Skip to main content

Οι μαριονέτες που γράφουν ιστορία

Σε ένα μικροσκοπικό εργαστήριο στο Κάιρο, ο Μοχάμεντ Φάτζι Μπάκαρ σχεδιάζει και κατασκευάζει μαριονέτες, ελπίζοντας να αναβιώσει μια παραδοσιακή τέχνη.

Ο 32χρονος ξοδεύει ώρες ή και μέρες σχεδιάζοντας μαριονέτες εμπνευσμένες από την αιγυπτιακή ζωή – αγρότες, πωλητές δρόμων, κρεοπωλεία και περιστασιακά διασημότητες. Αφιερώνει ιδιαίτερη φροντίδα στα πρόσωπα, ελπίζοντας να τα κάνει όσο το δυνατόν πιο μοναδικά και ρεαλιστικά, και στη συνέχεια βάζει παραστάσεις.

Παραστάσεις κουκλοθέατρου παραδοσιακά πραγματοποιούνται για μεγάλους και παιδιά, συχνά ως νυχτερινή διασκέδαση κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Η συγκεκριμένη μορφή της τέχνης έχει βαθιές ρίζες στην Αίγυπτο. Όταν ο Οθωμανός Σουλτάνος Σελίμ ο Γκριμς λεηλάτησε το Κάιρο τον 16ο αιώνα, λέγεται ότι διασκέδασε τόσο σε κουκλοθέατρο με μία μαριονέτα που απεικόνιζε τον ηττημένο κυβερνήτη Μαμλούκ, ώστε τον μαριονετίστα στην Κωνσταντινούπολη για να δώσει παράσταση στον γιο του, τον νεαρό Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή.

Το πιο διάσημο σόου των τελευταίων χρόνων ήταν το «El-Laila El-Kebira» ή «Η μεγάλη νύχτα», το οποίο έκανε πρεμιέρα το 1961. Η παράσταση αναδημιουργεί ένα mawlid – δημοφιλή φεστιβάλ του δρόμου που γίνεται προς τιμήν των τοπικών ιερών μορφών – με λαϊκά τραγούδια και χορό. Οι χαρακτήρες περιλαμβάνουν τπν αρχηγό του χωριού, ένα λιοντάρι και μία χορεύτρια της κοιλιάς.

Ο Μπάκαρ σχολιάζει ότι υπάρχουν μόνο δύο χώροι για την παράσταση κουκλοθέατρου στο Κάιρο και μόνο μερικές δεκάδες μαριονετίστες.

«Όλοι ονειρευόμαστε να έχουμε μια ακαδημία στην Αίγυπτο που θα διδάσκει την τέχνη της κουκλοθέατρου και να έχουμε ένα θέατρο σε κάθε πόλη», είπε. «Ονειρεύομαι πραγματικά να έχω το δικό μου θέατρο».

naftemporikigr με πληροφορίες Associated Press