Skip to main content

Ιταλία : Εντυπωσιακό ρωμαϊκό ψηφιδωτό εντοπίστηκε κάτω από αμπελώνα

Ρωμαϊκά ψηφιδωτά, άριστα διατηρημένα και υψηλής τεχνικής, ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη κάτω από αμπελώνες στη βόρεια Ιταλία -πιθανόν,  αποτελούσαν δομικά στοιχεία μιας έπαυλης, την οποία αναζητούν οι αρχαιολόγοι επί έναν αιώνα, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα -κοντά στη Βερόνα.

Τα πολυτελή ψηφιδωτά, σε έντονα χρώματα και με γεωμετρικά σχέδια, που μόνο ένα τμήμα τους έχει αποκαλυφθεί, ενδεχομένως αποτελούν μέρος μιας ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου αιώνα, την οποία έχουν επισημάνει αρχαιολογικές αναφορές από το 1922.

«Είναι πολύ εντυπωσιακό να βλέπεις τα ψηφιδωτά αυτά -κυρίως λόγω της ποιότητάς τους και πόσο ωραία έχουν διατηρηθεί τα χρώματά τους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ρομπέρτο Γκρισόν.

Οι κάτοικοι στη φημισμένη αυτή οινοπαραγωγό περιοχής, όπου καλλιεργείται και παράγεται το εξαιρετικής ποιότητας κόκκινο κρασί Valpoliccela, γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι κάποια ρωμαϊκά υπολείμματα βρίσκονται θαμμένα στο σημείο, κυρίως λόγω του πρώτου διερευνητικού σκάμματος που χρονολογείται πριν από έναν αιώνα.

Τα ψηφιδωτά, που βρίσκονται σε ένα μέρος που ονομάζεται Villa, αποτελούν ωστόσο το πρώτο σημαντικό εύρημα της ανασκαφής.

Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος της δημοτικής αρχής Τζάνι ντε Τζουκάτο δηλώνει πως ένιωσε σαν να «μπαίνει σε μια χρονομηχανή» όταν πρωτοαντίκρισε τα ψηφιδωτά με τα αρμονικά γεωμετρικά σχέδια -σε κόκκινους, γκρι, λευκούς και καφέ τόνους.

«Ήταν μια απίστευτη αίσθηση, οφείλω να παραδεχθώ ότι δεν μπορούσα να μείνω ψύχραιμος», τονίζει με συγκίνηση ο αρχαιολόγος, ο οποίος χρονολογεί τα ψηφιδωτά στο 250-400 μ.Χ.

«Ένιωσα σαν ένα μικρό παιδί, που γύριζε πίσω στο παρελθόν, αναπλάθοντας στη φαντασία του την εποχή εκείνη, τους ανθρώπους που ζούσαν εκεί σε αυτήν την κρυφή έπαυλη», η οποία καλύπτει μια πιθανή έκταση 300 τετραγωνικών μέτρων, τονίζει ο ίδιος.

«Ανακαλύψαμε, επίσης, άλλα μέρη, που ήταν χώροι για τις υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα εμβαδόν περίπου 1.000 τ.μ. κτηριακής κάλυψης, που κρύβονται από έναν κήπο», τόνισε.

Ο δήμος του Νεγκράρ ντι Βαλπολιτσέλα ονειρεύεται, πλέον, να φέρει στο φως όσο καλύτερα μπορεί τα ερείπια της βίλας, γνωρίζοντας ότι η κολοσσιαία τούτη επιχείρηση θα απαιτήσει σημαντικά κεφάλαια και θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος.