Skip to main content

άκυρο

Η αρχαία αφρικανική πόλη Τσινγκουέτι (Chinguetti) αποτελούσε κάποτε σταθμό για τα καραβάνια εμπόρων και προσκυνητών στην έρημο Σαχάρα, στη Μαυριτανία.

Πρόκειται για μία πόλη καραβανιών, η οποία ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα και γνώρισε άνθηση μετά τον 11ο αιώνα ως κέντρο πολλών εμπορικών οδών στη Σαχάρα. Καθώς πολλοί από τους ανθρώπους που περνούσαν από το σημείο ήταν πλούσιοι και μορφωμένοι, βιβλιοθήκες άρχισαν να ανοίγουν κατά μήκος της διαδρομής για να επιτρέπουν στους επισκέπτες να διαβάζουν και να γράφουν.

Σύμφωνα με τον Σεΐφ αλ Ισλάμ, επιστάτη βιβλιοθήκης της περιοχής, υπήρχαν έως και 30 βιβλιοθήκες στην πόλη, φιλοξενώντας κυρίως θρησκευτικά και επιστημονικά βιβλία. Σήμερα οι εναπομείνασες βιβλιοθήκες αγωνίζονται να διατηρήσουν μοναδικά χειρόγραφα βιβλία εκατοντάδων ετών, μέσα στο εχθρικό κλίμα της ερήμου.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ονειρευόταν από παιδί να εργαστεί για τη βιβλιοθήκη, τη στιγμή που πολλές οικογένειες είτε μετακόμισαν σε μεγαλύτερες πόλεις – παίρνοντας μαζί τους πολλά βιβλία – είτε αδυνατούν να συντηρήσουν τις βιβλιοθήκες που βρίσκονται υπό την κατοχή τους. Εξήγησε, δε, πως λόγω της εγκατάλειψης, πολλά βιβλία αφέθηκαν στην τύχη τους.

Σταδιακά, το Τσινγκουέτι θεωρήθηκε ιερή πόλη, ειδικά για προσκυνητές οι οποίοι αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους προς τη Μέκκα. Εκτός από τη θρησκευτική εκπαίδευση, στα σχολεία της περιοχής διδάσκονταν ρητορική, νομική, αστρονομία, μαθηματικά και ιατρική.

Πολλά από τα παλαιότερα σπίτια διαθέτουν λαξευμένες πόρτες από ακακίες, οι οποίες έχουν εξαφανιστεί από καιρό από τη γύρω περιοχή. Αρκετά σπίτια διαθέτουν αυλές ή αίθρια ανάμεσα σε στενούς δρόμους, οι οποίοι οδηγούν στο κεντρικό τζαμί.

Το 1996, η UNESCO χαρακτήρισε την πόλη – όπως και τις πόλεις Ουαντάνε, Ουαλάτα και Τιχίτ – ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Το «Τζαμί της Παρασκευής» του Τσινγκουέτι θεωρείται ευρέως από τους Μαυριτανούς ως εθνικό σύμβολο.

Πλέον, η πόλη προσελκύει λίγους επισκέπτες που θαυμάζουν την αρχιτεκτονική των ιθαγενών της Σαχάρας, τις παλιές βιβλιοθήκες και τα άγρια τοπία.

Με πληροφορίες από BBC, Wikipedia