Η αφυπνιστική έκθεση – περφόρμανς, που έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο και ο Peter Brook την έχει χαρακτηρίσει «ασυνήθιστο επίτευγμα», μας φέρνει αντιμέτωπους με την ιστορία του ρατσισμού και τις τρέχουσες απάνθρωπες πολιτικές απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, σε διάφορα μέρη του πλανήτη.
Τέμνοντας τις σφαίρες των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών, το «Exhibit B» του Brett Bailey παρουσιάζεται – στο πλαίσιο του Fast Forward Festival 3 – από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στην οδό Ακαδημίας 23, από τις 24 έως τις 29 Μαΐου, από τις 7 το απόγευμα έως τις 10.20 το βράδυ, με επισκέψεις που ξεκινούν κάθε 20 λεπτά.
Πρόκειται για μια «ανθρώπινη εγκατάσταση», η οποία κοιτάζει κατάματα την ιστορία του ρατσισμού, που διατρέχει τις εθνογραφικές επιδείξεις, τους ανθρώπινους «ζωολογικούς κήπους» και τον επιστημονικό ρατσισμό της περιόδου ανάμεσα στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα, καθώς και τη σύγχρονη αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών.
Ένας κατάλογος θηριωδιών
Μέσα από μια σειρά εγκαταστάσεων, με ερμηνευτές που αυτοπροσδιορίζονται ως μαύροι, το «Exhibit B» παρουσιάζει έναν κατάλογο θηριωδιών, που διαπράχθηκαν – και αποκρύφτηκαν – από τις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις στην Αφρική, στο όνομα του «πολιτισμού», και εξετάζει τους τρόπους, με τους οποίους αποκτηνώθηκαν, προκειμένου να νομιμοποιήσουν πολιτικές λεηλασίας και υποδούλωσης. Το πρότζεκτ αποτελεί έναν φόρο τιμής στους άντρες και τις γυναίκες, των οποίων η αξιοπρέπεια ξεγυμνώθηκε σε αυτήν τη διαδικασία. Οι θεατές μετακινούνται σιωπηλά από τη μία εγκατάσταση στην άλλη, παρατηρούμενοι από τους ακίνητους ερμηνευτές.
Με την εξαίρεση του Exhibit Quartet, με τους τραγουδιστές από τη Ναμίμπια που περιοδεύουν μαζί με την παραγωγή, όλοι οι άλλοι περφόρμερ προέρχονται από την Αθήνα. Ο προσανατολισμός των διαδικασιών, τόσο των προβών, όσο και της παράστασης, έγκειται στην αυτο – συνειδητοποίηση, την ενδυνάμωση και τον μετασχηματισμό των ερμηνευτών.
«Ασυνήθιστο επίτευγμα» χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης – ιερέας του σύγχρονου θεάτρου, Peter Brook, το «Exhibit B», αυτήν την τόσο αφυπνιστική έκθεση – περφόρμανς, η οποία έχει παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο, από τη Νότιο Αφρική μέχρι την ηπειρωτική Ευρώπη και από τη Ρωσία μέχρι τη Λατινική Αμερική.
Ταγμένος στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού
Ταγμένος, εδώ και μια εικοσαετία, στην αναζήτηση ενός νέου ανθρωπισμού, ο διεθνούς κύρους Νοτιοαφρικανός δραματουργός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και εικαστικός Brett Bailey μάς καλεί να έρθουμε πρόσωπο με πρόσωπο με τις προκαταλήψεις μας και να αναλογιστούμε τη ζημιά που έγινε στο όνομα της επέκτασης, από μια Ευρώπη που πρεσβεύει έναν ανθρωπιστικό προσανατολισμό.
