Άριστα διατηρημένη περικεφαλαία κορινθιακού τύπου, την οποία πιθανότατα φορούσε Έλληνας στρατιώτης των ελληνοπερσικών πολέμων, βρέθηκε στο λιμάνι της Χάιφας στο Ισραήλ.
Το μπρούτζινο αντικείμενο, ηλικίας περίπου 2.500 ετών, είχε βρεθεί από το πλήρωμα ολλανδικού πλοίου το 2007 και πρόσφατα παραδόθηκε στις αρχές του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Αρχαιοτήτων.
«Το κράνος ανήκει στον κορινθιακό τύπο, που παίρνει το όνομά του από την πόλη της Κορίνθου στην Ελλάδα όπου αναπτύχθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η περικεφαλαία «κατασκευάστηκε αριστοτεχνικά από ένα ενιαίο φύλλο μπρούτζου με θέρμανση και σφυρηλάτηση. Η τεχνική αυτή επέτρεπε τη μείωση του βάρους, χωρίς να μειώνεται η προστατευτική ικανότητα» εξηγούν οι Ισραηλινοί αρχαιολόγοι.
Σύμφωνα με τον Κόμπι Σάρβιτ, διευθυντή του τμήματος ενάλιων αρχαιοτήτων της Υπηρεσίας, η περικεφαλαία «πιθανότατα ανήκε σε Έλληνα στρατιώτη πολεμικού πλοίου του ελληνικού στόλου που συμμετείχε στις επιθέσεις εναντίον των Περσών που κυριαρχούσαν εκείνη την εποχή στη χώρα».
Ο στρατιώτης στον οποίο ανήκε το κράνος, πιθανώς, συμμετείχε στην ελληνική αντεπίθεση που ξεκίνησε το 479 π.Χ. εναντίον των Περσών, των οποίων η αυτοκρατορία καταλάμβανε τότε σχεδόν όλη τη Μέση Ανατολή.
Είχαν προηγηθεί δύο απόπειρες των Περσών να εισβάλουν στην Ελλάδα: η πρώτη αναχαιτίστηκε το 490 π.Χ. στη Μάχη του Μαραθώνα, ενώ η δεύτερη ανακόπηκε από τους Σπάρτες στη Μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ.
Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν οριστικά από τον ελληνικό χώρο το 479 π.χ., όμως οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν μέχρι την κατάκτηση της Περσικής Αυτοκρατορίας από τον Μέγα Αλέξανδρο το 330 π.Χ.