Στο πλαίσιο των θεματικών παρουσιάσεων από τις συλλογές του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, το οποίο φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη, από τον Νοέμβριο του 2012, παρουσιάζεται στο κτήριο της οδού Πειραιώς η έκθεση «Γιάννης Τσαρούχης. Εικονογράφηση μίας αυτοβιογραφίας. Δεύτερο μέρος (1910 – 1989)», η οποία θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου 2017.
Εκτός από τα έργα της συλλογής του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, η έκθεση εμπλουτίστηκε με ζωγραφικά έργα που παραχωρήθηκαν από την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, από το Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος Pierce και από ιδιωτικές συλλογές. Την έκθεση επιμελήθηκε η πρόεδρος του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, Νίκη Γρυπάρη, και τη σχεδίασε η σκηνογράφος Λίλη Πεζανού.
Η «Εικονογράφηση μιας αυτοβιογραφίας», μια παλαιά πρόταση της Νίκης Γρυπάρη, επιχειρεί την αποκρυπτογράφηση και την ερμηνεία της καλλιτεχνικής πορείας του δημιουργού, με βασικά εργαλεία τα κείμενά του, τις αυτοβιογραφικές του σημειώσεις, τις προφορικές του διηγήσεις και, φυσικά, τα ίδια τα έργα του.
Παρουσιάζει την ιστορία της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη μέσα από χρονολογικές ενότητες, αναπλάθοντας το περιβάλλον που έζησε και τις επιρροές που δέχθηκε από αυτό σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία.
Η πληθώρα του υλικού οδήγησε στην επιλογή της διοργάνωσης δύο διαδοχικών εκθέσεων, εκ των οποίων η πρώτη, που αφορούσε στην περίοδο 1910 – 1940 και παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη (Οκτώβριος 2013 – Ιούλιος 2014), είχε ακολουθήσει βήμα βήμα τη ζωή του Γιάννη Τσαρούχη, από το 1910, τη χρονιά της γέννησής του, μέχρι το 1940, χρονιά του πολέμου και της επιστράτευσης, που σηματοδοτεί και μια τεχνοτροπική στροφή στη ζωγραφική του.
Στο «Δεύτερο μέρος (1940 – 1989)», ο επισκέπτης, ξεκινώντας από τα χρόνια της κήρυξης του πολέμου, το 1940, ακολουθεί τον Γιάννη Τσαρούχη στο αλβανικό μέτωπο, στην Αθήνα της κατοχής και στις δύσκολες μέρες του εμφυλίου. Μέσα από τα έργα του, θα περιδιαβεί τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν, ανακαλύπτοντας τον δρόμο που παίρνει η ζωγραφική του, τις επιρροές, τις γνωριμίες, τις συναναστροφές και τους συνεργάτες του.
Θα συναντήσει πρόσωπα, όπως ο Ιόλας, ο Αλέξης Μινωτής, η Μαρία Κάλλας, ο Μάνος Χατζιδάκις, η Lila de Nobili και πολλούς άλλους, σε μία περιήγηση με ξεναγό τον ίδιο τον ζωγράφο, μέσα από αποσπάσματα κειμένων του ιδίου, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό. Το ταξίδι αυτό μέσα στον κόσμο του Γιάννη Τσαρούχη θα παρουσιαστεί σε δεκαετίες.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Στο πλαίσιο της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα, που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και οργανώνονται σε ομάδες των 40 περίπου ατόμων. Στόχο έχουν τη βιωματική προσέγγιση της ζωής και της ζωγραφικής του Γιάννη Τσαρούχη, μέσα από διαρκή διάλογο, θεατρικά παιχνίδια και εικαστικές δραστηριότητες, που ζωντανεύουν τις ξεναγήσεις. Τα προγράμματα θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή, με κόστος συμμετοχής 2 ευρώ ανά άτομο. Δήλωση συμμετοχών στο Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Γιάννη Τσαρούχη, στα τηλέφωνα 210 8062636 – 7, από Δευτέρα έως Παρασκευή (9:00 – 14:00). Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα οργανώνονται, επίσης, εποχιακές δράσεις για μεμονωμένα παιδιά.
Ξεναγήσεις
Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει ξεναγήσεις για το ευρύ κοινό, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τη Νίκη Γρυπάρη και από ξεχωριστούς καλεσμένους, στις εξής ημερομηνίες: 22 και 29 Δεκεμβρίου 2016 και 5 και 20 Ιανουαρίου 2017: 16:00 – 17:00 και 14, 15, 21, 22, 28 και 29 Ιανουαρίου 2017: 15:00 – 16:00.
Πληροφορίες
Μουσείο Μπενάκη Οδού Πειραιώς: Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη και Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή και Σάββατο: 10.00 – 22.00, Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη: κλειστά. Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: κανονικό: 7 ευρώ, μειωμένο: 3,5 ευρώ. Τιμή ενιαίου εισιτηρίου: έκπτωση 20% επί του συνολικού κόστους των εισιτηρίων όλων των εκθέσεων κατά την ημέρα επίσκεψης.
naftemporiki.gr