Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Πατέρας μιας αλλόκοτης οικογένειας που κατάγεται από μάγισσες του Μεσαίωνα κι έχει κατακτήσει τη συμπάθεια και την αγάπη του κόσμου με τη μεγάλη της ιστορία ως κόμικ, τηλεοπτική σειρά, κινηματογραφική ταινία και θεατρικό μιούζικαλ, ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος μάς μιλά για την παράσταση «Οικογένεια Άνταμς».
Είναι η πρώτη φορά, που η πολυβραβευμένη αυτή μαύρη μουσική κωμωδία ήρθε στην Ελλάδα και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία και απόδοση κειμένου και στίχων της Θέμιδας Μαρσέλλου, στο θέατρο Βέμπο.
Πρωταγωνιστής στη μεγάλη αυτή παραγωγή με 27 ηθοποιούς, χορευτές, τραγουδιστές, τρία μικρά ταλαντούχα παιδιά, ζωντανή ορχήστρα και βραβευμένα τραγούδια, ο Αντώνης Καφετζόπουλος αποδεικνύει πως, αν είσαι Άνταμς, όλα μπορούν να συμβούν, και μιλά για την παράσταση και για την ασθμαίνουσα Ελλάδα.
Γνωρίστε μας αυτή την αλλόκοτη οικογένεια.
Είμαι ο Γκόμεζ Άνταμς, ένας καλός άνθρωπος με μια πανέμορφη γυναίκα και δύο πανέμορφα παιδιά. Η γυναίκα μου, η Μορτίσια, είναι υπέροχα θλιμμένη, και τα παιδιά μας υπέροχα αλλοπρόσαλλα. Ζούμε μαζί με τον αδελφό μου, Φέστερ, αλλοπρόσαλλα ρομαντικό τύπο, τη γιαγιά μας, αλλοπρόσαλλα σοφή, και τον μπάτλερ μας, τον Λερτς, στήριγμα του σπιτικού μας. Ώσπου μία μέρα, η κορούλα μας, που έχει γίνει πλέον γυναίκα, αποφασίζει να μας γνωρίσει το αγόρι της και τους γονείς του, οι οποίοι, φανταστείτε, είναι απόλυτα φυσιολογικοί! Ή έτσι νομίζουμε όλοι!
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τού Γκόμεζ;
Όπως λέω και ο ίδιος μέσα στο έργο, σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την οικογένειά μου: “Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένας καλός άνθρωπος, που είχε μια πανέμορφη γυναίκα και δυο πανέμορφα παιδιά. Ήταν ταπεινός και σεμνός άνθρωπος και τιμούσε πάντα την πανέμορφη γυναίκα του και τα παιδιά του!”. Αυτός είναι ο Γκόμεζ, δηλαδή το πρόσωπο που υποδύομαι, ο πατέρας της οικογένειας.
Πώς εξελίσσεται η ιστορία του συγκεκριμένου μιούζικαλ και ποια θέματα αγγίζει;
Ζούμε μια απόλυτα γαλήνια ζωή, μέχρι τη στιγμή που η κόρη μας ερωτεύεται και επιθυμεί να μας συστήσει το αγόρι της, του οποίου η οικογένεια είναι φυσιολογική σε σχέση με τη δική μας, και με την οποία πρέπει να γνωριστούμε και να συνυπάρξουμε. Η αναστάτωση είναι μεγαλύτερη για τη γυναίκα μου, η οποία δεν θεωρεί ότι ταιριάζουμε με αυτό το προφίλ οικογένειας. Αλλά όλα μπορούν να ανατραπούν, αν υπάρχει βοήθεια, καλή θέληση και, κυρίως, αγάπη! Αυτό είναι και το βασικό μήνυμα της παράστασης: να μάθουμε να γεφυρώνουμε τις διαφορές μας και όχι να τις διογκώνουμε.
Όσον αφορά στη σημερινή ασθμαίνουσα Ελλάδα, τι βρίσκετε πιο κωμικοτραγικό;
Είναι κωμικοτραγικό να αναζητούμε σωτήρες, για να μας βγάλουν από το αδιέξοδο και να μην προσπαθούμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Να αλλάξουμε πρώτα εμείς όλα τα κακώς κείμενα, ο καθένας στο σημείο που μπορεί, και, στη συνέχεια, να ψάξουμε τις λύσεις από τους άλλους, που, όπως βλέπουμε, δυσκολεύονται να τις δώσουν.
