Skip to main content

«Socrates now» με ανθρωπιστικό πνεύμα

Η πιο φημισμένη δίκη της ιστορίας ζωντανεύει ξανά, μέσα από το διαχρονικό έργο του Πλάτωνα, «Η απολογία του Σωκράτη», το οποίο, μετά από 410 παραστάσεις, μπροστά σε περισσότερους από 200.000 θεατές, σε 19 χώρες, παρουσιάζεται στο «Θέατρο Pierce – The American College of Greece».

Με τον τίτλο «Socrates now», η επιτυχημένη παράσταση πραγματοποιείται στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, την Τετάρτη 9 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, για την ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας Νεογνών των Ελληνικών Κρατικών Νοσοκομείων, μέσω του ανθρωπιστικού Οργανισμού Lifeline Hellas.

Παραγωγή της visionary culture και του Greek Theater Foundation της Νέας Υόρκης, το «Socrates now» είναι μία πολυεπίπεδη πολιτισμική και ψυχαγωγική εμπειρία, με πρωταγωνιστή τον – βραβευμένο με ΕΜΜΥ – Γιάννη Σιμωνίδη, ο οποίος είναι και ο δημιουργός του. Ο διακεκριμένος ηθοποιός αναδεικνύει την αιχμηρή λογική, αλλά και τις αντιλήψεις του Σωκράτη, σε ένα έργο που συναρπάζει το κοινό με το χιούμορ και την αμεσότητα της θεατρικής του απόδοσης. Αγαπημένο σημείο της παράστασης είναι πάντα η συζήτηση που ακολουθεί, μεταξύ των θεατών και του Γιάννη Σιμωνίδη.

Μαθήματα ζωής από έναν ετοιμοθάνατο

Ευχάριστη και γεμάτη χιούμορ, η παράσταση αποτελεί  δραματοποίηση της περίφημης υπεράσπισης του μεγάλου φιλόσοφου και ηθικού δάσκαλου, Σωκράτη, μπροστά στο αθηναϊκό δικαστήριο, το 399 π.Χ.. Στην «Απολογία», όπως καταγράφηκε από τον μαθητή του, Πλάτωνα, ο σοφός άνδρας της Αθήνας υπερασπίζει τον εαυτό του ενάντια σε πολιτικά κατευθυνόμενες κατηγορίες για αθεϊσμό και διαφθορά των νέων.

Η εκκεντρική, αλλά ελκυστική προσωπικότητα του Σωκράτη ζωντανεύει με απλότητα, αμεσότητα και χιούμορ, δημιουργώντας ένα βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ανθρώπινο έργο. Καθώς εκείνος  αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή, εμείς ανακαλύπτουμε το χιούμορ, την εξυπνάδα, την αιχμηρή του λογική και τις αντιλήψεις του για την αρετή, τη δικαιοσύνη, την ευθύνη του κράτους και του πολίτη, τη χαρά της ζωής και την αφοσίωση στην πατρίδα.

Η σωκρατική σκέψη σε όλο τον κόσμο

Τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά Ιδρύματα του κόσμου έχουν προσκαλέσει την παράσταση «Socrates now», αναγνωρίζοντας τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα. Κορυφαία πανεπιστήμια, όπως το Yale, το Columbia, το Michigan, το Cambridge, το Oxford και το Edinburgh, συνδύασαν την παράσταση με διαδραστικά σεμινάρια, υπό τον συντονισμό του Γιάννη Σιμωνίδη, σχετικά με τη σωκρατική ηθική και πώς αυτή μπορεί να φανεί χρήσιμη στον σημερινό κόσμο και τη νέα γενιά.

Προσφορά σημαντικής βοήθειας

Ο ανθρωπιστικός οργανισμός Lifeline Hellas, τα τελευταία χρόνια, βοηθάει μόνο την Ελλάδα, στην οποία υπάρχουν σημαντικές ανάγκες, λόγω της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που επικρατεί. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια και των υπολοίπων γραφείων του Lifeline στη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Τορόντο και, ιδιαίτερα, του Lifeline United Kingdom. Οι σημαντικότερες δραστηριότητες του Οργανισμού είναι η παροχή ιατρικού εξοπλισμού σε Νοσοκομεία παίδων και η ενίσχυση Ιδρυμάτων.

Πληροφορίες

Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Γραβιάς 6 – Αγία Παρασκευή, τηλ.: 210 9828002. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ. Δωρεάν χώρος στάθμευσης.

naftemporiki.gr