Στόχος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) είναι να μπορέσει να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, όπως ανέφερε – μεταξύ άλλων – η διευθύντρια του ΕΜΣΤ, Κατερίνα Κοσκινά, κατά τη διάρκεια γιορτής που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να εγκριθούν οι μουσειολογικές και μουσειογραφικές μελέτες, οι οποίες αν και έτοιμες δεν πέρασαν από το Συμβούλιο Μουσείων, ενώ η εξέτασή τους μετατέθηκε για μετά τις γιορτές, γεγονός που αποτελεί επιπλέον καθυστέρηση. Η κα Κοσκινά απέδωσε την αναβολή στο γεγονός «ότι πιθανόν να υπήρχαν πιο πιεστικά θέματα προς εξέταση».
Στη γιορτή του ΕΜΣΤ δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΥΠΠΟ – ο Αριστείδης Μπαλτάς βρισκόταν στο υπουργικό συμβούλιο – αλλά ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας από τη Νέα Δημοκρατία, ο Θανάσης Χειμωνάς από το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ορφανός από το Ποτάμι.
Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
Για τη δωρεά των τριών εκατομμυρίων ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς το Μουσείο – η οποία πρόσφατα ακυρώθηκε λόγω της καθυστέρησης της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης – η κα Κοσκινά ανέφερε: «θα ξανακάνουμε αίτηση στο ΙΣΝ, εφόσον υπάρχουν τα προαπαιτούμενα. Το νέο αίτημα στο ΙΣΝ θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, τις νέες ανάγκες του Μουσείου». Επίσης, η κα Κοσκινά αποκάλυψε ότι η δωρεά είχε λήξει από τα τέλη Απριλίου, αλλά δεν αποσύρθηκε καθώς είχε υπάρξει μια σιωπηρή παράταση για την περίπτωση που το ΕΜΣΤ κατάφερνε ως το τέλος του χρόνου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του, κάτι το οποίο, τελικά, δεν έγινε.
Υπενθυμίζεται ότι, στις 19 Νοέμβριου, το ΙΣΝ – ως όφειλε ως διεθνές κοινωφελές Ίδρυμα, σεβόμενο τις διαδικασίες του και τον διεθνή του ρόλο -, αποφάσισε να αποσύρει τη δωρεά, ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, που είχε προσφέρει με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής του κτηρίου του Μουσείου, στο πρώην εργοστάσιο Φιξ.
Προσλήψεις
Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας ενεκρίθη από το ΥΠΠΟ και το υπουργείο εσωτερικών ενώ αναμένεται η υπογραφή του υπουργείου οικονομικών.
«Το Μουσείο δεν λειτουργεί με 12 άτομα που έχει σήμερα στο δυναμικό του. Χρειάζονται 80 με 90 άτομα, ενώ θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε με 45 – 50» είπε η κα Κοσκινά, η οποία πρόσθεσε πως έχει γίνει η προεργασία για προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ, ενώ για άμεση βοήθεια έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΟ η πρόσληψη δέκα ατόμων, στις αρχές του νέου έτους.
Κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του, ο Βαγγέλης Στυλιανίδης, εκ των αρχιτεκτόνων της ομάδας 3SK Στυλιανίδης που σχεδίασε την μετατροπή του εργοστασιακού κτηρίου του Τάκη Ζενέτου σε Μουσείο, ανέφερε: «Το άνοιγμα του Μουσείου είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Είναι μια πολύφερνη νύφη που δεν θα την παντρευτεί κανείς. Κινδυνεύει να γίνει ένα νέο Ολυμπιακό έργο».
Λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας
Στόχος για το ΕΜΣΤ είναι να δημιουργηθεί ένα Μουσείο το οποίο θα συνδιαλέγεται με το σήμερα, θα λειτουργεί μέσα στο πνεύμα της εποχής, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση της χώρας και της κοινωνίας. Ένα Μουσείο που θα αναφέρεται στον αποκλεισμό, την απομόνωση, τα όρια και τα σύνορα.
Σχετικά με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, υπάρχουν ήδη προτάσεις – σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα εκπαιδευτικά Ιδρύματα – για περιοδικές εκθέσεις, οι οποίες θα φιλοξενούνται στο ισόγειο και το υπόγειο, ενώ στους τρεις ορόφους του κτηρίου θα εκτίθεται η μόνιμη συλλογή.
Δεν ήταν λίγοι όσοι πίστευαν πως το δυσκολότερο μέρος θα ήταν η κατασκευή του κτηρίου, που συνάντησε ουκ ολίγα εμπόδια. Ωστόσο, οι εξελίξεις δείχνουν ότι το άνοιγμα του ΕΜΣΤ έχει ακόμα δρόμο να διανύσει μέχρι το ψαλίδι να κόψει την κορδέλα των επίσημων εγκαινίων.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]