Skip to main content

Συνέδριο για τις εξελίξεις στον τομέα της συντήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη θέσπιση του τομέα συντήρησης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και 30 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρουσιάζεται συνέδριο με θέμα: «Η συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς: Προκλήσεις και επαναπροσδιορισμοί». Το συνέδριο πραγματοποιείται από σήμερα έως την Παρασκευή στο χώρο της Τεχνόπολης στο Γκάζι και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Το συνέδριο, που συνδιοργανώνουν η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας, αποβλέπει στην προβολή της εξέλιξης της συντήρησης, των δομών και των επιστημόνων και επαγγελματιών που την υποστηρίζουν, καθώς και των εξελίξεων στη θεωρητική, ερευνητική και πρακτική προσέγγιση των εργασιών. Καθώς η συντήρηση αποτελεί θεμελιώδη τομέα με διεπιστημονικό χαρακτήρα για τη διατήρηση και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας, επιχειρείται παράλληλα η παρουσίαση σύγχρονων προβληματισμών και μελλοντικών δυνατοτήτων.

Το συνέδριο περιλαμβάνει 66 προφορικές και 70 αναρτημένες ανακοινώσεις, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, ενώ προγραμματίζονται και παράλληλες δράσεις, όπως παρουσίαση του έργου του Τμήματος Συντήρησης της ΕΦΑ Αθήνας στο Ωρολόγιο του Ανδρόνικου Κυρρήστου, στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, ξενάγηση σε θέματα συντήρησης στις αίθουσες του Μουσείου Ακρόπολης και επίδειξη της μεθόδου καθαρισμού με χρήση τεχνολογίας Laser, επίσκεψη στους αποθηκευτικούς χώρους του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών, καθώς και παρουσίαση των έργων συντήρησης της συλλογής του ανακτόρου Τατοΐου και της Ι.Μ. Δαφνίου. Επίσης, στα εργαστήρια της ΔΣΑΝΜ και στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ θα παρουσιαστούν αναλυτικές τεχνικές για τη διερεύνηση αντικειμένων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Την κάθε ενότητα του συνεδρίου προλογίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου που προέρχονται από πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει προγραμματιστεί επίσης «Συνεδρία Φοιτητών» με 12 προφορικές και 16 αναρτημένες ανακοινώσεις, όπου δίνεται η δυνατότητα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές να παρουσιάσουν πτυχιακές εργασίες που εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και εμπίπτουν στο γενικότερο θέμα του Συνεδρίου.

Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται σε απ’ ευθείας σύνδεση: http://webcast.teiath.gr/external_event/

naftemporiki.gr