Ο ηθοποιός Φαίδων Γεωργίτσης, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες και ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη για τη ζωή –είχε διαγνωστεί με καρκίνο στον εγκέφαλο, πέθανε το μεσημέρι της Παρασκευής, σε ηλικία 80 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο το μεσημέρι, στις 12.30 το μεσημέρι, στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.
Ο Φαίδων Γεωργίτσης γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου του 1939. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές των Καρόλου Κουν, Χρήστου Βλαχιώτη, Πέλου Κατσέλη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» του Ζυλ Ντασέν, το 1960.
Έγινε δημοφιλής μέσα από τις ταινίες-μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, με συχνούς συμπρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη, τη Μαίρη Χρονοπούλου, τον Κώστα Βουτσά, τη Μάρθα Καραγιάννη κ.ά. Στο θέατρο, έχει συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης του Κουν, αλλά και με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τον Μίνωα Βολανάκη.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1972 στη σειρά «Κόκκινο δαχτυλίδι», ενώ έγινε πάλι δημοφιλής τη δεκαετία του ’90 μέσα από τις καθημερινές τηλεοπτικές σειρές «Καλημέρα Ζωή» και «Λάμψη» του Νίκου Φώσκολου. Είχε, επίσης, ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα.
Ο Έλληνας Τζέιμς Ντιν
Πολλοί ήταν εκείνοι που τον αποκαλούσαν «Έλληνα Τζέιμς Ντιν» αλλά εκείνος θύμωνε και αγαπούσε τον Μάρλον Μπράντο.
«Θύμωνα. Εγώ θαύμαζα τον Μάρλον Μπράντο. Κι όταν διάβαζα ότι ο Ντιν ήταν ο διάδοχος του Μπράντο ή θα τον ξεπερνούσε, γινόμουν έξαλλος! Είχα πει τόσα, που όταν σκοτώθηκε, σχεδόν, ένιωσα ενοχές. Για να εξιλεωθώ, πήγα στο ‘‘Παλλάς’’ για να τον δω στα ‘‘Ανατολικά της Εδέμ’’. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έμπαινα σε κινηματογράφο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Φαίδων Γεωργίτσης.
Προσωπική ζωή
Τα φλερτ του ήταν πολλά και με γυναίκες που άφησαν εποχή, ανάμεσα στις οποίες η Αλίκη, η Τζένη και η Ζωή. «Η Τζένη ήταν κοσμική κυρία, η Αλίκη ήταν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Τη ζωή μου θα μπορούσα να τη ζήσω με την Αλίκη. Υπήρξε ένα φλερτ, αλλά κινδύνευα να γίνω κύριος Βουγιουκλάκης και δεν ήθελα. Ήθελα να παραμείνω ο κύριος Γεωργίτσης», είχε πει.
Ο ίδιος είχε μιλήσει μάλιστα για τη Ζωή Λάσκαρη, λίγο μετά τον θάνατό της.
Παραδέχτηκε πως ήταν τόσο πολύ γοητευμένος από την ομορφιά της. Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ήταν πάντα πολύ τυπική και πειθαρχημένη. Γνωριστήκαμε το 1963, στον ‘’Ίλιγγο’’. Εγώ τότε ήμουν 24 χρονών και η Ζωή μόλις 20. Στην πρώτη γνωριμία μας, μου δίνει το χέρι λέγοντάς μου: “Χαίρω πολύ” και μου σκάει ένα τεράστιο χαμόγελο. Αυτό ήταν, μαγεύτηκα. “Τι κορίτσι είσαι εσύ;” της λέω και από εκείνη τη στιγμή και έπειτα σε κάθε ερωτική σκηνή προσπαθούσα να τη φιλήσω για όσο περισσότερο γινόταν. Το είχαν καταλάβει οι τεχνικοί και με πείραζαν. Στο γύρισμα λέγαμε μεταξύ μας ότι ήταν η θεά Άρτεμις, γιατί το κορμί της θύμιζε άγαλμα. Την ίδια δεν την ενδιέφερε αν την ήθελαν όλοι οι άντρες. Την ενδιέφερε να τη θέλει ένας, εκείνος που ήταν κάθε φορά ερωτευμένη. Θυμάμαι έλεγε συχνά ότι ήθελε να μοιάσει στη Μελίνα Μερκούρη. Τη θαύμαζε για την κορμοστασιά, το περπάτημα και την ντομπροσύνη της. “Κοίτα την πώς περπατά. Σαν πέρδικα” μου έλεγε για εκείνη».
Είχε παντρευτεί με την ηθοποιό Μπέτυ Αρβανίτη ενώ εν συνεχεία παντρεύτηκε την Μπέτσυ Γεωργίτση, με την οποία απέκτησε δυο παιδιά, τον Ραφαέλο και την Μαρίζα. Το ζευγάρι είχε δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό θίασο, ο οποίος εδρεύει στο Κορωπί.
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Φαίδωνα Γεωργίτση
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Φαίδωνα Γεωργίτση, ενός από τους πιο γοητευτικούς και δημοφιλείς ηθοποιούς που έλαμψε στο καλλιτεχνικό στερέωμα για πολλές δεκαετίες και διακρίθηκε τόσο στον Κινηματογράφο όσο και στο Θέατρο και την Τηλεόραση.
Ο Φαίδων Γεωργίτσης πρωταγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου, συμμετείχε σε δραματικές ταινίες και μιούζικαλ που άφησαν εποχή. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στις δραματικές σχολές του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κούν, του Χρήστου Βαχλιώτη και του Πέλλου Κατσέλη και αργότερα στο London School of Film Technique. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 1963 στο έργο «Νεκροί χωρίς Τάφο» με το θίασο του Λεωνίδα Τριβιζά, ενώ είχε συνεργαστεί με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν. Επίσης, είχε ασχοληθεί με τη σκηνοθεσία σε θεατρικά και σε κινηματογραφικά έργα. Με το ΚΘΒΕ συνεργάστηκε σε 5 παραγωγές από το 1975 έως το 1978.
ΥΠΠΟΑ – Συλλυπητήριο μήνυμα
Τα συλλυπητήριά του εκφράζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) για τον θάνατο του ηθοποιού Φαίδωνα Γεωργίτση, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 80 χρονών.
Με σπουδές στο θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν και στις Σχολές των Χρήστου Βλαχιώτη και Πέλου Κατσέλη, ο Φαίδων Γεωργίτσης πρωτοεμφανίσθηκε στον κινηματογράφο, σπουδαστής ακόμη, σε ένα μικρό ρόλο στην ταινία “Ποτέ την Κυριακή” του Ζυλ Ντασέν.
Αναδείχθηκε σε δημοφιλή ζεν πρεμιέ ανάμεσα στα αστέρια που γέννησε η Φίνος Φιλμ και που αγαπήθηκαν στην αθώα και ασπρόμαυρη κινηματογραφική πραγματικότητα της δεκαετίας του ΄60.
Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργήσει ένα μικρό πολιτιστικό κέντρο για θεατρικές και μουσικές παραστάσεις μέσα στο κτήμα του στο Κορωπί, ενώ αφιέρωνε χρόνο και στη διδασκαλία νέων ηθοποιών.
naftemporiki.gr