Skip to main content

Αφιερωμένο στο Halloween το doodle της Google

Αφιερωμένο στο Halloween, το οποίο γιορτάζεται κάθε χρόνο τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, είναι το σημερινό doodle της Google.

Τη συγκεκριμένα ημέρα, τα παιδιά σε πολλές χώρες του κόσμου μεταμφιέζονται συνήθως σε κάτι «τρομακτικό» και εν συνεχεία επισκέπτονται σπίτια, προκειμένου να μαζέψουν γλυκά.

Το Halloween, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτή Samhain, του θεού του κάτω κόσμου. Για τους Κέλτες η ημέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα, και ταυτόχρονα η αλλαγή της εποχής ήταν μια «γέφυρα» ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών.

Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε σε μέρα χαράς και μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών.

Βάσει άλλων αναφορών, ωστόσο, το Halloween ξεκίνησε σαν χριστιανική γιορτή. Κατά τις ίδιες αναφορές, η ρίζα της λέξης προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Even).

Σύμβολο της γιορτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από κολοκύθες, πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο αστεία και άλλοτε πιο τρομακτικά. 

Το έθιμο της κολοκύθας έχει ρίζες σε έναν παλιό Ιρλανδικό μύθο, αυτόν του τσιγκούνη και κατεργάρη Τζακ, ο οποίος περιπλανιόταν μετά τον θάνατό του μην μπορώντας να βρει κάποιο μέρος να αναπαύσει την ψυχή του, καθώς δεν είχε γίνει δεκτός ούτε στον παράδεισο -επειδή θεωρείτο κακός- ούτε στην κόλαση -διότι είχε κοροϊδέψει τον διάβολο.

Ο Τζακ χάραξε ένα γογγύλι και, καθώς είχε κρύο και ήταν σκοτεινά, τοποθέτησε ένα κάρβουνο σε αυτό, προκειμένου να ζεσταίνεται και να βλέπει.

Στο Halloween, οι Ιρλανδοί αρχικά σκάλιζαν γογγύλια, έβαζαν μέσα ένα κερί και τα τοποθετούσαν κοντά σε παράθυρα, προκειμένου να κρατήσουν μακριά τα κακά τα πνεύματα και κυρίως το πνεύμα του Τζακ.

Κατά τον 19ο αιώνα, όταν η παράδοση έφτασε στη Βόρεια Αμερική, ο κόσμος άρχισε να χρησιμοποιεί κολοκύθες, καθώς ήταν πιο εύκολο να τις σκαλίσει, φτιάχνοντας διάφορα σχήματα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από wikipedia