Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
«Τάμα στη Μύκονο» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Χρήστου Κ. Ζαμπούνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φερενίκη. Και, από την πρώτη επαφή, ο τίτλος σε συνδυασμό και με το εξώφυλλο – που είναι γεμάτο εικόνες συνδυασμένες στο μυαλό πολλών με το νησί των ανέμων – προϊδεάζει για μια αντιφατικότητα, ένα μπέρδεμα.
Και αυτό ακριβώς είναι που, κυρίως, καταγράφεται μέσα από τις ιστορίες των κεντρικών προσώπων του βιβλίου. Όλα εκτυλίσσονται ενώ στο φόντο περνούν εικόνες της Μυκόνου. Της Μυκόνου που τόσο έχει – με τον δικό της τρόπο – συνδεθεί με την φούσκα των τελευταίων ετών, τη γεμάτη χωρίς όριο διασκέδαση, πολύ χρήμα – ενίοτε μαύρο, δανεική πολυτέλεια αλλά και απαγορευμένες ουσίες. Πρόσφατη και η εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και μαστροπείας στο κοσμικό νησί. Σε αυτό το πλαίσιο, τριγυρνούν οι κύριες φιγούρες.
Η φοιτήτρια Βιολέτα που γνωρίζεται με τον εφοπλιστή Περικλή, ενώ διασκεδάζουν στα μπουζούκια. Ο Αλβανός Ιλάι, με καταγωγή από τις Λαζαράτες, ντυμένος με επώνυμα ρούχα και οδηγώντας πανάκριβο αυτοκίνητο, που αποτελεί κρίκο μιας αλυσίδας εμπορίας ναρκωτικών. Η μις Τουρισμός Τζούλη που εκδίδεται και συνδέεται με τον κατά πολύ μεγαλύτερό της – και παντρεμένο – Βασίλη, πλέον όχι ως πελάτη. Ο υπαστυνόμος της δίωξης ναρκωτικών Μανώλης Πρέκας και η εκδικητική Στέλλα, η παντρεμένη γυναίκα που θέλει να χωρίσει για χάρη του.
Πώς θα αντιδράσει ο Περικλής όταν μάθει ότι η Βιολέτα, γνώριμη του Ιλάι, εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών; Πώς θα αντιδράσει ο ζηλιάρης Βασίλης στην σκιά της παρουσίας του Ιλάι στη σχέση του με τη Τζούλη; Πώς θα αντιδράσει ο Πρέκας στο ντόμινο υπηρεσιακών αντιδράσεων που προκαλεί η Στέλλα και αφορούν χρήματα που δεν καλύπτονται από το μισθοσυντήρητο προφίλ του, αλλά από τις επαφές του με τον Ιλάι; Πανταχού παρών και ο έρωτας, σε όλες του τις εκφάνσεις, μοιάζει να κινεί τα νήματα.
Ο χρόνος απόλυτα… σύγχρονος. Ο Παύλος Φύσσας έχει δολοφονηθεί. Η Βιολέτα τρέχει στον μαραθώνιο. Τα capital controls έχουν μπει στη ζωή μας. Ο Τσίπρας έχει επανεκλεγεί πανηγυρικά και έργα τέχνης μεταφέρονται στο Λονδίνο λόγω ενδεχόμενης φορολόγησης, ενώ η αντιπολίτευση δυσκολεύεται να διοργανώσει μια ψηφοφορία.
Ο Θεός υπάρχει; Ακούει τις επικλήσεις μας; Και αν ναι, σε ποιο νησί να κάνουμε πράξη το τάμα μας;
Με ευχάριστη, ευκολοδιάβαστη γραφή, ο συγγραφέας, μέσα από τις εξιστορήσεις του, σκιαγραφεί βαριά μηνύματα και θλιβερές εικόνες της σύγχρονης κοινωνίας μας. Πόσα ήθη της θυμάται; Πόση διαφθορά χωρά ακόμα; Που την οδηγούν τα τρεκλίσματά της; Πόσο απέχει από την άβυσσο;
Η Τζούλη βρίσκεται σε πάρτι και ο συγγραφέας καταγράφει: «Τα παιδιά που έβλεπε να χορεύουν μπροστά της ήταν συνομήλικά της, με εμφανή τα σημάδια της ευζωίας πάνω τους. Όταν η υπόλοιπη χώρα είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα στη γιορτή, αυτοί συνέχιζαν ανενόχλητοι το πάρτι. Όταν η υπόλοιπη χώρα μετρούσε τις πληγές της, χωρίς να μπορεί να τις γιατρέψει, αυτοί απολάμβαναν το υπέρτατο αγαθό της ανεμελιάς». Όταν λίγο παρακάτω ο Βασίλης της ζητά να σταματήσει να εκδίδεται, γίνεται ο εξής διάλογος:
«- Κάποτε θα πρέπει να σταματήσεις αυτή τη δουλειά.
– Κάποτε.
– Σήμερα.
– Σήμερα δεν γίνεται.
-Γίνεται, γίνεται που λέει κι ο Παντελίδης.»
Και μετά τον πρόσφατο, πολυσυζητημένο και πρόωρο χαμό του τραγουδιστή, ακόμα και αυτή η αναφορά μοιάζει να αποδίδει μια άλλη βαρύτητα, πέρα, ίσως, από την αρχική πρόθεση του συγγραφέα.
Το «Τάμα στη Μύκονο» έρχεται τυλίγοντας σε ένα πολύχρωμο εξώφυλλο σελίδες που ρέουν γραμμένες αβίαστα και διαβάζονται ανάλαφρα. Και είναι όταν φτάνουμε στην τελευταία σελίδα του, που δεν μπορούμε παρά να καταλάβουμε πως, με το γνωστό savoir vivre που τον διακρίνει, ο Χρήστος Ζαμπούνης γλυκά ξεδίπλωσε ένα θλιβερό, βίαιο, παρηκμασμένο, σκληρό, απόλυτα αληθινό κομμάτι της ολόδικής μας εποχής, της χώρας μας, των κατοίκων της.
Χρήστος Ζαμπούνης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έχει συγγράψει, επίσης, τα βιβλία: «Η βασιλική οικογένεια της Ελλάδος» (1998), «Τα πούρα Αβάνας» (2000), «Love» (2002), «Savoir Vivre» (2002), «Watch your manners in Greece» (2003), «Ο Γάμος» (2005), «Ο Έλληνας Gentleman» (2006), «Ματαιότητες» (2007), «Ωραίες φράσεις» (2009), «Savoir Vivre για παιδιά» (2010), «Το savoir vivre του καλού μαθητή» (με την Αλίκη Κοσμίδου, 2011), «Ιστορίες ενός παιδήλικα» (2012), «Ομάδα Αιγαίου» (2014), «Το savoir vivre του καπνιστή» (2014).