Η περιοχή Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι μια ομάδα λόφων ύψους 100 – 150 μέτρων, γεωλογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
Βρίσκεται περίπου πέντε χιλιόμετρα βόρεια της Φιλιππιάδας του νομού Πρέβεζας.
Κάμερα τοποθετημένη σε drone πραγματοποίησε μια ασυνήθιστη πτήση πάνω από την περιοχή.
Η όψη των λόφων Κοκκινοπηλού χαρακτηρίζεται ασυνήθιστο γεωλογικό και φυσικό φαινόμενο. Οι βροχές μετέτρεψαν το χαμηλό οροπέδιο ερυθρογής σε ένα τοπίο με λοφίσκους και μικρές χαράδρες.
Το βρόχινο νερό μετακινεί το απαλό αυτό ερυθρό γεωλογικό υλικό προς την πεδιάδα της Στεφάνης όπου ακόμα και τα χωράφια όταν οργώνονται φαίνονται κατακόκκινα.
Σύμφωνα με ειδικούς, η «ερυθρά γη» (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στη νότια Ευρώπη με τη μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ.
Βάσει γεωλογικών ερευνών από ανεξάρτητους ερευνητές και από το ΙΓΜΕ Πρέβεζας, το συγκρότημα λόφων Κοκκινοπηλός Πρέβεζας είναι ένα προϊστορικό καρστικό βύθισμα που πληρώθηκε από ερυθρές αργίλους σε ένα περιβάλλον παροδικών λιμνών (υγρές και ξηρές περίοδοι) με εσωτερική αποστράγγιση.
Στην περιοχή έχουν εντοπιστεί ευρήματα της Παλαιολιθικής εποχής και της Εποχής του Χαλκού. Τη θέση διατρέχει υπόγεια ο αγωγός του ρωμαϊκού υδραγωγείου της Νικόπολης.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από epirustravel.eu, wikipedia