Πιο εξοργιστικό;
Να επαναλαμβάνουμε διαρκώς τα ίδια λάθη και να περιμένουμε διαφορετικό αποτέλεσμα.
Πιο θλιβερό;
Να πιστεύουμε σε ψεύτικες υποσχέσεις, μετά από όσα έχουμε υποστεί όλα τα τελευταία χρόνια.
Ποια μηνύματα μάς στέλνει αυτή η εμπειρία – δοκιμασία και τι πρέπει να αλλάξουμε άμεσα, για να προχωρήσουμε σε άλλο επίπεδο;
Να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, ο παλιός δεν ωφελεί σε τίποτα και μας βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στην κρίση, την οποία βιώνουμε. Να αναζητήσουμε λύσεις, ο καθένας ξεχωριστά, με σύνεση και προσοχή, και μετά να βοηθήσουμε και όσους βρίσκονται γύρω μας. Οι λύσεις, που δίνουν οι πολιτικοί, μας έχουν απογοητεύσει επανειλημμένα.
Υπάρχει κάτι, που σας εμπνέει αισιοδοξία;
Η νέα γενιά, τα νέα παιδιά που αντέχουν να προσπαθούν – υπό αντίξοες συνθήκες – να κάνουν κάτι σε αυτήν τη χώρα. Γι’ αυτά, τουλάχιστον, αξίζει να ελπίζουμε ακόμα.
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο: Marshall Brickman – Rick Elice, μουσική – στίχοι: Andrew Lippa, σκηνοθεσία – απόδοση κειμένου και στίχων: Θέμις Μαρσέλλου, μουσική διεύθυνση – διδασκαλία ορχήστρας: Ηλίας Καλούδης, χορογραφία: Άννα Αθανασιάδη, σκηνικά: Μαίρη Τσαγκάρη, κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, video design – προβολές: Κάρολος Πορφύρης, φωνητική διδασκαλία: Δημήτρης Μπουζάνης, παραγωγή: Αφοί Τάγαρη, οργάνωση παραγωγής: Ντόρα Βαλσαμάκη.
Παίζουν: Gomez Addams: Αντώνης Καφετζόπουλος, Morticia Addams: Μαρία Σολωμού, Mal Beineke: Κωνσταντίνος Καζάκος, Alice Beineke: Ευαγγελία Μουμούρη, Wednesday Addams: Demy, Lucas Beineke: Άρης Μακρής, Uncle Fester: Βασίλης Αξιώτης, Pugsley Addams: Παναγιώτης Τασούλης, Ανδρέας Ζόκα και Έντμοντ Κόνα (σε τριπλή διανομή), Lurch: Γιώργος Γιαννίμπας, grandma: Θέμις Μαρσέλλου, ινδιάνα: Μαρία Βασιλάτου, τσολιάς: Γιώργος Βούντας, λόρδος: Διονύσης Δημητρακόπουλος, προϊστορικός: Γιάννης Ζαράγκαλης, ιππότης: Στέλιος Κέλλερης, καμπαρετζού: Ιουλίτα Μωσαΐδου, Τσάρλεστον: Βαρβάρα Νεμπή, νύφη: Κατερίνα Σούσουλα. Μουσικοί: διεύθυνση ορχήστρας – πιάνο: Ηλίας Καλούδης, πλήκτρα: Νικόλας Γουάστωρ, τύμπανα: Σπύρος Καραμήτσος, ηλεκτρικό μπάσο: Κώστας Αρσένης, τρομπέτα: Διονύσης Κοκκόλης, ηλεκτρική – ακουστική κιθάρα: Γιώργος Κατσαμάκης, σαξόφωνο – κλαρινέτο – φλάουτο: Κώστας Στάικος.
Πληροφορίες
Θέατρο Βέμπο: Καρόλου 18 – πλατεία Καραϊσκάκη (Μετρό: Μεταξουργείο), τηλ.: κρατήσεων: 210 5221767, 210 5229519 (ώρες ταμείου: 10.00 – 13.30 και 17.00 – 21.30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 (λαϊκή απογευματινή), Πέμπτη 20:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 (λαϊκή απογευματινή) και 21:00, Κυριακή: 18:00 και 21:00. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων: 25 ευρώ (γενική είσοδος – διαφορετικές τιμές ανά ζώνη), 20 ευρώ, 17 ευρώ (εξώστης και λαϊκές απογευματινές), 15 ευρώ (φοιτητικό – ανέργων), 13 ευρώ (νεανικό έως 16 ετών). Προπώληση εισιτηρίων: ταμείο θεάτρου, ηλεκτρονικά: viva.gr.