Skip to main content

Σπάνιο ιβηρικό ξίφος 2.000 ετών ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία

Ένα σπάνιο ξίφος, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τελευταία φορά περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν από κάποιον πολεμιστή κάπου στην Ιβηρική χερσόνησο, ανακτήθηκε από την ισπανική αστυνομία, η οποία το εντόπισε προτού αυτό πουληθεί στο διαδίκτυο.

Η προρωμαϊκή falcata, ένα δίκοπο, καμπυλωτό ξίφος που χρησιμοποιούσαν οι Ίβηρες μεταξύ του 5ου και 1ου αιώνα π.Χ., κατασχέθηκε μαζί με άλλα 202 αρχαιολογικά ευρήματα από έναν «γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης», όπως αναφέρει η Policía Nacional.

Το ξίφος, το οποίο χρονολογείται μεταξύ 3ου και 1ου αιώνα π.Χ., είναι ιδιαίτερα περιζήτητο λόγω της αρχικής κατάστασης της λεπίδας του. Καθώς οι falcatas ήταν προσωπικά όπλα, συνήθως θάβονταν μαζί με τους ιδιοκτήτες τους, με τις λεπίδες τους σκόπιμα λυγισμένες για να αποτρέψουν τυμβωρύχους. Αυτό, όμως, που εντόπισε η ισπανική αστυνομία έχει μια άθικτη λεπίδα.

Η αστυνομία είπε ότι η άθικτη λεπίδα της falcata «αύξησε σημαντικά την αξία της, καθώς είναι πολύ σπάνιο να βρεθούν άλλες σε αυτή την κατάσταση». Οι αξιωματικοί ανακάλυψαν, επίσης, πολλά άλλα αρχαιολογικά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένων κεφαλών βελών, κοσμημάτων και κεραμικών θραυσμάτων.

Η έρευνα ξεκίνησε αφού οι αστυνομικοί ανακάλυψαν ότι ένας χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχε κάνει δημοσίευση σε γνωστό ιστότοπο σχετικά με μια ιβηρική falcata, με λαβή το κεφάλι ενός πουλιού, που είχε λεηλατηθεί, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση της αστυνομίας.

Το ξίφος και τα άλλα αντικείμενα κατασχέθηκαν ενώ ο άνδρας συνελήφθη ως ύποπτος για υπεξαίρεση και αδίκημα της αρχαιοκαπηλίας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ισπανίας, οι falcatas, που μπορούσαν να κόψουν αλλά και να μαχαιρώσουν, ήταν πολύπλοκα, αποτελεσματικά και λειτουργικά όπλα που συχνά ήταν εμποτισμένα με μια συμβολική αξία που σχετίζεται με τον πλούτο και την κοινωνική θέση των ιδιοκτητών τους. Πρόγονός τους θεωρείται η αρχαία ελληνική κοπίς ή κοπίδα.