Skip to main content

Η πρωτοχρονιά του 2017 θα καθυστερήσει κατά ένα δευτερόλεπτο

Λίγο αργότερα από το συνηθισμένο θα έρθει η φετινή πρωτοχρονιά, καθώς το 2016 θα διαρκέσει ένα δευτερόλεπτο παραπάνω.

Ο λόγος; Η προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου στα ρολόγια, όταν θα τελειώνει η 31η Δεκεμβρίου 2016, προκειμένου να αντισταθμισθεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της.

Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο, υπό την ευθύνη του οποίου βρίσκεται το επίσημο στρατιωτικό ρολόι των ΗΠΑ, όταν τα ρολόγια δείξουν 23:59:59 στο τέλος του έτους (ώρα UTC), αντί μετά να περάσουν στο 2017, θα δείξουν 23:59:60.

Επικεφαλής για την παρακολούθηση του χρόνου στο U.S. Naval Observatory στην Ουάσιγκτον είναι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, οι Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος.

Το… εξτρά δευτερόλεπτο κρίνεται απαραίτητο, δεδομένου ότι χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές μέθοδοι μέτρησης του χρόνου:

  • η παραδοσιακή αστρονομική η οποία βασίζεται στην περιστροφή της Γης
  • η πιο σύγχρονη η οποία βασίζεται στα ατομικά ρολόγια ακριβείας.

Με την περιστροφή του πλανήτη μας -λόγω των βαρυτικών επιδράσεων από τη Σελήνη και άλλα ουράνια σώματα- να επιβραδύνεται σταδιακά, δημιουργείται μια απόκλιση του αστρονομικού σε σχέση με τον ατομικό χρόνο.

Κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, κάτι που σημαίνει πως δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 μέρες, η οποία κάπως πρέπει να διορθωθεί.

Τη λύση δίνει η περιοδική προσθήκη ενός εμβόλιμου δευτερολέπτου.

Από το 1972, ο αρμόδιος «θεματοφύλακας» του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα.

Η τελευταία φορά που χρειάστηκε η παρέμβαση των «κυρίων του χρόνου» ήταν στις 30 Ιουνίου 2015.