«Το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) υπήρξε μια απολύτως βάρβαρη πράξη. Πιο βάρβαρη κι απ’ το κλείσιμο της ΕΡΤ» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ηλίας Νικολακόπουλος, με αφορμή την ολοκλήρωση, το βράδυ της Κυριακής, της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου.
«Η Διεθνής Έκθεση βιβλίου θα παραμείνει στη Θεσσαλονίκη, όπου και “γεννήθηκε”. Το ζήτημα, όμως, του βασικού διοργανωτή (και αν “περάσει” αποκλειστικά στα χέρια του Δήμου της πόλης) είναι απόφαση, που θα ληφθεί από την κεντρική πολιτική ηγεσία» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού – του, κατά τον νόμο, βασικού διοργανωτή της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου και μοναδικού επίσημου θεσμού για το βιβλίο στη χώρα.
«Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ υπήρξε μια απολύτως βάρβαρη πράξη. Πιο βάρβαρη κι απ’ το κλείσιμο της ΕΡΤ. Το Ελληνικό Ίδρυμα πολιτισμού ορίστηκε ως νόμιμος διάδοχος του ΕΚΕΒΙ, η πολιτική, όμως, του βιβλίου δεν μπορεί να αποτελεί αρμοδιότητα ενός φορέα, που διαχειρίζεται την πολιτιστική πολιτική της χώρας στο εξωτερικό, αλλά αποκλειστικά αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού. Προσωπικά, θεωρώ αδύνατη την επανασύσταση του ΕΚΕΒΙ με τη μορφή που είχε πριν την κατάργησή του» σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος.
Υπογράμμισε ότι «η σύσταση της νέας διοίκησης του ΕΙΠ έγινε έναν μόλις μήνα πριν τη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Για τα συγκεκριμένα δεδομένα, καταφέραμε το ακατόρθωτο. Η φετινή έκθεση βιβλίου, παρά τις ελλείψεις και τα οργανωτικά της προβλήματα, είναι εντυπωσιακή».
Ο κ. Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, ανέλαβε την ενημέρωση, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο του Ιδρύματος, καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά, ο οποίος παρέστη στην τελετή των εγκαινίων της έκθεσης την περασμένη Πέμπτη, αναχώρησε, όμως, εσπευσμένα για την Αθήνα, λόγω προβλημάτων υγείας.
Η 13η Διεθνής Έκθεση βιβλίου, που αναπτύσσεται στα περίπτερα 13 και 15 της HELEXPO – ΔΕΘ με δεκάδες δράσεις πολιτισμού, όπως παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, συζητήσεις, συνέδρια για τη μετάφραση, το προσφυγικό ζήτημα και το βιβλίο, τους νέους δημιουργούς, συγκέντρωσε φέτος χιλιάδες επισκέπτες.