«Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.
«Η Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία 12 φορές τον χρόνο, από το 1999, με βάση μια απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου. Κι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Προφανώς, η Ροτόντα πρέπει να λειτουργεί και με άλλες δράσεις και το υπουργείο και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να εξετάσει την οποιαδήποτε πρόταση για μη θρησκευτική δράση» είπε ο κ. Μπαλτάς.
«Είναι το σημαντικότερο μνημείο της πόλης, περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας» υπογράμμισε, ενώ αναφερόμενος στις εργασίες και παρεμβάσεις που γίνονται στον εξωτερικό χώρο τόνισε πως: «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δε θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της».
Σε ερώτηση αν θα είχε αντίρρηση το μνημείο να λειτουργήσει και ως τζαμί, με βάση την ιστορία του μνημείου, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε: «προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».
Μετρό
Αναφορικά με το Μετρό και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό «Βενιζέλου», ο κ. Μπαλτάς δήλωσε: «η απόφαση που υπέγραψε το υπουργείο, με το γεγονός ότι παραμένει η Εγνατία ως έχει, παραμένει. Οι αντιδράσεις εκεί έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Είμαστε σε συζήτηση για το πώς θα προχωρήσει το έργο το συντομότερο, κρατώντας το αποκαλυφθέν κομμάτι της Εγνατίας έτσι όπως είναι».
ΚΘΒΕ
Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Μπαλτάς παρακολούθησε στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών την πρεμιέρα της παράστασης του έργου «Μακμπέθ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).
Νωρίτερα, είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τη διεύθυνση και εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΚΘΒΕ, προκειμένου να αναζητηθεί από κοινού λύση στα χρόνια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θέατρο.
Ο υπουργός Πολιτισμού δεσμεύτηκε για την έκτακτη εκταμίευση και άμεση καταβολή ποσού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ – πέραν των δόσεων της επιχορήγησης – προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα υπέρογκα χρέη που έχουν δημιουργηθεί (σε προηγούμενες περιόδους και κυρίως από τη λειτουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης) και δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη αποπληρωμή τους και λειτουργία του θεάτρου.
naftemporiki.gr