποίο φώτισε την εικαστική δημιουργία. Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Τριανταφύλλου μίλησε για τη ζωή και το έργο του Κώστα Τσόκλη, αλλά και για τη συνεργασία τους που οδήγησε στη δημιουργία του έργου «Δέκα σημεία όρασης».
Στην περιοχή «Πέτρα του Ρωμιού», σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα της θάλασσας. Η ονομασία σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, ο οποίος, σύμφωνα με τον θρύλο, με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον «Πενταδάκτυλο», τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών.
H εγκατάσταση του έργου «Δέκα σημεία όρασης» πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και τη συνεργασία της Κοινότητας Κουκλιών.
naftemporiki.gr