Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Με σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στον χορό, το πιάνο και το τραγούδι, η πολυτάλαντη Χριστίνα Κουλουμπή μάς μιλά για τις παιδικές παραστάσεις «Η Γέννηση του κόσμου και …ιστορίες των θεών του Ολύμπου» και «Χένσελ και Γκρέτελ», που παρουσιάζονται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στο θέατρο Κιβωτός, αντίστοιχα.
Πείτε μας λίγα λόγια για την κάθε παράσταση και τα μηνύματά της.
«Η “Γέννηση του κόσμου και …ιστορίες των θεών του Ολύμπου” είναι μια παράσταση γεμάτη εικόνες παρμένες μέσα από την πλούσια ελληνική μας μυθολογία. Έμπνευση της Κάρμεν Ρουγγέρη, η οποία έφτιαξε το μαγικό θεατρικό κείμενο, ο Ησίοδος, ο επικός ποιητής της αρχαίας Ελλάδας, με τη “Θεογονία” του. Το Χάος, η Γη και ο Έρωτας. Η δημιουργία. Ο Ουρανός. Οι Τιτάνες. Ο Κρόνος, η Ρέα, ο γιος τους ο Δίας. Με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, μαθαίνουμε το πώς ξεκίνησαν όλα, σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους της γραπτής μας παράδοσης. Γνωρίζουμε τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, αναγνωρίζουμε απόλυτα τα ανθρώπινά τους ελαττώματα, γελάμε και ταυτιζόμαστε με αυτούς.
Το μαγικό παραμύθι “Χένσελ και Γκρέτελ” μάς ταξιδεύει σε έναν παραμυθένιο χωροχρόνο, όπου η μελωδία και το χρώμα έχουν τον πρώτο λόγο. Εμπνευσμένο από τη γνωστή ομώνυμη όπερα του συνθέτη Χούμπερτιγκ, προσφέρει υπέροχα μουσικά ερεθίσματα για τα αυτάκια μικρών και μεγάλων και αποδεικνύει τη δύναμη που έχει η κλασική μουσική στη γαλήνη της ψυχής μας. Μέσα από την περιπέτεια των μικρών μας ηρώων, αναδεικνύονται αξίες, όπως η αγάπη για την οικογένεια, η μοναδικότητα που υπάρχει στον καθέναν από εμάς, καθώς και η αποδοχή της διαφορετικότητας».
Ποια είναι η δική σας συμβολή στη δημιουργία αυτών των δύο παραστάσεων;
«Στην παράστασή μας που παρουσιάζεται στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, έχω συνεργαστεί με την Κάρμεν Ρουγγέρη στη σκηνοθεσία. Ήταν μια απίστευτη ευκαιρία δημιουργίας για μένα. Είναι ένα φρέσκο θεατρικό κείμενο, γεμάτο χιούμορ και σπιρτάδα. Η μια ιστορία διαδέχεται την άλλη, αφήνοντας στον θεατή την αίσθηση ότι “ταξιδεύει” από τον Όλυμπο στη Γη με έναν ρυθμό σβέλτο και γεμάτο παιχνιδιάρικη διάθεση. Εικαστικά (η εικόνα της παράστασης, της οποίας έχω την ευθύνη), θέλησα να εστιάσω στο φως που εκπέμπουν οι θεοί, για αυτόν τον λόγο και χρησιμοποίησα το λευκό σαν βάση για τα σκηνικά και τα κοστούμια. Πάνω στο λευκό, αποκτάει μια ιδιαίτερη βαρύτητα το χρυσό χρώμα των θεών και η λάμψη αναδεικνύει το μεγαλείο τους. Μου αρέσει αυτή η πολυτελής απλότητα. Χρησιμοποιώ υφάσματα διάφανα, αέρινα, που βοηθούν στην κίνηση του χαρακτήρα ή, αντίθετα, βαριά, πιο κρουστά υφάσματα, που δημιουργούν πτυχές και μας φέρνουν στον νου τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής. Στόχος μου, μια σύγχρονη ματιά, που κοιτά, όμως, στα βάθη της μοναδικής αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς.
