Skip to main content

Οι τροφές που θα σας χαρίσουν απλόχερα τις 20 πιο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα

Αν θέλετε από φέτος το καλοκαίρι να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά της διατροφής με φυσικό τρόπο, τότε ρίξτε μια ματιά παρακάτω και βρείτε τις 20 πιο σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, μαζί με τις καλύτερες διατροφικές πηγές τους.

Βιταμίνη Α
Παίζει σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό, στις αναπαραγωγικές συμπεριφορές και στην όραση, χάρη στη βήτα καροτίνη που βοηθά τον αμφιβληστροειδή, τον κερατοειδή και τις μεμβράνες του ματιού να λειτουργούν φυσιολογικά. Τι να τρώτε: Μια μέτρια ψητή γλυκοπατάτα ξεπερνά κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Α. Άλλες καλές πηγές είναι το σπανάκι, το ψάρι, το γάλα, τα αβγά και τα καρότα.

Βιταμίνη Β6
Είναι γνωστή και ως πυριδοξίνη και μετατρέπεται από τον οργανισμό σε συνένζυμα που συμβάλλουν στην ενέργειά μας, στο μεταβολισμό των τροφών, στην παραγωγή της αιμογλοβίνης (που αποτελεί μέρος των ερυθρών αιμοσφαιρίων), αλλά και στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα σταθεροποιεί το σάκχαρο του αίματος και συμβάλλει στη δημιουργία αντισωμάτων που καταπολεμούν τις ασθένειες. Τι να τρώτε: Μια από τις πιο υγιεινές πηγές είναι τα ρεβίθια, όπως και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενώ θα τη βρείτε και σε ψάρια όπως ο τόνος και ο σολομός, σε πουλερικά, ξηρούς καρπούς, κουνουπίδι.

Διαβάστε περισσότερα