Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τη θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία να την απασχολούν έντονα, η ζωγράφος και γλύπτρια Καλλιόπη Λεμού μάς μιλάει για τη νέα της δουλειά.
Συμμετέχοντας στο 4ο Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι μέρος του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η έκθεση τής Καλλιόπης Λεμού, με τίτλο «At the center of the world» («Στο κέντρο του κόσμου»), παρουσιάζεται στην γκαλερί Nitra, έως τις 9 Ιουλίου.
Με εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό στο ενεργητικό της, η Καλλιόπη Λεμού, η οποία ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, μιλά για το έργο της και για τα θέματα που την ευαισθητοποιούν.
Τι παρουσιάζετε στην έκθεση «At the center of the world»;
Για αυτό το πρότζεκτ, δημιούργησα μια σιδερένια σφαίρα, τόση ώστε μόλις να χωράει ένα συσπειρωμένο ανθρώπινο σώμα και, μέσα σε αυτήν, μπήκε μια γυναίκα, ώστε να βιώσει την εμπειρία του εγκλεισμού μέσα σε αυτό το κυλιόμενο περιβάλλον. Η περφόρμανς καταγράφηκε και το αποτέλεσμα της καταγραφής ήταν μια ταινία μικρού μήκους. Σε αυτήν, χρησιμοποιώ το πάσχον σώμα, για να εκφράσω και να μεταδώσω, όπως μπορώ, την εμπειρία του πώς νιώθει κανείς “στο κέντρο του κόσμου”. Επίσης, κατασκεύασα και μια σειρά από μικρόκοσμους (εγκαταστάσεις), που διαπραγματεύονται το ίδιο θέμα, μέσα σε ξύλινα ανοιχτά επιτοίχια κουτιά, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, όπως φωτογραφία, γλυπτική και σχέδιο.
Ποια θέματα εξετάζετε μέσα από αυτήν τη δημιουργία;
Σε αυτήν την πιο πρόσφατη δουλειά μου, εξετάζω την αγωνιώδη προσπάθεια για ισορροπία και εσωτερική ελευθερία, την ώρα που βρισκόμαστε ακριβώς “στο κέντρο του κόσμου”. Πάρτε, για παράδειγμα, τη ζωή μιας γυναίκας που δημιουργεί οικογένεια, ενώ περικυκλώνεται από απαιτητικές επαγγελματικές και κοινωνικές υποχρεώσεις μέσα σε μια κοινωνία με μεταβαλλόμενες αξίες. Ασφυκτιά από την προσπάθεια να αναπτύξει τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τον πλούτο των συναισθημάτων της μέσα σε συνθήκες έλλειψης χρόνου και πιεστικών υποχρεώσεων. Παρά, όμως, τις καλές προθέσεις και τις προσπάθειές της, ανακαλύπτει ότι στριφογυρίζει χωρίς δυνατότητα ελέγχου, αισθανόμενη ανεπαρκής και ατελέσφορη συναισθηματικά, πρακτικά και ψυχολογικά. Αδυνατεί να ανακτήσει εσωτερική ισορροπία.
Γενικότερα, ποια ζητήματα του σύγχρονου κόσμου μας σας αγγίζουν περισσότερο και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τα έργα σας;
Πάντοτε, με αφορούσε η έλλειψη σεβασμού στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και η προσπάθεια υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Με το έργο μου, συχνά μιλάω για τους χωρίς άδεια εισερχόμενους μετανάστες, που διακινδυνεύουν τα πάντα στην προσπάθειά τους για επιβίωση, καθώς και για την κακομεταχείριση και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, ή για τη σύγχυση που η ανθρωπότητα έχει να διαχειριστεί, όταν οι αξίες καταρρέουν και κυριαρχεί το χάος. Με απασχολεί η έλλειψη ισορροπίας στον εσωτερικό μας κόσμο, η προσπάθεια να ελέγξουμε και να διατηρήσουμε έναν άξονα, όταν βρεθούμε εγκλωβισμένοι μέσα σε μια σφαίρα καταστάσεων, χωρίς δυνατότητα απόδρασης. Η προσπάθεια, μέσω της δουλειάς μου, μου επιτρέπει να διεισδύω βαθύτερα σε αυτά τα ζητήματα, καθώς με την επιλογή των εικόνων ή των υλικών αναρωτιέμαι για τον στόχο, αναλύοντας το κάθε τι για την καταλληλότητα και το αποτέλεσμα στην τελική έκφραση.
Πληροφορίες
Γκαλερί Nitra: Φιλίππου 51 – Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 285890. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο: 11.00 – 15.00, Πέμπτη και Παρασκευή: 11.00 – 20.00, και με ραντεβού.