Το Μουσείο Ελεύθερης Σκέψης Ανθρώπων (Μ.Ε.Σ.Α.), ένα ιδιότυπο νομαδικό Μουσείο σύγχρονης τέχνης, φιλοξενείται από την Τρίτη 28 Ιουνίου και για έξι ημέρες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(ΕΜΣΤ), με στόχο την επικοινωνία των «μέσα» με τους «έξω».
Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων του ΕΜΣΤ «Προλεγόμενα», με τις υποχρεωτικές δοκιμές πριν την οριστική λειτουργία του και είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στο ισόγειο, στον χώρο των Περιοδικών Εκθέσεων του νέου κτηρίου. Είναι, επίσης, και μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης και υποστήριξης των δράσεων του Μ.Ε.Σ.Α. εκ μέρους του ΕΜΣΤ.
Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα ενός συνεργατικού και διεπιστημονικού προγράμματος προσέγγισης και ενδυνάμωσης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων διαμέσου της τέχνης και της δημιουργικής δραστηριότητας, με στόχο την ένταξή τους στην κοινωνία. Έχουν κοινές αναφορές και ερωτήματα, πάντοτε με κυρίαρχο άξονα την ελευθερία χρησιμοποιώντας ποικίλα εικαστικά μέσα, όπως η περφόρμανς, η ηχητική σύνθεση και εγκατάσταση, η φωτογραφία, η ζωγραφική και η γλυπτική.
Αυτός, άλλωστε, είναι ο σκοπός του Μ.Ε.Σ.Α. που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2015, από τους μαθητές του 2ου ΣΔΕ (Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Φυλακών Τρικάλων και στη συνέχεια επεκτάθηκε στο 3ο ΣΔΕ Θεσσαλονίκης (Φυλακές Διαβατών), το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού «Γεώργιος Ζουγανέλης», το Δημοτικό Σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα και το Εναλλακτικό Σχολείο Ενηλίκων του ΚΕΘΕΑ Έξοδος στη Λάρισα.
Το Μ.Ε.Σ.Α. χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «START – Create Cultural Change» της Robert Bosch Stiftung (Ίδρυμα Robert Bosch) που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και το Bundesvereinigung Soziokultureller Zentrene.V (Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων) υπό τον γενικό συντονισμό της επιμελήτριας κας Νιόβης Ζαραμπούκα – Χατζημάνου.
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης υπήρξε συνοδοιπόρος του Μ.Ε.Σ.Α. εξαρχής, λόγω της πολυετούς του εμπειρίας και των δραστηριοτήτων του με αντίστοιχες ομάδες μέσω του δικού του προγράμματος, ΕΜΣΤ χωρίς σύνορα. Συνέβαλε καταλυτικά στη διαμόρφωση αυτής της δράσης, υποστηρίζοντάς την έμπρακτα, με επικεφαλής από πλευράς του Μουσείου την συντονίστρια του προγράμματός του και επιμελήτρια εκπαίδευσης κα Μαρίνα Τσέκου.
naftemporiki.gr