Ο Bailey έρχεται να μας υπενθυμίσει τόσο το σχετικά μακρινό, όσο και το πολύ πρόσφατο παρελθόν ή μάλλον το παρόν, «αυτόν τον κόσμο της άνισα κατανεμημένης εξουσίας, όπου διάφορες ηγεμονικές νόρμες προσπαθούν να μας πείσουν πως ένα έθνος, μια φυλή, ένα γένος, μια σεξουαλική προτίμηση, μια θρησκεία, μια ιδεολογία ή ένα πολιτισμικό πλαίσιο είναι ανώτερα από όλα τα άλλα», όπως σημείωνε ο ίδιος, όταν κλήθηκε το 2014, από την UNESCO, να γράψει το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.
Γεννημένος το 1967, στη Νότιο Αφρική, ο Brett Bailey είναι ένας διεθνώς διακεκριμένος δραματουργός, σκηνοθέτης θεάτρου και όπερας, δημιουργός site – specific περφόρμανς, σκηνογράφος και εικαστικός. Εδώ και 19 χρόνια, είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πολυβραβευμένου οργανισμού Third World Bunfight, με έδρα το Κέιπ Τάουν. Αποστολή του είναι η παραγωγή παραστάσεων θεάτρου και όπερας, εικαστικών εγκαταστάσεων, μουσικών θεαμάτων και site – specific περφόρμανς που λειτουργούν σαν ένας μεγεθυντικός φακός πάνω από τον κόσμο μας, εστιάζοντας περισσότερο στη μετα – αποικιοκρατική Αφρική, τόσο στις ιστορικές, όσο και στις τρέχουσες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Αφρικής.
Παράλληλη δράση
Σάββατο 28 και Κυριακή 29 Μαΐου (11:00 – 14:00), στη Στέγη:
Masterclass από τον Brett Bailey.
Ταυτότητα παράστασης
Σύλληψη – σκηνοθεσία: Brett Bailey, διεύθυνση παραγωγής: Barbara Mathers, τεχνική διεύθυνση: Colin Legras, διαχείριση ομάδας – διεύθυνση σκηνής: Helena Erasmus, ενορχήστρωση χορωδιακών τραγουδιών: Marcellinus Swartbooi, παραγωγή: Quaternaire και Arts Projects Australia, εκτέλεση παραγωγής – εύρεση χώρου: Δημήτρης Χαλκιαδάκης, υπεύθυνη συντονισμού περφόρμερς: Γιαλένα Κλειδαρά, μετάφραση κειμένων στην εγκατάσταση: Βασίλης Δουβίτσας, casting: Athens Casting, ευχαριστίες στην Asante για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία. Χορωδία από το Βέντχουκ της Ναμίμπια: Avril Nuuyoma, Chris Nekongo, Melvin Dupont, Michael Beukes. Ερμηνευτές: Kenny Moses Adetu, Jessica Anosike, Marion Aurora, Robert Ouko Babu, Azcuy Lazaro Anardo Depestre, Nayla Gkougkni, Esther Fudia Kamara, Joseph Waithaka Karanja, Kassim Ligopora, Steven Mouagke, Yuri Nassar, Jenifer Ngwere, Irini Ontoul, Ioanna Okundinge, Nikos Thomas.
Πληροφορίες
Ακαδημίας 23 – Αθήνα. Γλώσσες εγκατάστασης: ελληνικά, αγγλικά. Ώρες επισκέψεων 19:00 – 22:20, οι επισκέψεις ξεκινούν κάθε 20 λεπτά (με 25 επισκέπτες κάθε φορά): 19:00, 19:20, 19:40, 20:00, 21:20, 21:40, 22:00, 22:20. Προτείνεται η προκράτηση θέσης, λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Τιμές εισιτηρίων: προαγορά: κανονικό: 10 ευρώ, μειωμένο – άνεργοι: 5 ευρώ, αγορά στον χώρο της εκδήλωσης: με μετρητά, μόνο εισιτήρια των 10 ευρώ (διατίθενται 30′ πριν την παράσταση). Η δράση πραγματοποιείται σε μη θεατρικό χώρο, ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος σε ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα – Κυριακή: 9:00 – 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕSHOP, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά: 210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα – Κυριακή: 9:00 – 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων.
naftemporiki.gr