Ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς παγκοσμίως, ο Πολ Όστερ, επισκέπτεται τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, για να αποκαλύψει τον αθέατο κόσμο των βιβλίων και της ζωής του, θίγοντας, παράλληλα, καίρια και καυτά κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, που ταλανίζουν την πατρίδα του, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη.
Στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων «Ελεύθεροι Σκοπευτές», ο συγγραφέας της «Τριλογίας της Νέας Υόρκης» θα συζητήσει με τον Ηλία Μαγκλίνη και το ελληνικό κοινό, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο (με δελτία προτεραιότητας).
Χαρισματικός αφηγητής και προικισμένος παραμυθάς
Γεννημένος το 1947, στο Νιου Τζέρσεϊ, ο Πολ Όστερ σπούδασε αγγλική, γαλλική και ιταλική λογοτεχνία. Του έχει απονεμηθεί ο τίτλος του fellow από το Εθνικό Κληροδότημα των ΗΠΑ για τις Τέχνες, τόσο για την ποίηση, όσο και για τον πεζό λόγο, ενώ το 1990, του απονεμήθηκε το βραβείο Μόρτον Ντάουεν Ζέιμπελ από την Αμερικανική Ακαδημία και το Ινστιτούτο Τεχνών και Γραμμάτων. Έγραψε τα σενάριο της ταινίας «Καπνός», η οποία απέσπασε την Αργυρή Άρκτο, το ειδικό βραβείο Κριτών, το βραβείο του Διεθνούς Κύκλου Κινηματογραφικών Κριτικών και το βραβείο κοινού για την καλύτερη ταινία στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου 1995. Έγραψε, επίσης, τα σενάρια για την ταινία «Μελανιασμένο πρόσωπο» και «Η Λουλού πάνω στη γέφυρα», την οποία και σκηνοθέτησε.
Ο Πολ Όστερ έπλασε έναν μύθο γύρω από το όνομα και το πρόσωπό του, μέσα από μια σειρά συναρπαστικών μυθιστορημάτων, με πιο γνωστό από αυτά, την περίφημη «Τριλογία της Νέας Υόρκης». Χαρισματικός αφηγητής και προικισμένος παραμυθάς, γνωρίζει όσο λίγοι πώς να φτιάχνει κόσμους πολυδιάστατους: καθημερινούς, γήινους, με έντονο το χρώμα της Νέας Υόρκης και του Μπρούκλιν, κόσμους αμερικανικούς με άλλα λόγια, την ίδια στιγμή όμως, οικουμενικούς, παγκόσμιους, άμεσα αναγνωρίσιμους. Και πάνω από όλα, κόσμους απρόσμενους, μυστηριακούς: σύμπαντα αλλόκοτων συμπτώσεων και ανατροπών, καθώς και προσώπων με ρευστή φευγαλέα ταυτότητα, σχέσεις ανθρώπινες που δοκιμάζονται στον χρόνο, όπου τα μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης αναδιατυπώνονται αέναα, άλλοτε μέσα από το παράδοξο και άλλοτε μέσα από μια πολύ τρυφερή ματιά.
Το έργο του έχει μεταφραστεί σε 21 γλώσσες. Ζει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης με τη γυναίκα του, επίσης συγγραφέα, Σίρι Χούστβεντ, και τα δύο τους παιδιά. Ο Αμερικανός συγγραφέας, την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης» για να υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων του, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: λεωφ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν την εκδήλωση. Τηρείται σειρά προτεραιότητας. Βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης», λεωφ. Κηφισίας 310, τηλ. 210 8075792.
naftemporiki.gr