Skip to main content

Μπιενάλε Βενετίας: Στη γερμανική συμμετοχή απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέων

Τα βραβεία της κριτικής επιτροπής της 57ης Μπιενάλε Εικαστικών της Βενετίας ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Manuel J. Borja – Villel, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την επίσημη έναρξη της έκθεσης για το κοινό.

Ο Χρυσός Λέων, για την καλύτερη εθνική εκπροσώπηση, απονεμήθηκε στο γερμανικό περίπτερο και την Anne Imhof, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε η Βραζιλιάνα Cinthia Marcelle.

Σύμφωνα με την επιτροπή, η Imhof κατορθώνει με τη «δυναμική και αγχωτικού χαρακτήρα περφόρμανς της να δημιουργήσει έντονα συναισθήματα κι ερωτηματικά στον θεατή», ενώ οι αρχιτεκτονικές προτάσεις που εγείρει το έργο της, δίνουν μία σαφή απάντηση για την όποια διερώτηση σχετικά με τη φύση των «αντικειμένων, των εικόνων, των σωμάτων και των ήχων».

Η ίδια «αινιγματική κι εκτός ισορροπίας σχέση με τον χώρο» στο έργο της Marcelle, ώθησε και την επιτροπή να της δώσει την εύφημη μνεία.

Ο Χρυσός Λέων για τον καλύτερο καλλιτέχνη της έκθεσης «Viva Arte Viva», που φιλοξενείται στον χώρο του Arsenale κι επιμελείται από την καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε Christine Macel, απονεμήθηκε στον Franz Erhard Walther από τη Γερμανία, ενώ το βραβείο για τον πιο ελπιδοφόρο καλλιτέχνη στον Hassan Khan από την Αίγυπτο.

Το σκεπτικό της επιτροπής για τη βράβευση του Walther ήταν ότι το έργο του συνταιριάζει με έξοχο τρόπο τα υλικά, τις μορφές, την υφή τους, αποτελεί συνάμα μία περφόρμανς κι ένα γλυπτό και εμπλέκει ενεργά και τον θεατή στη σύνθεσή του. Την ίδια σχέση που δημιουργείται με τον θεατή μέσα από τη φωνή, τον ήχο και τον ορίζοντα, εκτίμησε η επιτροπή για να βραβεύσει με την εύφημο μνεία και τον Khan.

Επίσης, η επιτροπή αποφάσισε να δώσει δύο ειδικές εύφημες μνείες, στον Αμερικανό Charles Atlas και στον Κοσοβάρο Petrit Halilaj, ενώ βραβείο για το σύνολο του έργου της, κατόπιν εισήγησης της Macel, απονεμήθηκε στην Carolee Schneemann από τις ΗΠΑ.

naftemporiki.gr