Skip to main content

«Συναντήσεις» – Η Ιστορία της Μεταπολίτευσης

Το Μουσείο Μπενάκη και το Ιστορικό Αρχείο της Alpha Bank θα εγκαινιάσουν, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, μία νέα σειρά εκδηλώσεων, με τίτλο «Συναντήσεις». Πρόκειται για μία σειρά διαλέξεων με αντικείμενο την Ιστορία της Μεταπολίτευσης.

Ομιλητές θα είναι Καθηγητές, ερευνητές κάθε πεδίου των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών και θα επιδιώξουν να μιλήσουν μέσα από την έρευνά τους και από τη δική του σκοπιά ο καθένας, για την πιο πρόσφατη και, εν πολλοίς, αμφιλεγόμενη, περίοδο της Ελλάδας.

Οι «Συναντήσεις» θα ξεκινήσουν την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021 και θα πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη εβδομάδα στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στην οδό Κουμπάρη 1, από τις 18:00 έως τις 20:00.

Ο κύκλος ανοίγει  με τη διάλεξη του Κώστα Κωστή, Επικεφαλής του Ιστορικού Αρχείου της Alpha Bank και Καθηγητή Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τίτλο «Μεταπολίτευση. Διαμορφώνοντας μία έννοια». Εν όψει της έναρξης των σεμιναρίων, ο κ. Κωστής δήλωσε: «Το 2024 κλείνουν πενήντα χρόνια από την έναρξη της περιόδου που ονομάζουμε Μεταπολίτευση. Η επέτειος αποτελεί μία ευκαιρία να εκτιμήσουμε τι είναι εκείνα που η Ελλάδα πέτυχε αλλά και πού απέτυχε κατά το πρόσφατο παρελθόν της.

Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα σειρά διαλέξεων “Συναντήσεις” που εγκαινιάζουμε μαζί με το Μουσείο Μπενάκη θα αποτελέσει μία γόνιμη και εποικοδομητική αφορμή για στοχασμό και διάλογο αναφορικά με αυτήν την περίοδο της ιστορίας μας».

Υπεύθυνοι του σεμιναρίου είναι οι Κώστας Κωστής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank), Σωτήρης Ριζάς (Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών) και Τάσος Σακελλαρόπουλος (Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη).

Για την παρακολούθηση κάθε εκδήλωσης είναι απαραίτητη η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά, ατελώς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, η συμμετοχή επιτρέπεται σε όσους κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (έως 6 μήνες από τη διάγνωση).

Το πρόγραμμα των ομιλιών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021 – 2022

1.            Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, Κώστας Κωστής (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορικό Αρχείο Alpha Bank), «Μεταπολίτευση. Διαμορφώνοντας μία έννοια».

2.            Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, Σωτήρης Ριζάς (Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών), «Ελληνικό πολιτικό σύστημα».

3.            Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021, Τάσος Σακελλαρόπουλος (Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη), «Σώμα των αξιωματικών».

4.            Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022, Κωνσταντίνος Φίλης (Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας), «Διεθνές πλαίσιο».

5.            Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, Γιώργος Αλογοσκούφης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Οικονομία».

6.            Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022, Βαγγέλης Βενιζέλος (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), «Συνταγματικοί θεσμοί».

7.            Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, Φοίβος Καρζής (δημοσιογράφος), «Μεσαία τάξη».

8.            Τρίτη 22 Μαρτίου 2022, Ελισάβετ Κοτζιά (κριτικός), «Μυθιστόρημα».

9.            Τρίτη 5 Απριλίου 2022, Καλλιόπη Σπανού (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Δημόσια Διοίκηση».

10.          Τρίτη 19 Απριλίου 2022, Βασιλική Γεωργιάδου (Πάντειο Πανεπιστήμιo), «Άκρα Δεξιά».

11.          Τρίτη 10 Μαΐου 2022, Γιάννης Τούντας (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), «Σύστημα Υγείας».

12.          Τρίτη 24 Μαΐου 2022, Κωνσταντίνα Μπότσιου (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), «Νέα Δημοκρατία»

[email protected]