Στο παραμύθι μας που παρουσιάζεται στο θέατρο Κιβωτός και αργότερα σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, έχω την αποστολή τού να μεταφέρω, μέσα από χρώματα, σχήματα, υφές, τη μαγεία ενός εικονογραφημένου βιβλίου. Συνηθίζω να λέω ότι, βλέποντας την παράστασή μας, κάνεις χρωματοθεραπεία. Γεμίζουμε καλή ενέργεια κοιτάζοντας αυτό το απαλό μαγικό δάσος, που, στα βάθη του, αποκαλύπτει ένα λιμπιστερό πεντανόστιμο γλυκόσπιτο, φτιαγμένο από λιχουδιές. Πόση δύναμη και χαρά μάς δίνει η σύνθεση των σωστών χρωμάτων!».
Πόσο σημαντικό είναι το παιδικό θέατρο για τη διάπλαση του εύπλαστου χαρακτήρα των παιδιών;
«Τα ερεθίσματα που παίρνουν τα παιδιά από το θέατρο είναι καθοριστικά, πιστεύω, για το γούστο, την καλαισθησία και την ψυχική τους ολοκλήρωση. Πολλές φορές, αυτό το “κάτω από το κείμενο”, που προσφέρει η ζωντανή θεατρική πράξη, είναι και η πιο πολύτιμη προσφορά του θεάτρου. Η αλήθεια είναι ότι, σε μια παράσταση, “παντρεύονται” όλες οι τέχνες μαζί. Και η γνώση αποκτιέται με τον πιο απλό και εύληπτο τρόπο, χωρίς καν να το καταλάβεις».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Αγαπώ την Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν φερόμαστε στον τόπο μας όπως του αξίζει. Επιθυμώ να αλλάξει αυτό και η μοναδική ελπίδα, για να συμβεί αυτή η αλλαγή, είναι να μπει ο πολιτισμός και η ομορφιά της τέχνης στη ζωή μικρών και μεγάλων. Όταν καταλάβουμε την αξία της δημιουργίας και όχι της καταστροφής. Όταν επαναστατική πράξη δεν είναι το λέρωμα των τοίχων, αλλά το καθάρισμά τους. Όταν η αντίσταση στο κατεστημένο έρχεται μέσα από την αποκάλυψη των δεξιοτήτων μας και οι ικανότητές μας έρχονται στο φως, για να υπηρετήσουν και να αξιοποιηθούν για το καλό όλων μας. Η αλήθεια είναι ότι, κάποιες φορές, νιώθω απογοήτευση, αλλά κρατώ την επιθυμία ζωντανή».
Συναναστρεφόμενη με τα παιδιά, πώς βλέπετε να αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν στη χώρα μας αυτήν τη δύσκολη εποχή;
«Τα παιδιά τού σήμερα είναι πανέξυπνα και έτοιμα να απορροφήσουν αυτό που τους δίνουμε. Στο χέρι μας είναι να είμαστε για αυτά το παράδειγμα του μαχητή και όχι του μοιρολάτρη που αφήνεται στο άδικο το σύστημα. Η εκπαίδευση θα έπρεπε να παρέχει την καλλιέργεια του νου, της ορθής κρίσης και της αυταγάπης, καθώς και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και προσόντων του κάθε παιδιού. Η στείρα γνώση είναι ανώφελη στην εποχή που, με ένα πάτημα ενός κουμπιού, όλα εμφανίζονται μπροστά στα μάτια μας. Η συναισθηματική ευφυΐα, όταν υπάρχει, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του».
Δεδομένου ότι τα παιδιά κρατάνε το μέλλον στα χέρια τους, τι ελπιδοφόρο διακρίνετε μέσα στα μάτια τους;
«Η αλήθεια είναι ότι, όταν αντικρίζω τα μάτια των παιδιών, γεμίζω καλή και αισιόδοξη ενέργεια. Από την άλλη, συνειδητοποιώ την απόλυτη ευθύνη που έχω απέναντι σε αυτά τα πλάσματα, που μαθαίνουν μέρα με τη μέρα τον κόσμο τον “μικρό τον Μέγα”».
