Θεά Άρτεμις, μία από τις πιο περίπλοκες θεότητες της αρχαίας Ελλάδας, η οποία εκτός από θεά του κυνηγιού, του φυτικού και ζωικού βασιλείου, θεωρείται και προστάτιδα της αγνότητας, της μητρότητας, του τοκετού και των μικρών κοριτσιών.
Πρόκειται για μία θεότητα με πολλές όψεις, φωτεινές και σκοτεινές- μυστηριακές, τις οποίες η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θα επιχειρήσει να αναλύσει μέσα από τη μυθολογία, την ιστορία και τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες της εποχής, την Κυριακή 24 Μαΐου, με οργανωμένη επίσκεψη στο Ναό της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα.
Στις ακτές του νότιου Ευβοϊκού κόλπου
Η Βραυρώνα είναι σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Αττικής, γνωστή για τον ναό της Αρτέμιδος που έχει δώσει το όνομά του στον σύγχρονο δήμο της ανατολικής Αττικής, αλλά και στον παραθαλάσσιο γειτονικό οικισμό της Λούτσας (σημερινό όνομα Αρτέμιδα). Ήταν χτισμένη σε έναν κολπίσκο στις ακτές του νότιου Ευβοϊκού κόλπου και πρωτοκατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή. Την εποχή του Θησέα (εποχή του χαλκού), η Βραυρώνα ήταν ένας από τους είκοσι δήμους που ενώθηκαν και αποτέλεσαν το μετέπειτα Αθηναϊκό κράτος. Σταδιακά, η Βραυρώνα εξελίχθηκε σε τόπο λατρείας της Αρτέμιδος και χτίστηκε ναός αφιερωμένος σε αυτή.
Μυθολογία
Σύμφωνα με τον μύθο, κατά την Τρωική εκστρατεία, η θεά Άρτεμις απαίτησε την θυσία της Ιφιγένειας για να αφήσει τον μυκηναϊκό στόλο να πλεύσει προς την Τροία. Την στιγμή της θυσίας η θεά έσωσε την Ιφιγένεια και την μετέφερε στην χώρα των Ταύρων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ιφιγένεια επέστρεψε από εκεί στην Ελλάδα με την βοήθεια του αδερφού της, Ορέστη. Σύμφωνα με μία παραλλαγή του μύθου που μεταφέρει ο Ευρυπίδης, η Ιφιγένεια στην επιστροφή της έφτασε στην περιοχή της Βραυρώνας και έγινε ιέρεια της Άρτεμιδος.
Η λατρεία της Άρτεμιδος στην περιοχή της Βραυρώνας φαίνεται να ξεκίνησε τον 8ο αιώνα π.Χ. ενώ ο ναός χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ.. Τα επόμενα χρόνια υπήρξε σημαντική επέκταση του λατρευτικού χώρου. Σταδιακά, όμως, μετά τους πολέμους των Αθηναίων με τους Μακεδόνες, η περιοχή άρχισε να παρακμάζει και φαίνεται να εγκαταλείφθηκε τον 2ο αιώνα π.Χ., πιθανόν μετά από πλημμύρες.
Αρχαιολογικός χώρος
Το 1945, ο αρχαιολόγος Ιωάννης Παπαδημητρίου έκανε ανασκαφές στην περιοχή. Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν και κατά την δεκαετία του 1950 και 1960 και αποκάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος του αρχαιολογικού χώρου. Τα σημαντικότερα αξιοθέατα του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός της Αρτέμιδος, η στοά σχήματος Π, η ιερή πηγή, η γέφυρα πάνω στον Ερασινό ποταμό, η παλαίστρα, το γυμνάσιο κ.ά..
Το 1961, αποκαλύφθηκαν στο ναό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος δύο αναθηματικά ανάγλυφα της κλασικής περιόδου.
«Αρχαία Μονοπάτια»
Πέρα από τις αρχαιολογικές και ιστορικές πληροφορίες, τη μυθολογία και τη φιλοσοφία, τα «Αρχαία Μονοπάτια» έχουν ως στόχο να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν, να γνωρίσουν τον τρόπο σκέψης των Αρχαίων και να δώσουν ένα κίνητρο στον φίλο -επισκέπτη να ενεργοποιήσει ή να αναζητήσει εσωτερικές ατραπούς, άγνωστες μέχρι τώρα, και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέσει σε λειτουργία μηχανισμούς αυτοβελτίωσης και αυτογνωσίας. Ζητούμενο δεν είναι η στεγνή παράθεση ιστορικών στοιχείων που ο καθένας μπορεί εύκολα να πληροφορηθεί, ούτε μία αφηρημένη συσσώρευση γνώσεων και μία κλασική ξενάγηση σε αρχαιολογικούς τόπους.
Βασική επιδίωξη είναι η διαφορετική θέαση ενός τόπου, που μπορεί να εμψυχώσει, να καθοδηγήσει, να προβληματίσει, έτσι ώστε ο επισκέπτης να φύγει με ερωτήματα για τη ζωή του και να μπει στη διαδικασία να τα απαντήσει. Η ομάδα «Αρχαία Μονοπάτια» θέλει να γίνει οδηγός για ένα νέο τρόπο ζωής που θα επηρεάσει τον σημερινό πολίτη και θα τον κάνει να σκεφθεί ότι οι αξίες, ο τρόπος ζωής και η οργάνωση της κοινωνίας του θα πρέπει να ορίζονται από τον ίδιο.
Με τον κοινωνικό της χαρακτήρα, η εναλλακτική ομάδα δράσης έχει τη φιλοδοξία, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να μάθουμε να ζούμε καλύτερα, παίρνοντας μαθήματα από το παρελθόν.
Πληροφορίες
Σημείο συνάντησης: 11 π.μ. έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο του Ναού της Αρτέμιδος στη Βραυρώνα. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο κινητό 6979566474 ή στο email [email protected]
naftemporiki.gr