Έκκληση για τη διάσωση του Κέντρου Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (ΚΜΕΕΘ) – Θεατρικού Μουσείου, απευθύνουν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης, οι εργαζόμενες στο Κέντρο, Άννα Μαυρολέων, δρ. ΜΜΕ Επικοινωνίας και Θεατρολογίας και Κάτια Αλεξάνδρου, ηθοποιός.
«Την στιγμή που ο Μάιος είναι ο μήνας που όλα τα Μουσεία του κόσμου έχουν την τιμητική τους και ανοίγουν τις πόρτες τους για να γιορτάσουν, το ΚΜΕΕΘ – Θεατρικό Μουσείο παραμένει κλειστό και ρημαγμένο τα τελευταία χρόνια», αναφέρουν στην επιστολή τους οι εργαζόμενες.
«Οι προσπάθειές μας όλα αυτά τα χρόνια δημοσιοποίησαν τα προβλήματα, συσπείρωσαν τον κόσμο του Θεάτρου σε δυναμικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως στην κινητοποίηση στις 27 Μαρτίου 2014 Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, δημοσιεύτηκε μεγάλος αριθμός άρθρων στον Τύπο, ωστόσο, τα μεγάλα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα αποτέλεσαν την αιτία που οι προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΠΟ απέτυχαν, αλλά κυρίως απέφυγαν να δώσουν μία λύση», σημειώνουν, ενώ προειδοποιούν για μη αναστρέψιμες καταστροφές που μπορεί να επέλθουν σε σπάνια και πολύτιμα αρχεία και εκθέματα, λόγω «της αδιαφορίας και της απαξίωσης».
Η πολιτική ηγεσία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου και η διάσωση των συλλογών του, αλλά και να πάρουν πίσω τις δουλειές τους οι εργαζόμενοι, που «έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια επίσχεσης εργασίας, παραμένουν όμηροι μιας τραγικής κατάστασης», αναφέρει η επιστολή.
«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σαν κράτος, καταλαβαίνουμε ότι τα μέτωπα στα οποία αγωνίζεστε είναι πολλά, όμως μια χώρα σαν την Ελλάδα που γέννησε τον πολιτισμό και το Θέατρο δεν μπορεί να αφήνει την πολύτιμη κληρονομιά του να αφανίζεται», τονίζουν οι εργαζόμενες διαβεβαιώνοντας για τη διάθεσή τους να εργαστούν πάνω στις προτάσεις που υπάρχουν για επίλυση και διάσωση του ΚΜΕΕΘ, «το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα μπορούσε να διασφαλίσει την βιώσιμη λειτουργία του φορέα».
Το Μουσείο Ελληνικού Θεάτρου, ή «Θεατρικό Μουσείο Ελλάδας», του οποίου ο επίσημος σήμερα τίτλος είναι Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού θεάτρου – Θεατρικό Μουσείο (ΚΜΕΕΘ) ιδρύθηκε το 1938 από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.
Το 1976 το Θεατρικό Μουσείο μετατράπηκε σε αυτοτελές ίδρυμα Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, ενώ τη σημερινή επίσημη ονομασία του έλαβε με γενική αποδοχή των μελών του το 1996. Πρόεδροι αυτού έχουν διατελέσει ο Στάθης Σπηλιοτόπουλος και ο θεατρικός συγγραφέας Μανόλης Κορρές τον οποίο διαδέχθηκε ο Κωστής Λειβαδέας.
naftemporiki.gr