Ταυτότητα παραστάσεων
«Η γέννηση του κόσμου και οι ιστορίες των θεών του Ολύμπου»: κείμενο: Κάρμεν Ρουγγέρη: σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη – Χριστίνα Κουλουμπή, σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, κίνηση – χορογραφίες – φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, μουσική επεξεργασία – videoart: Αντώνης Δελαπόρτας, στίχοι: Ανδρέας Κουλουμπής, διδασκαλία μουσικής: Μαρίνα Τσοκάνη, βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου, βοηθός σκηνογράφου: Ρία Ραματά, υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Κατερίνα Γεωργάκη, φωτογράφιση: Νεκτάριος Κουρής. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αλέξανδρος Βάρθης, Βερόνικα Δαβάκη, Χριστίνα Κουλουμπή, Έλενα Μιχαλάκη, Αλέξανδρος Μπούρκας – Μαράκης, Θανάσης Πατριαρχέας, Σοφία Σεμερτζίδου, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Νεκτάριος Φαρμάκης.
«Χένσελ και Γκρέτελ»: κείμενο – σκηνοθεσία: Κάρμεν Ρουγγέρη, σκηνικά – κοστούμια: Χριστίνα Κουλουμπή, κίνηση – χορογραφίες – φωτισμοί: Πέτρος Γάλλιας, μουσική επεξεργασία – videoart: Αντώνης Δελαπόρτας, στίχοι – μουσική επιλογή: Ανδρέας Κουλουμπής, μουσική διδασκαλία: Λαρίσα Ερεμέγιεβα, βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Παπαδάκης, βοηθός ενδυματολόγου: Έρρικα Αλαμάνου, βοηθός σκηνογράφου: Ρια Ραματά, υπεύθυνη γραφείου παραγωγής: Κατερίνα Μπανασάκη. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Αθηνά Δημητρακοπούλου, Ελένη Ζιώγα, Ιωάννης Κοντέλλης, Εστέλλα Κοπάνου, Κωνσταντίνα Λιναρδάτου, Ιουστίνα Μάτσιασεκ, Ίρις – Φιόνα Νικολάου, Νικόλας Παπακωνσταντίνου.
Πληροφορίες
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Πειραιώς 206 – Ταύρος, τηλ: 210 3418550 και 210 3418579. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα). Παραστάσεις: έως τέλος Απριλίου: κάθε Κυριακή για κοινό και ομαδικές κρατήσεις: 11:30 και 15:30, καθημερινά, στις 10:00, για σχολεία και συλλόγους, κατόπιν συνεννόησης. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, ομάδες άνω των 10 ατόμων, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), οικογένειες 4 ατόμων και άνω: 10 ευρώ, ΑΜΕΑ (κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα ταμεία του Ιδρύματος): 8 ευρώ. Κρατήσεις για σχολεία & συλλόγους: Δευτέρα έως Παρασκευή: 08:30 – 14:30, στα τηλέφωνα 215 5508270 & 210 3418579 και στο [email protected]. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιδρύματος (Δευτέρα έως Παρασκευή: 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση), Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), καταστήματα Forthnet και Seretis Travel: Πανεπιστημίου 61 – Αθήνα, τηλεφωνικά: 210 3418579 (Δευτέρα – Παρασκευή: 11:00 – 14:00), ηλεκτρονικά: mcf.gr. Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart, από Δευτέρα έως Σάββατο, 08:00 – 22:00.
Θέατρο Κιβωτός: Πειραιώς 115 – Αθήνα, τηλ.: 210 3417000. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες με διάλειμμα. Παραστάσεις για το κοινό έως τέλος Απριλίου: Κυριακή: 11:15 και 15:00, σχολικές παραστάσεις: καθημερινά στις 10:00. Για σχολεία και συλλόγους διοργανώνονται παραστάσεις τις καθημερινές, κατόπιν συνεννόησης στα τηλ.: 210 3417000, 6945 373097 και 6944 273923 (Δευτέρα – Παρασκευή: 08:30 – 14:30). Τιμές εισιτηρίων: παραστάσεις για το κοινό: γενική είσοδος: 12 ευρώ, ειδικές τιμές: ομαδικό εισιτήριο: 10 ευρώ, κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ και πολυτέκνων ΑΣΠΕ: 10 ευρώ, ΑΜΕΑ: 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Viva Kiosk στο Σύνταγμα, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr.