Περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα μέσα σε λιγότερο από 80 ημέρες διένυσε μία αρκτική αλεπού, πολλά από τα οποία πάνω στον πάγο του Αρκτικού Ωκεανού, κάνοντας τους ερευνητές να… τρίβουν τα μάτια τους.
Σύμφωνα με τον Guardian, το μικρόσωμο θηλαστικό – στο ζώο είχε τοποθετηθεί συσκευή ανίχνευσης από Νορβηγούς επιστήμονες το 2017 – αναχώρησε από το Σπιτσμπέργκεν στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στις 26 Μαρτίου 2018.
Έπειτα από 21 ημέρες και 1.512 χιλιόμετρα, η αλεπού έφτασε στην Γροιλανδία στις 16 Απριλίου.
Το ταξίδι της όπως δεν σταμάτησε εκεί, με το θηλαστικό να φτάνει στο Έλσμερ Άιλαντ του Καναδά στις 1 Ιουλίου.
Σύμφωνα με έκθεση του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου με τίτλο «η μακρά πορεία ενός θηλυκού στον θαλάσσιο πάγο» είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Η αλεπού διένυε κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα πάνω σε θαλάσσιους πάγους και παγόβουνα, ενώ μία ημέρα διένυσε 155 χιλιόμετρα πάνω σε ένα στρώμα πάγου στη βόρεια Γροιλανδία.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πάντως ότι η αλεπού κατάφερε να διανύσει μια τόσο μεγάλη απόσταση σε μία και μόνο ημέρα χρησιμοποιώντας τον θαλάσσιο πάγο «ως μεταφορικό μέσο».
Πάντως, το ταξίδι της αλεπούς την ανησυχία στους επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους θαλάσσιους πάγους και κατ’ επέκταση στην ικανότητα των ζώων να μετακινούνται.