Εκδήλωση προς τιμήν του συγγραφέα Μάκη Τσίτα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Αθήνα 9,84» στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Η εκδήλωση γίνεται με αφορμή τη βράβευση του βιβλίου του «Μάρτυς μου ο Θεός» (εκδόσεις Κίχλη) με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το ετήσιο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, που θεσπίστηκε το 2009, απονέμεται στους καλύτερους νέους και πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς στην Ευρώπη και αποσκοπεί στην ανάδειξη του πλούτου της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, την υποστήριξη της γλωσσικής πολυμορφίας και την προώθηση της διακρατικής κυκλοφορίας των ευρωπαϊκών λογοτεχνικών έργων. Οι νικητές λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ και έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν το έργο τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το βραβείο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020», το οποίο έχει σκοπό να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των τομέων του πολιτισμού και να υποστηρίξει τη δικτύωση και τη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων για την πραγματοποίηση καινοτόμων πολιτιστικών δράσεων με ευρωπαϊκή διάσταση.
Το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη 2014-2020» παρέχει στήριξη, μεταξύ άλλων, στον κλάδο των εκδόσεων, επιδοτώντας τη μετάφραση, προώθηση και δημοσίευση λογοτεχνικών έργων από τις χώρες που συμμετέχουν σε αυτό. Ο προϋπολογισμός για τη συγκεκριμένη κατηγορία του προγράμματος ανέρχεται στα 31,8 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2014 – 2020.
Αρμόδιος φορέας για την προώθηση του Προγράμματος είναι το Γραφείο «Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας» το οποίο υπάγεται στη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τμήμα Ευρωπαϊκής Ένωσης του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.
«Μάρτυς μου ο Θεός»
Ο αφηγητής της ιστορίας – ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, που δεν επιθυμεί παρά να ζήσει με αξιοπρέπεια -, έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται, από την παιδική του ηλικία, στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι – οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του – τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος• οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία, δημιουργεί ψηφίδα ψηφίδα έναν δικό του κόσμο.
Ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό, ανάμεσα στο ζωτικό ψεύδος και την αλήθεια, ο ήρωας του Μάκη Τσίτα αποκτά καθολικότερες διαστάσεις ως σύμβολο του ανθρώπου που, εξαιτίας της αγαθότητάς του, αντιμετωπίζει από κάθε πλευρά την εχθρότητα και τον κυνισμό. Συγχρόνως, με τη σχεδόν παιδική αθωότητά του, γίνεται ο καθρέφτης που αντανακλά το εκτρωματικό είδωλο της ίδιας αυτής κοινωνίας, η οποία τον εκβάλλει από τους κόλπους της.
naftemporiki.gr