Με πρωτοσέλιδα αφιερώματα υποδέχονται τα αμερικανικά ΜΜΕ τη μεγάλη έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο», που εγκαινιάστηκε την Τρίτη 24 Νοεμβρίου στο Field Museum, στο Σικάγο, το οποίο δέχεται ετησίως περισσότερους από 1,2 εκατομμύριο επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο
Κεντρικό θεματικό άξονα της έκθεσης αποτελούν οι Έλληνες ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα, με αφετηρία τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα, ιδιαίτερη μνεία στους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και καταλήγοντας σε επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης και ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.
Το χρονολογικό πλαίσιο καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6000 π.Χ. περίπου μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ. Η έκθεση διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες.
«Οι Έλληνες – Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» αποτελούν πολιτιστικό γεγονός, παγκόσμιας εμβέλειας, που προσφέρει συνάμα στους επισκέπτες μία μεγάλη ποικιλία διαδραστικών δρωμένων αλλά και σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, με εφαρμογή στην κινητή τηλεφωνία που δημιουργήθηκε από τα New Media Lab στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο «Simon Fraser University» της British Columbia, ενώ τους παρέχει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε έναν πολιτισμό οικείο μεν, μακρινό δε, τόσο χρονικά όσο και γεωγραφικά.
Το πρωί της 24ης Νοεμβρίου δόθηκε στο Μουσείο συνέντευξη Τύπου με την παρουσία της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, του προέδρου του Field Museum, Richard W. Lariviere, του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του National Hellenic Museum στο Σικάγο και χορηγού της έκθεσης, John P. Calamos, μελών των διοικητικών συμβουλίων των ανωτέρω Μουσείων, διευθυντών και εκπροσώπων του Μουσείου Ιστορίας του Καναδά στην Οτάβα, του Μουσείου Αρχαιολογίας του Μοντρεάλ, Pointe a Calliere και της National Geographic Society, της διευθύντριας Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, Σουζάνας Χούλια, και της διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Πολυξένης Βελένη.
Η κα Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη αναφέρθηκε στη μεγάλη απήχηση που έχει η συγκεκριμένη έκθεση στην ομογένεια της Βόρειας Αμερικής αλλά και στους Καναδούς και Αμερικανούς πολίτες και στην τεράστια συμβολή δράσεων πολιτιστικής διπλωματίας, όπως η έκθεση αυτή και η έκθεση «Αιγαίον: η γέννηση ενός αρχιπελάγους» που εγκαινιάστηκε την προηγούμενη ημέρα στο National Hellenic Museum, προκειμένου να αναδειχθεί το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας και να προσελκύσει πολλούς φίλους και επισκέπτες. Ο επιμελητής της έκθεσης στο Σικάγο, William Parkinson, εξέφρασε τη συγκίνησή του για τη μεγάλη τιμή να παρουσιάζεται μια τόσο σημαντική έκθεση στο Field Museum, η οποία ξετυλίγει το πανόραμα του ελληνικού πολιτισμού.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και διαλέξεις, ενώ, όπως πληροφόρησε ο κ. John Calamos, το National Hellenic Museum, εκτός από την έκθεση για το Αιγαίο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, θα διοργανώσει παράλληλες εκδηλώσεις για την ομογένεια και τους Αμερικανούς πολίτες.
Η έκθεση «Τhe Greeks: Agamemnon to Alexander the Great» σχεδιάστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με τέσσερα σημαντικά Μουσεία του Καναδά και των ΗΠΑ: Pointe à Callière Montreal Archaeology and History Complex (Μόντρεαλ), Canadian Museum of History (Οττάβα), Field Museum (Σικάγο), National Geographic Museum (Ουάσινγκτον). Περιλαμβάνει περισσότερα από πεντακόσια εκθέματα, αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής, ζωγραφικής και κοσμηματοτεχνίας, που προέρχονται από 22 ελληνικά Μουσεία.