Skip to main content

Αιγυπτιακές μούμιες στον αξονικό τομογράφο

Στο τμήμα Αξονικής – Μαγνητικής Τομογραφίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών «σκαναρίστηκαν» πέντε μούμιες της Συλλογής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) και επέστρεψαν με αστυνομική εποπτεία στο Μουσείο, έπειτα από μερικές ώρες.

Αξονικές τομογραφίες, εξετάσεις και άλλες διαγνωστικές μέθοδοι, οι οποίες είναι μη καταστροφικές, αποφέρουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας των ανθρώπων όσο ζούσαν, τον τρόπο και την αιτία θανάτου τους, τη διατροφή τους κ.ά..

Πρόκειται για πρωτοποριακό πρόγραμμα ανάμεσα στους επιστήμονες του Μουσείου και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας, το οποίο περιλαμβάνει και την ανασύσταση του προσώπου μιας από αυτές τις μούμιες, της οποίας το κρανίο έχει διατηρηθεί σε καλή κατάσταση. Πρόκειται για τη μούμια Ta – Khered – Min, χορεύτρια τελετουργικών χορών με ιερατική καταγωγή, που χρονολογείται στο 304 – 150 π.Χ.. Οι υπόλοιπες -που ανήκουν σε άντρες – χρονολογούνται από το 304 έως το 150 π.Χ..

Η επιστημονική ομάδα του προγράμματος, η οποία αποτελείται από τους Ελένη Τουρνά (αρχαιολόγος και υπεύθυνη της Αιγυπτιακής Συλλογής του Μουσείου), Αλίκη Μαραβέλια (αιγυπτιολόγος, ιδρύτρια και διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Αιγυπτιολογίας), Νικόλαο Μποντόζογλου (διευθυντής Τομογράφου Ιατρικού Αθηνών), Παναγιώτη Λάζαρη (διπλωματούχος συντηρητής του Μουσείου), θα συνεχίσει, εξετάζοντας τέσσερις ακόμα μούμιες. Στις αποθήκες του ΕΑΜ, φυλάσσονται δέκα μούμιες της πτολεμαϊκής περιόδου. Για το πρόγραμμα έχουν επιλεγεί οι εννέα.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα παρουσιαστούν μαζί με τις μούμιες στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του.