Skip to main content

Τοξοκέφαλη φάλαινα, ο «Λούις Άρμστρονγκ» των ωκεανών με ρεπερτόριο 180 «τραγουδιών»

Τον χαρακτηρισμό «Λούις Άρμστρονγκ» των ωκεανών κέρδισε η τοξοκέφαλη φάλαινα (bowhead whale) η οποία ζει στην Αρκτική, μετά από την ανακάλυψη από επιστήμονες του ιδιαίτερου «ρεπερτορίου» της και του μεγάλου αριθμού «τραγουδιών» της, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της περιόδου, τον χειμώνα.

Χρησιμοποιώντας υποβρύχια μικρόφωνα στα νερά της Γροιλανδίας, επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο είδος φάλαινας -το οποίο σύμφωνα με τον «Independent» έχει το μεγαλύτερο στόμα από όλα τα έμβια ζώα- αλλάζει διαρκώς το φωνητικό του ρεπερτόριο την αναπαραγωγική περίοδο, όταν και τραγουδάει 24 ώρες την ημέρα.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από το φάσμα ηχητικών σημάτων που παρήγαν οι φάλαινες ακολουθώντας συγκεκριμένα μοτίβα, μερικές φορές επαναλαμβανόμενα για μια περίοδο μηνών, τα οποία δεν επανεμφανίζονταν τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, αναγνωρίστηκαν 184 συγκεκριμένα «τραγούδια» ή μουσικές φράσεις, μέσα από την ανάλυση ακουστικών δεδομένων της περιόδου 2010-2014.

Όπως σχολίασε η επικεφαλής της μελέτης, ωκεανογράφος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Κέιτ Στάφορντ, «αν το τραγούδι της φάλαινας είναι σαν κλασική μουσική, των τοξοκέφαλων φαλαινών είναι σαν τζαζ μουσική».

Η ίδια εξήγησε πως, μελετώντας ακουστικά δεδομένα τεσσάρων χειμώνων, κάθε σεζόν υπήρχε ένα νέο σύνολο τραγουδιών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, οι τοξοκέφαλες φάλαινες μπορούν να ζήσουν 200 χρόνια, έχουν το πιο παχύ λίπος από οποιασδήποτε φάλαινα και μπορούν να σπάσουν τον πάγο.

Πάντως, ο πληθυσμός του συγκεκριμένου είδους φαλαινών έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία έτη, κυρίως εξαιτίας της φαλαινοθηρίας.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Biology Letters.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